Gi-bröd gi-limpa med dinkel och jäst

Gi-bröd eller gi-limpa med dinkel och jäst. Recept på gott, enkelt och nyttigt hembakt bröd eller limpa med lågt glykemiskt index. Går bra att frysa.

2 gi-limpor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 2 brödformar
  • 1 l fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 dl siktat dinkelmjöl (utan grodd och skal)
  • 1,5 dl havrekli
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst (ett paket)
  • 5 dl vatten, 37°
  • 2 ägg
  • 2 msk rapsolja

Tillagning

  1. Blanda samman fullkornsmjöl, siktat dinkelmjöl, kli och salt.
  2. Ljumma vattnet till 37°.
  3. Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt resten av vattnet.
  4. Vispa upp äggen i en kopp och rör ner oljan.
  5. Rör ner äggblandningen i degvätskan.
  6. Rör ner mjölblandningen, lite i taget.
  7. Arbeta degen i tio minuter för hand till en fast och smidig deg.
  8. Låt degen jäsa i en timme.
  9. Arbeta degen ett par minuter.
  10. Dela den sedan i två delar och kavla ut till var sin rektangel.
  11. Rulla ihop de båda rektanglarna och forma till två limpor. Lägg dem med skarven neråt i var sin brödform.
  12. Värm ugnen till 200° och jäs limporna under tiden, ca 30 minuter.
  13. Grädda limporna i 40-50 minuter.
  14. Knacka på bröden för att känna om de är färdiga. Låter det ihåligt när du knackar är limporna klara.
  15. Pensla dem med lite vatten och låt dem svalna.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer