Gi-bröd eller gi-limpa med dinkel och jäst
Introduktion och förberedelse
Gi-bröd eller gi-limpa med dinkel och jäst.
Recept på gott, enkelt och nyttigt hembakt bröd eller limpa med lågt glykemiskt index.
Går bra att frysa.
Tips är att frysa in i skivor så kan du ta fram två skivor i taget och rosta när du vill ha till frukost eller liknande.
Tillagning
- Blanda samman fullkornsmjöl, siktat dinkelmjöl, kli och salt.
- Ljumma vattnet till 37°.
- Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt resten av vattnet.
- Vispa upp äggen i en kopp och rör ner oljan.
- Rör ner äggblandningen i degvätskan.
- Rör ner mjölblandningen, lite i taget.
- Arbeta degen i tio minuter för hand till en fast och smidig deg.
- Låt degen jäsa i en timme.
- Arbeta degen ett par minuter.
- Dela den sedan i två delar och kavla ut till var sin rektangel.
- Rulla ihop de båda rektanglarna och forma till två limpor. Lägg dem med skarven neråt i var sin brödform.
- Värm ugnen till 200° och jäs limporna under tiden, ca 30 minuter.
- Grädda limporna i 40-50 minuter.
- Knacka på bröden för att känna om de är färdiga. Låter det ihåligt när du knackar är limporna klara.
- Pensla dem med lite vatten och låt dem svalna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 213 kcal