Inlagda rödbetor
Hemgjorda inlagda rödbetor. Nyttigt, gott och billigt. Att lägga in rödbetor är inte svårt - du kokar betorna, skalar dem, skivar och häller på en söt och syrlig lag av vatten, socker och ättika.
Tillagning
- Skär av blast (låt rotfästet vara kvar) och skölj betorna. Sortera stora och små för sig om de skiljer sig mycket åt.
- Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Salta.
- Koka små rödbetor i ca 20 minuter. Större kokas längre upp mot 40 minuter. Testa med provsticka så de är mjuka.
- Häll av spadet.
- Skölj rödbetorna i kallt vatten så de svalnar något. Skala dem sedan med händerna. Tips är att använda plasthandskar eller diskhandskar om du inte vill färga ner händerna.
- Skär bort blomfäste och fula delar.
- Skiva stora rödbetor i skivor - förslagsvis 0,5 cm tjocka. Små rödbetor kan skivas men även läggas in hela eller i halvor.
- Fördela skivade rödbetor i rena glasburkar.
- Skala ingefära, vitlök eller pepparrot om du vill ha det i. Skär i grova bitar. Varva med rödbetorna - lägg minst en bit i toppen av varje burk.
- Mät upp ättika, vatten, socker och vitpeppar. Koka upp. Rör om så att sockret löser sig.
- Fyll på med het lag så det täcker rödbetorna. Lämna förslagsvis ca 1 cm upp till kanten.
- Små rödbetor kokar du upp med lagen så de är riktigt varma och sedan lägger du dem hela i burkarna och häller över lagen.
- Sätt på lock direkt när rödbetorna är varma. Låt svalna med lock.
- Förvara svalt och mörkt i kylen, svalt skafferi eller jordkällare.
- Låt rödbetorna få smak i något dygn innan servering.
- Eventuell överbliven lag kan du slänga eller spara till annan inläggning.
Hållbarhet
- De inlagda rödbetorna håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Gör mer 1-2-3 lag om den inte täcker betorna.
- Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen.
- Har du i pepparrot, ingefära eller vitlök så ger det extra hållbarhet också.
- Sterilisera burkar innan för extra hållbara betor. Har du dem i kylen och äter upp dem inom några veckor så behövs det ej.
Varianter
Du kan också lägga in gulbetor eller polkabetor eller blanda efter eget tycke och tillgång.
Smaksättningar
- Pepparrot - varva rödbetorna med 40 gram färsk skalad och grovt skuren pepparot i bitar.
- Vitlök - varva rödbetorna med tre skalade och grovt delade bitar vitlök.
- Ingefära - varva rödbetorna med 40 gram skalad och grovt skivad färsk ingefära.
- Fler förslag är några kryddnejlikor, en bit kanelstång, kryddpeppar, fänkålsfrön, svartpeppar, liten bit stjärnanis, strimlad röd chili med mera.
Tips
Använd plasthandskar när du skalar rödbetorna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 23 kcal