Aprikossylt sylt på aprikos

Aprikossylt. Sylt med torkade aprikoser. Hemgjord aprikossylt är lätt och gott.
Vill du göra egen aprikosmarmelad istället så tar du mindre vatten 0,5 liter eller till önskad konsistens.
Kan också frysas.

1,5 kg aprikossylt, 2 burkar

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 12 tim 35 min

Ingredienser

  • 500 gram torkade aprikoser, gärna kravmärkta
  • ca 1 liter vatten
  • 1 kg strösocker eller syltsocker, ca 10 dl
  • 0,5 citron
  • 1 krm natriumbensoat (om du använder vanligt socker och vill spara den länge)

Tillagning

  1. Skölj aprikoserna och blötlägg dem över natten eller ca 12 timmar.
  2. Häll av vattnet.
  3. Hacka aprikoserna för hand så fint du kan eller kör dem i en matberedare med kniven. Du kan också klippa isär dem i fina bitar med en sax.
  4. Skölj, skrubba och klyfta citronen. Hacka den fint eller kör i matberedaren.
  5. Lägg aprikoser, citron och socker i en kastrull och tillsätt vatten. Ca 1 liter om du ska göra aprikossylt och en halv liter om du ska göra fastare aprikosmarmelad. Ett tips är att spara någon dl och sedan späda till önskad konsistens mot slutet.
  6. Koka aprikosmarmeladen i 25 minuter utan lock och rör om då och då. Akta så det inte bränns.
  7. Använder du vanlig socker istället för syltsocker så tar du upp lite marmelad i ett glas och rör ut natriumbensoat i denna och rör sedan ut blandningen i marmeladen i kastrullen.
  8. Häll upp aprikossylten på väl rengjorda glasburkar.
  9. Förvara aprikossylten svalt.
  10. Öppnad burk aprikossylt har du i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer