Torkade nypon

Torkade nypon till nyponsoppa eller nyponkräm. Plocka gärna mindre nypon runt 1-1,5 cm stora. Välj nyponbuskar som ej ligger vid trafikerade vägar.

Det finns buskar utan taggar men det går bra att plocka från buskar med piggar också såklart. Smidigt är att torka nyponen i ugnen över natten. Men de går också att torka i en torkapparat eller utspridda på hushållspapper på galler där det är någorlunda varmt samt torrt ex. några cm över ett element men då tar det flera dagar.

1,5 liter torkade nypon

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 12 tim
 • Klart på: 12 tim 5 min

Ingredienser

 • 2 liter färska nypon

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 100 grader.
 2. Rensa och skölj nyponen.
 3. Sprid ut dem på två ugnsplåtar.
 4. Ställ in ugnsplåtarna i ugnen och torka nyponen i 12 timmar. Rör om någon gång.
 5. Ta ut och låt svalna.
 6. Förvara de torkade nyponen i en lufttät burk tills de ska användas.
 7. Blötlägg helst nyponen innan användning över natten.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer