Vitpepparsås

Vitpepparsås med dragon och konjak smaksatt med rödvin, schalottenlök, köttfond och grädde.
Pepparsåsen passar till mycket som vilt, kötträtter, grillat, stek eller kyckling.

4 portioner vitpepparsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 0,5 msk grovt krossad vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 6 cl konjak
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl vatten samt 1 köttbuljongtärning eller 2 dl kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk hackad färsk dragon eller 0,5 tsk torkad
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Mortla eller krossa vitpepparn grovt.
  2. Lägg med smöret i en såskastrull.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Fräs löken i smöret med vitpepparn några minuter.
  5. Tillsätt mjölet och fräs någon minut.
  6. Tillsätt konjak och rödvin samt koka ner till hälften.
  7. Tillsätt vatten och buljongtärning eller kalvfond. Koka upp. Koka ner några minuter.
  8. Tillsätt grädden samt dragonen och koka upp.
  9. Smaka av vitpepparsåsen med salt och ev. mer vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer