Limepaj med maräng

Limepaj med maräng, äggula, kondenserad mjölk och Digestivebotten. Ta vara på vitorna och toppa limepajen med ett gott marängtäcke.

Syltat limeskal: riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.

Krullat limeskal: dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.

12 bitar limepaj med maräng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 50 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 14 Digestivekex
  • 100 gram smör
  • 7 äggulor
  • 2 burkar kondenserad mjölk (2x400 gram)
  • 1,5 dl pressad limesaft från 4 lime + finrivet skal av två lime
  • MARÄNG: 4 äggvitor
  • 1 dl socker
  • DEKORATION: rivet skal av en lime; syltat limeskal eller krullat limeskal (se tips ovan)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa, krossa eller smula kexen och blanda med smöret samt vaniljsocker till en grynig röra - pajdeg som ska bli pajbotten.
  4. Tryck ut pajdegen på botten samt lite upp på kanten i en rund bakform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
  5. Grädda pajskalet i ca 10 minuter. Ta ut och låt pajskalet svalna något. Sänk värmen till 125 grader.
  6. Skölj limefrukterna noga. Riv skalet av en lime fint. Dela dem och pressa ur saften.
  7. Blanda under tiden äggulor och kondenserad mjölk i en bunke.
  8. Rör i limesaften och limeskal.
  9. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 40 minuter på 125 grader.
  10. Ta ut limepajen och låt den svalna och ställ in i kylen att stelna någon timme eller över natten.
  11. Marängtäcke: Sätt ugnen på grill eller max värme.
  12. Vispa sakta 4 äggvitor fluffiga.
  13. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum.
  14. Bred över den kalla limepajen.
  15. Grädda marängen under grill några minuter tills den fått fin färg. Akta så den inte bränns.
  16. Garnera limepajen med rivet limeskal; krullat limeskal eller syltat limeskal (se ovan).
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat