Inlagda rödbetor

Hemgjorda inlagda rödbetor. Nyttigt, gott och billigt. Att lägga in rödbetor är inte svårt - du kokar betorna, skalar dem, skivar och häller på en söt och syrlig lag av vatten, socker och ättika.

1,6 liter inlagda rödbetor, 3-4 glasburkar på 0,5 liter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg rödbetor
  • 2 tsk salt
  • 3 dl ättiksprit, 12% eller 1 1/4 dl ättiksyra (24%)
  • 6 dl socker
  • 9 dl vatten eller silat kokspad från rödbetorna
  • 1 tsk hel vitpeppar

Tillagning

  1. Skär av blast (låt rotfästet vara kvar) och skölj betorna. Sortera stora och små för sig om de skiljer sig mycket åt.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Salta.
  3. Koka små rödbetor i ca 20 minuter. Större kokas längre upp mot 40 minuter. Testa med provsticka så de är mjuka.
  4. Häll av spadet.
  5. Skölj rödbetorna i kallt vatten så de svalnar något. Skala dem sedan med händerna. Tips är att använda plasthandskar eller diskhandskar om du inte vill färga ner händerna.
  6. Skär bort blomfäste och fula delar.
  7. Skiva stora rödbetor i skivor - förslagsvis 0,5 cm tjocka. Små rödbetor kan skivas men även läggas in hela eller i halvor.
  8. Fördela skivade rödbetor i rena glasburkar.
  9. Skala ingefära, vitlök eller pepparrot om du vill ha det i. Skär i grova bitar. Varva med rödbetorna - lägg minst en bit i toppen av varje burk.
  10. Mät upp ättika, vatten, socker och vitpeppar. Koka upp. Rör om så att sockret löser sig.
  11. Fyll på med het lag så det täcker rödbetorna. Lämna förslagsvis ca 1 cm upp till kanten.
  12. Små rödbetor kokar du upp med lagen så de är riktigt varma och sedan lägger du dem hela i burkarna och häller över lagen.
  13. Sätt på lock direkt när rödbetorna är varma. Låt svalna med lock.
  14. Förvara svalt och mörkt i kylen, svalt skafferi eller jordkällare.
  15. Låt rödbetorna få smak i något dygn innan servering.
  16. Eventuell överbliven lag kan du slänga eller spara till annan inläggning.
Till rödbetorna behöver du rödbetor, salt, vitpeppar, ättika, vatten och socker.
Till rödbetorna behöver du rödbetor, salt, vitpeppar, ättika, vatten och socker.
Skölj rödbetorna och lägg i en kastrull. Täck med vatten.
Skölj rödbetorna och lägg i en kastrull. Täck med vatten.
Koka dem mjuka med salt i upp till 40 minuter. Kontrollera med potatissticka.
Koka dem mjuka med salt i upp till 40 minuter. Kontrollera med potatissticka.
Skölj kallt och skala betorna med händerna.
Skölj kallt och skala betorna med händerna.
Mät upp ättika, socker, vitpeppar och vatten i en kastrull.
Mät upp ättika, socker, vitpeppar och vatten i en kastrull.
Koka upp samt rör då och då tills sockret löst sig.
Koka upp samt rör då och då tills sockret löst sig.
Skär bort blomfäste och ev. fula delar. Skiva rödbetorna i ca 0,5 cm tjocka skivor eller som du vill ha dem. Små rödbetor kan även läggas in hela eller i halvor.
Skär bort blomfäste och ev. fula delar. Skiva rödbetorna i ca 0,5 cm tjocka skivor eller som du vill ha dem. Små rödbetor kan även läggas in hela eller i halvor.
Fördela rödbetorna i rena glasburkar och fyll på med het ättikslag. Tillsätt ev. smaksättning som ex. skalad skivad ingefära, pepparrot eller vitlök.
Fördela rödbetorna i rena glasburkar och fyll på med het ättikslag. Tillsätt ev. smaksättning som ex. skalad skivad ingefära, pepparrot eller vitlök.
Låt gärna stå något dygn i kylen innan servering. Förvara mörkt och svalt.
Låt gärna stå något dygn i kylen innan servering. Förvara mörkt och svalt.
Inlagda rödbetor med färsk pepparrot
Inlagda rödbetor kan smaksättas med lite färsk pepparrot som gör dem extra hållbara.
Inlagda rödbetor med vitlök
Lite twist på vanliga inlagda rödbetorna får du med vitlök, ingefära eller annan kryddning.

Hållbarhet

  • De inlagda rödbetorna håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Gör mer 1-2-3 lag om den inte täcker betorna.
  • Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen.
  • Har du i pepparrot, ingefära eller vitlök så ger det extra hållbarhet också.
  • Sterilisera burkar innan för extra hållbara betor. Har du dem i kylen och äter upp dem inom några veckor så behövs det ej.

Varianter

Du kan också lägga in gulbetor eller polkabetor eller blanda efter eget tycke och tillgång.

Smaksättningar

  • Pepparrot - varva rödbetorna med 40 gram färsk skalad och grovt skuren pepparot i bitar.
  • Vitlök - varva rödbetorna med tre skalade och grovt delade bitar vitlök.
  • Ingefära - varva rödbetorna med 40 gram skalad och grovt skivad färsk ingefära.
  • Fler förslag är några kryddnejlikor, en bit kanelstång, kryddpeppar, fänkålsfrön, svartpeppar, liten bit stjärnanis, strimlad röd chili med mera.

Tips

Använd plasthandskar när du skalar rödbetorna. 

E-mail
Medel: 4 (170 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 23 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-10-26