Chokladmousse med polkaströssel

Introduktion och förberedelse

Bjud på en fyllig och krämig chokladmousse fin choklad, honung, smör och ägg toppad och garnerad med krossat mintgodis som polkagriskarameller och en klick vispad grädde på toppen.

En dessert du kan förbereda i god tid innan gästerna kommer - gärna två-tre timmar innan eller dagen innan den ska avnjutas.

Garneringsvarianter

Polkaströsslet kan bytas mot annat strössel, Marianne, rostade hackade hasselnötter, valnötter, rostad flagad mandel, rostade krossade pistagenötter eller blanda nötter.

Vidare kan man sticka ner ett glassrån eller knäckflarn; garnera med skivad frukt som en jordgubbe eller ett hallon; riva över riven vit choklad med mera.

Att dricka till

Några drycker som passar till chokladmousse är söt likör som apelsinlikör Cointreau; sött franskt dessertvin som Montbazillac, Banyuls eller Beaumes de Venise; söt sherry som Pedro Ximenez eller Moscatel eller söt lagrad Madeira.

4 portioner chokladmousse

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 240 gram mörk choklad ca 70% kakao
  • 1 dl honung
  • 60 gram smör
  • 4 ägg
  • 10 polkagriskarameller
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Bryt sönder chokladen och lägg i en bunke. Smält under omrörning över vattenbad eller i mikron. Rör i honung och smör.
  2. Dela äggen i äggulor och äggvitor i varsin skål.
  3. Vispa äggula skummig några minuter och äggvita till fast skum.
  4. Vänd ner äggulorna och sedan äggvitorna i chokladsmeten. Smaka på smeten om den är lagom söt. Tillsätt ev. lite mer honung om du vill ha den sötare.
  5. Häll upp i små portionsformar eller vackra glas.
  6. Ställ i kyl minst en timme så att moussen hinner stelna.
  7. Krossa polkagriskarameller i en handduk.
  8. Servera moussen med strössel och en klick vispad grädde på toppen. Du kan spritsa ut grädden eller bara klicka ut 1-2 matskedar grädde.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.