Chokladmousse med polkaströssel

Bjud på en fyllig och krämig chokladmousse fin choklad, honung, smör och ägg toppad och garnerad med krossat mintgodis som polkagriskarameller och en klick vispad grädde på toppen.

En dessert du kan förbereda i god tid innan gästerna kommer - gärna två-tre timmar innan eller dagen innan den ska avnjutas.

Garneringsvarianter

Polkaströsslet kan bytas mot annat strössel, rostade hackade hasselnötter, valnötter, rostad flagad mandel, rostade krossade pistagenötter eller blanda nötter. Vidare kan man sticka ner ett glassrån eller knäckflarn; garnera med skivad frukt som en jordgubbe eller ett hallon; riva över riven vit choklad med mera.

Att dricka till

Några drycker som passar till chokladmousse är söt likör som apelsinlikör Cointreau; sött franskt dessertvin som Montbazillac, Banyuls eller Beaumes de Venise; söt sherry som Pedro Ximenez eller Moscatel eller söt lagrad Madeira.

4 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 240 gram mörk choklad ca 70% kakao
  • 1 dl honung
  • 60 gram smör
  • 4 ägg
  • 10 polkagriskarameller
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Bryt sönder chokladen och lägg i en bunke. Smält under omrörning över vattenbad eller i mikron. Rör i honung och smör.
  2. Dela äggen i äggulor och äggvitor i varsin skål.
  3. Vispa äggula skummig några minuter och äggvita till fast skum.
  4. Vänd ner äggulorna och sedan äggvitorna i chokladsmeten. Smaka på smeten om den är lagom söt. Tillsätt ev. lite mer honung om du vill ha den sötare.
  5. Häll upp i små portionsformar eller vackra glas.
  6. Ställ i kyl minst en timme så att moussen hinner stelna.
  7. Krossa polkagriskarameller i en handduk.
  8. Servera moussen med strössel och en klick vispad grädde på toppen. Du kan spritsa ut grädden eller bara klicka ut 1-2 matskedar grädde.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept