Långskorpor eller veteskorpor
Långskorpor eller veteskorpor med kardemumma.
Långskorpor skärs först i längder och sedan på tvären till långskorpor.
Sedan rostas och torkas skorporna så de blir hållbara och knapriga.
Tillagning
- Stöt kardemumman fint.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och kardemumma. Värm till fingervarmt ca 38 grader.
- Smula ner jästen i en stor degbunke och tillsätt lite av den ljumma mjölken. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resterande mjölk.
- Rör i salt, strösocker, hjorthornssalt samt sedan 1,3 liter mjöl.
- Arbeta skorpdegen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i 30-40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den smidig med någon dl mer mjöl.
- Dela i fyra delar och rulla och forma varje del till en längd (så att de får plats på längden på en bakplåt). Lägg dem på en smord bakplåt eller en bakplåt med bakplåtspapper.
- Låt längderna jäsa under bakduk i ca 30-40 min.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Grädda längderna mitt i ugnen i 15-20 minuter.
- Låt kallna på galler utan bakduk.
- Skär längderna itu vågrätt på längden och sedan i 3 cm breda skivor. Lägg över- och underskorpor på två olika plåtar med snittytan uppåt.
- Ett enklare sätt är att skära skorporna i 1-2 cm breda skivor och torka dem.
- Rosta först skorporna så de får lite färg i 225 grader - det tar ca 4 min. Akta så de inte bränns.
- Sänk värmen till 100 grader och öppna ugnsluckan eftertorka skorporna i 3-4 timmar med ugnsluckan på glänt.
- Ta ut och låt svalna helt. Förvara skorporna lufttät kakburk eller glasburk annars suger de åt sig fukt och mjuknar något.
- Vill du ha söta skorpor med kanel och socker så blandar du 2 dl socker med en msk kanel och strör över skorporna innan du torkar dem i ugnen.
Varianter
- Kardemumma är valfritt att ha i.
- Du kan också baka skorporna med fullkornsmjöl - kärnvetemjöl.
- Gott är också att strö kanel och socker på skorporna innan de torkas - då blir den söt variant av skorpor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal