Vitpepparsås

Introduktion och förberedelse

Vitpepparsås med dragon och konjak smaksatt med rödvin, schalottenlök, köttfond och grädde.

Pepparsåsen passar till mycket som vilt, kötträtter, grillat, stek eller kyckling.

4 portioner vitpepparsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 0,5 msk grovt krossad vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 6 cl konjak
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl vatten samt 1 köttbuljongtärning eller 2 dl kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk hackad färsk dragon eller 0,5 tsk torkad
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Mortla eller krossa vitpepparn grovt.
  2. Lägg med smöret i en såskastrull.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Fräs löken i smöret med vitpepparn några minuter.
  5. Tillsätt mjölet och fräs någon minut.
  6. Tillsätt konjak och rödvin samt koka ner till hälften.
  7. Tillsätt vatten och buljongtärning eller kalvfond. Koka upp. Koka ner några minuter.
  8. Tillsätt grädden samt dragonen och koka upp.
  9. Smaka av vitpepparsåsen med salt och ev. mer vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02