Torkade nypon

Torkade nypon till nyponsoppa eller nyponkräm. Plocka gärna mindre nypon runt 1-1,5 cm stora. Välj nyponbuskar som ej ligger vid trafikerade vägar.

Det finns buskar utan taggar men det går bra att plocka från buskar med piggar också såklart. Smidigt är att torka nyponen i ugnen över natten. Men de går också att torka i en torkapparat eller utspridda på hushållspapper på galler där det är någorlunda varmt samt torrt ex. några cm över ett element men då tar det flera dagar.

1,5 liter torkade nypon

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 12 tim
 • Klart på: 12 tim 5 min

Ingredienser

 • 2 liter färska nypon

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 100 grader.
 2. Rensa och skölj nyponen.
 3. Sprid ut dem på två ugnsplåtar.
 4. Ställ in ugnsplåtarna i ugnen och torka nyponen i 12 timmar. Rör om någon gång.
 5. Ta ut och låt svalna.
 6. Förvara de torkade nyponen i en lufttät burk tills de ska användas.
 7. Blötlägg helst nyponen innan användning över natten.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer