Dinkelbröd

Introduktion och förberedelse

Ett jäst dinkelbröd med fullkornsdinkel, siktat dinkelmjöl, solrosfrön, rapsolja och äppelcidervinäger.

Ett gott och nyttigt fullkornsbröd med fibrer.

Dinkel kallas även speltvete.

Val av form

  • Lätt och smidigt att baka i brödformar. Till nedan degsats behöver du två avlånga brödformar på minst 1,5 liter styck.
  • Bröden kan också bakas ut till valfri form som limpor eller runda bröd utan limpformar. Även frallor funkar.

Varianter

  • Vill du ha mer fibrer i brödet kan du byta 1 dl av mjölet mot havrekli.
  • Vill du baka dinkelbröd utan jäst med bakpulver eller bikarbonat kan du prova mitt dinkelbröd med tre sorters dinkel eller ett snabbt dinkelbröd med havregryn smaksatt med fänkål och vinbär som toppas med hasselnötter och pumpakärnor.

2 dinkelbröd

  • Förberedelse: 1 tim 45 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 paket färsk jäst eller 1 paket torrjäst på 12 gram
  • 6,5 dl vatten, fingervarmt
  • 3 tsk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 0,25 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 11 dl dinkel fullkornsmjöl
  • 6 dl siktat dinkelmjöl

Tillagning

  1. Smula färsk jäst i en bunke. Blanda jäst och vatten till en degvätska. Rör i salt, olja, vinäger och solroskärnor.
  2. Ta undan ca 1 dl siktat dinkelmjöl till utbakningen och arbeta i resten av mjölet, lite i taget till en smidig deg.
  3. Knåda i 10 min för hand eller 5 minuter i maskin (detta för att gluten ska frigöras och brödet bli luftigare).
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn och smörj två avlånga brödformar på 1,5 liter med lite olivolja.
  6. Dela degen i 2 delar och lägg i formarna.
  7. Låt limporna jäsa i 30 minuter under bakduk.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 min.
  9. Låt dinkelbröden svalna inlindade i bakduk.
E-mail
Medel: 3.6 (64 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-02