Inlagda rödbetor med vitlök

Skivade kokta rödbetor inlagda i ättikslag smaksatta med vitlök ger god smak åt rödbetorna.
Passa på att lägga in svenska rödbetor på sensommar och tidig höst när de är billiga.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.

3 burkar 7 dl vardera inlagda rödbetor

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg färska rödbetor
  • 1 dl ättikssprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 3 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Skölj, rensa och skär bort blast på rödbetorna.
  2. Koka dem mjuka i ca 40 minuter med skal.
  3. Skölj och skala dem under kallt vatten.
  4. Skiva rödbetorna i ca 0,5 cm skivor.
  5. Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.
  6. Skala vitlöken och skär dem i grova bitar (dela varje i ca tre delar). Lägg med löken.
  7. Tillsätt ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.
  8. Koka upp lagen.
  9. Varva lag, lök, vitlöksbitar och skivade rödbetor i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Fyll på med het lag så att det täcker. Räcker inte lagen så kokar du upp lite mer av den genom att blanda en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
  10. Låt svalna samt låt stå i kylen minst ett dygn.
  11. Inlagda rödbetor med vitlök håller sig minst ett år oöppnade i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer