Vegansk gryta Bluff Bourguignon

Vegansk gryta eller Bluff Bourguignon. En variant av den klassiska franska köttgrytan Boeuf Bourguignon med vegobitar istället för kött samt kastanjechampinjoner, rödvin, röd steklök, rotselleri, vitlök, morötter och tomat.
Garnera ev. med färsk oregano, timjan eller grovhackad bladpersilja.
Här har jag använt Anammas vegobitar av sojaprotein men man kan ta valfritt sojaprotein.
Svampen kan bytas mot annan matsvamp som vanliga champinjoner, skogschampinjoner, portabella, Karl-Johan eller kantareller.
Andra goda grönsaker att ha i är palsternacka, persiljerot, kålrot, zucchini, aubergine, vitkål och linser. Vidare kan man tillsätta kokta bönor på slutet ex. vita bönor.
Några förslag på tillbehör är potatismos enligt nedan recept men också råris, kokt potatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, bulgur eller tagliatelle passar till.
Syltlök, picklad rödlök, saltgurka och inlagda rödbetor kan man också servera till.
Laga gärna grytan dagen innan så blir den ännu godare när den fått stå lite och få smak.

5 portioner vegansk gryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 300 gram sojaprotein som ex. Anammas vegobitar
  • 300 gram kastanjechampinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 gram röd eller gul steklök
  • 200 gram rotselleri
  • 3 morötter
  • 50 gram margarin
  • 2 msk mjöl
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 4 tsk socker
  • 2 msk ljus japansk soja
  • Veganskt potatismos: 1,2 kg potatis
  • 60 gram margarin
  • 3,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 35 gram fryst persilja

Tillagning

  1. Bryn vegobitar i en stekpanna i någon msk margarin.
  2. Skala löken och lägg i en gryta med vegobitarna.
  3. Rensa och skölj svampen. Dela stora svampar.
  4. Fräs svampen i någon msk margarin. Skala och pressa över vitlök och fräs någon minut till. Lägg över i grytan.
  5. Skär bort skalet på rotsellerin och skär den i små tärningar. Lägg i grytan.
  6. Skala morot och tärna den. Lägg i grytan.
  7. Tillsätt tomatpuré och resten av margarinet.
  8. Fräs runt under omrörning några minuter.
  9. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  10. Tillsätt vin, vatten, buljongtärningar, salt, svartpeppar, socker och soja. Rör runt och koka upp.
  11. Låt grytan koka på låg värme utan lock i ca 2 timmar. Rör då och då.
  12. Smaka av grytan med salt, peppar och socker.
  13. Servera med valfritt tillbehör som ex. potatismos.
  14. Veganskt potatismos: skala och dela potatisen. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter. Häll av potatisen och tillsätt margarin och havremjölk. Värm upp. Mosa potatisen med en potatisstöt.
  15. Smaka av potatismoset med salt och peppar. Rör i hackad persilja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer