Vitpepparsås

Vitpepparsås med dragon och konjak smaksatt med rödvin, schalottenlök, köttfond och grädde.
Pepparsåsen passar till mycket som vilt, kötträtter, grillat, stek eller kyckling.

4 portioner vitpepparsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 0,5 msk grovt krossad vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 6 cl konjak
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl vatten samt 1 köttbuljongtärning eller 2 dl kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk hackad färsk dragon eller 0,5 tsk torkad
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Mortla eller krossa vitpepparn grovt.
  2. Lägg med smöret i en såskastrull.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Fräs löken i smöret med vitpepparn några minuter.
  5. Tillsätt mjölet och fräs någon minut.
  6. Tillsätt konjak och rödvin samt koka ner till hälften.
  7. Tillsätt vatten och buljongtärning eller kalvfond. Koka upp. Koka ner några minuter.
  8. Tillsätt grädden samt dragonen och koka upp.
  9. Smaka av vitpepparsåsen med salt och ev. mer vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer