Aprikossylt sylt på aprikos

Aprikossylt. Sylt med torkade aprikoser. Hemgjord aprikossylt är lätt och gott.
Vill du göra egen aprikosmarmelad istället så tar du mindre vatten 0,5 liter eller till önskad konsistens.
Kan också frysas.

1,5 kg aprikossylt, 2 burkar

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 12 tim 35 min

Ingredienser

  • 500 gram torkade aprikoser, gärna kravmärkta
  • ca 1 liter vatten
  • 1 kg strösocker eller syltsocker, ca 10 dl
  • 0,5 citron
  • 1 krm natriumbensoat (om du använder vanligt socker och vill spara den länge)

Tillagning

  1. Skölj aprikoserna och blötlägg dem över natten eller ca 12 timmar.
  2. Häll av vattnet.
  3. Hacka aprikoserna för hand så fint du kan eller kör dem i en matberedare med kniven. Du kan också klippa isär dem i fina bitar med en sax.
  4. Skölj, skrubba och klyfta citronen. Hacka den fint eller kör i matberedaren.
  5. Lägg aprikoser, citron och socker i en kastrull och tillsätt vatten. Ca 1 liter om du ska göra aprikossylt och en halv liter om du ska göra fastare aprikosmarmelad. Ett tips är att spara någon dl och sedan späda till önskad konsistens mot slutet.
  6. Koka aprikosmarmeladen i 25 minuter utan lock och rör om då och då. Akta så det inte bränns.
  7. Använder du vanlig socker istället för syltsocker så tar du upp lite marmelad i ett glas och rör ut natriumbensoat i denna och rör sedan ut blandningen i marmeladen i kastrullen.
  8. Häll upp aprikossylten på väl rengjorda glasburkar.
  9. Förvara aprikossylten svalt.
  10. Öppnad burk aprikossylt har du i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer