Gi-bröd eller gi-limpa med dinkel och jäst

Introduktion och förberedelse

Gi-bröd eller gi-limpa med dinkel och jäst.

Recept på gott, enkelt och nyttigt hembakt bröd eller limpa med lågt glykemiskt index. Går bra att frysa.

2 gi-limpor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 2 brödformar
  • 1 l fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 dl siktat dinkelmjöl (utan grodd och skal)
  • 1,5 dl havrekli
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst (ett paket)
  • 5 dl vatten, 37°
  • 2 ägg
  • 2 msk rapsolja

Tillagning

  1. Blanda samman fullkornsmjöl, siktat dinkelmjöl, kli och salt.
  2. Ljumma vattnet till 37°.
  3. Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt resten av vattnet.
  4. Vispa upp äggen i en kopp och rör ner oljan.
  5. Rör ner äggblandningen i degvätskan.
  6. Rör ner mjölblandningen, lite i taget.
  7. Arbeta degen i tio minuter för hand till en fast och smidig deg.
  8. Låt degen jäsa i en timme.
  9. Arbeta degen ett par minuter.
  10. Dela den sedan i två delar och kavla ut till var sin rektangel.
  11. Rulla ihop de båda rektanglarna och forma till två limpor. Lägg dem med skarven neråt i var sin brödform.
  12. Värm ugnen till 200° och jäs limporna under tiden, ca 30 minuter.
  13. Grädda limporna i 40-50 minuter.
  14. Knacka på bröden för att känna om de är färdiga. Låter det ihåligt när du knackar är limporna klara.
  15. Pensla dem med lite vatten och låt dem svalna.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-28

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer