Klassisk svensk ärtsoppa

Klassisk svensk ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat. Klassisk svensk ärtsoppa. Man kan utesluta fläsket för vegetarisk ärtsoppa (tillsätt då mer salt och en till lök).

Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.

Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.

Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.

Om du gillar skivat fläsklägg till ärtsoppan så kan du koka fläsklägget i 3 timmar med två lagerblad, 5 vitpepparkorn samt 1 tsk salt. Ta upp fläsklägget på tallrik. Spara buljongen till ärtsoppan och ersätt motsvarande del av vattnet i receptet. Plocka av köttet från fläsklägget samt skiva det och servera till ärtsoppan tillsammans med övrigt fläsk.

6 portioner ärtsoppa

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 1 dag 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 0,5 kg gula ärter
  • 1,5 liter vatten till kokning
  • 250 g rimmat sidfläsk
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter (valfritt)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad mejram
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpeppar

Tillagning

  1. Lägg ärtorna i blöt över natten övertäckta i en stor kastrull eller skål.
  2. Häll av och lägg i en stor kastrull, tillsätt vatten och börja koka.
  3. Skiva eller hacka lök och tillsätt den. Skala och tärna morot och tillsätt.
  4. Lägg i fläsk och kryddor.
  5. Koka ärtsoppan under lock i 1,5 timmar på medelvärme - rör om då och då.
  6. Ta upp fläsk och skär i kuber och lägg tillbaks.
  7. Smaka av ärtsoppan med kryddor som timjan, vitpeppar, mejram och salt.
  8. Blir ärtsoppan för tjock tillsätter du lite mer vatten. Kött eller grönsaksbuljong kan man också smaksätta med, dock sparsamt.
  9. Servera ärtsoppan med senap. Grovkornig söt senap tycker jag är godast.
E-mail
Medel: 4.2 (45 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer