Lavendelskorpor

Knapriga hembakta skorpor smaksatta med lavendel.

Använd hemplockad torkad lavendel eller köp på apoteket eller hälsokost.

Blanda gärna socker och lavendel dagen innan i en påse så får sockret mer lavendelsmak.

40 lavendelskorpor

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 50 min

Ingredienser

  • 0,3 dl torkade lavendelblommor
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 10 dl vetemjöl
  • 1,5 msk bakpulver
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda lavendel och socker i en påse eller bunke. Arbeta in lavendeln i sockret.
  3. Blanda och vispa rumsvarmt smör (mikra ev. mjukt) och sockret med lavendeln pösigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Blanda ihop smör och socker med mjöl och mjölk till en deg.
  6. Plocka fram tre bakplåtspapper.
  7. Dela degen i två delar och sedan varje del i tre mindre delar till totalt 6 delar.
  8. Rulla ut delarna till längder och platta till degen så att den blir oval. Lägg tre längder på varje bakplåtspapper.
  9. Lägg på plåtar.
  10. Pensla degrullarna med uppvispat ägg.
  11. Grädda lavendelskorporna i 20-25 minuter. Du kan byta plats på plåtarna så att de bakas jämt.
  12. Låt lavendelskorporna svalna och skär dem sedan i centimetertjocka skivor.
  13. Lägg upp dem på plåtar med någon halv cm mellanrum och torka lavendelskorporna i ugnen i ca 5 timmar på 75 grader.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.