Inlagda rödbetor med vitlök

Skivade kokta rödbetor inlagda i ättikslag smaksatta med vitlök ger god smak åt rödbetorna.
Passa på att lägga in svenska rödbetor på sensommar och tidig höst när de är billiga.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.

3 burkar 7 dl vardera inlagda rödbetor

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg färska rödbetor
  • 1 dl ättikssprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 3 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Skölj, rensa och skär bort blast på rödbetorna.
  2. Koka dem mjuka i ca 40 minuter med skal.
  3. Skölj och skala dem under kallt vatten.
  4. Skiva rödbetorna i ca 0,5 cm skivor.
  5. Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.
  6. Skala vitlöken och skär dem i grova bitar (dela varje i ca tre delar). Lägg med löken.
  7. Tillsätt ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.
  8. Koka upp lagen.
  9. Varva lag, lök, vitlöksbitar och skivade rödbetor i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Fyll på med het lag så att det täcker. Räcker inte lagen så kokar du upp lite mer av den genom att blanda en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
  10. Låt svalna samt låt stå i kylen minst ett dygn.
  11. Inlagda rödbetor med vitlök håller sig minst ett år oöppnade i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer