Lavendelskorpor

Knapriga hembakta skorpor smaksatta med lavendel. Använd hemplockad torkad lavendel eller köp på apoteket eller hälsokost.
Blanda gärna socker och lavendel dagen innan i en påse så får sockret mer lavendelsmak.

40 lavendelskorpor

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 50 min

Ingredienser

  • 0,3 dl torkade lavendelblommor
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 10 dl vetemjöl
  • 1,5 msk bakpulver
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda lavendel och socker i en påse eller bunke. Arbeta in lavendeln i sockret.
  3. Blanda och vispa rumsvarmt smör (mikra ev. mjukt) och sockret med lavendeln pösigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Blanda ihop smör och socker med mjöl och mjölk till en deg.
  6. Plocka fram tre bakplåtspapper.
  7. Dela degen i två delar och sedan varje del i tre mindre delar till totalt 6 delar.
  8. Rulla ut delarna till längder och platta till degen så att den blir oval. Lägg tre längder på varje bakplåtspapper.
  9. Lägg på plåtar.
  10. Pensla degrullarna med uppvispat ägg.
  11. Grädda lavendelskorporna i 20-25 minuter. Du kan byta plats på plåtarna så att de bakas jämt.
  12. Låt lavendelskorporna svalna och skär dem sedan i centimetertjocka skivor.
  13. Lägg upp dem på plåtar med någon halv cm mellanrum och torka lavendelskorporna i ugnen i ca 5 timmar på 75 grader.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer