Gi-bröd eller gi-limpa med dinkel och jäst

Introduktion och förberedelse

Gi-bröd eller gi-limpa med dinkel och jäst.

Recept på gott, enkelt och nyttigt hembakt bröd eller limpa med lågt glykemiskt index.

Går bra att frysa.

Tips är att frysa in i skivor så kan du ta fram två skivor i taget och rosta när du vill ha till frukost eller liknande.

2 gi-limpor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 2 brödformar
  • 1 l fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 dl siktat dinkelmjöl (utan grodd och skal)
  • 1,5 dl havrekli
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst (ett paket)
  • 5 dl vatten, 37°
  • 2 ägg
  • 2 msk rapsolja

Tillagning

  1. Blanda samman fullkornsmjöl, siktat dinkelmjöl, kli och salt.
  2. Ljumma vattnet till 37°.
  3. Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt resten av vattnet.
  4. Vispa upp äggen i en kopp och rör ner oljan.
  5. Rör ner äggblandningen i degvätskan.
  6. Rör ner mjölblandningen, lite i taget.
  7. Arbeta degen i tio minuter för hand till en fast och smidig deg.
  8. Låt degen jäsa i en timme.
  9. Arbeta degen ett par minuter.
  10. Dela den sedan i två delar och kavla ut till var sin rektangel.
  11. Rulla ihop de båda rektanglarna och forma till två limpor. Lägg dem med skarven neråt i var sin brödform.
  12. Värm ugnen till 200° och jäs limporna under tiden, ca 30 minuter.
  13. Grädda limporna i 40-50 minuter.
  14. Knacka på bröden för att känna om de är färdiga. Låter det ihåligt när du knackar är limporna klara.
  15. Pensla dem med lite vatten och låt dem svalna.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 213 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.