Chokladmousse med polkaströssel

Recept på fyllig och smaskig chokladmousse du kan förbereda i god tid innan gästerna kommer, gärna två-tre timmar innan den ska avnjutas och i hemlighet. Söt likör eller söt sherry passar bra till.

4 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 240 gram mörk choklad ca 70% kakao
  • 1 dl honung
  • 60 gram smör
  • 4 ägg
  • 10 polkagriskarameller

Tillagning

  1. Bryt sönder chokladen och lägg i en bunke. Smält under omrörning över vattenbad eller i mikron. Rör i honung och smör.
  2. Dela äggen i äggulor och äggvitor i varsin skål.
  3. Vispa äggula skummig några minuter och äggvita till fast skum.
  4. Vänd ner äggulorna och sedan äggvitorna i chokladsmeten. Smaka på smeten om den är lagom söt. Tillsätt ev. lite mer honung om du vill ha den sötare.
  5. Häll upp i små portionsformar eller vackra glas.
  6. Ställ i kyl minst en timme så att moussen hinner stelna. Krossa polkagriskarameller i en handduk.
  7. Servera moussen med strössel på toppen.
  8. Kan också toppas med vispad grädde.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat