Torkade nypon
Torkade färska nypon. Du kan torka hela nypon eller halverade rensade nypon utan kärnor.
Tillagning
- Sätt ugnen på 80 grader vanlig ugn eller så lågt den går.
- Rensa och skölj nyponen. Du kan nu torka dem hela eller dela på dem i halvor och rensa ur kärnorna.
- Sprid ut dem på två ugnsplåtar.
- Ställ in ugnsplåtarna i ugnen och torka nyponen i 12 timmar. Rör om någon gång. Kontrollera så de är torkade annars torka ytterligare tid tills de är torra.
- Ta ut och låt svalna.
- Förvara de torkade nyponen i en lufttät burk tills de ska användas.
- Blötlägg helst nyponen innan användning över natten.
Användning
Om du delar och rensar bort kärnorna innan kan de även användas till att malas pulver att ha i müsli, på flingor till frukost, i gröt, i brödbak med mera. Men också till nyponsoppa såklart.
Torkade hela nypon kan du koka nyponsoppa eller saft på. Då får du sila bort kärnorna när du kokt soppan innan servering.
Använder du delade nypon där du rensat bort kärnorna innan så behövs de ej silas senare när du lagar soppa och saft.
Torka i rumstemperatur, ugnen eller i torkmaskin?
- Smidigt är att torka nyponen i ugnen över natten.
- Men de går också utmärkt att torka i en torkapparat.
- Ett till alternativ är att torka nyponen utspridda på hushållspapper på galler där det är någorlunda varmt samt torrt. Förslag är några cm över ett element men då tar det flera dagar. Vänd runt dem varje dag och se till så de ligger luftigt.
Tips vid plockning
Mogna röda fina nypon finns från augusti och hela hösten. Även mörka nypon kan plockas under vintern.
Plocka gärna mindre och röda nypon runt 1-1,5 cm stora - de tycker jag är godast.
Välj nyponbuskar som ej ligger vid trafikerade vägar.
Det finns buskar utan taggar men det går bra att plocka med trädgårdshandskar på från buskar med piggar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 11 kcal