Ugnsstekt kyckling i stekpåse

Ugnsstekt kyckling i stekpåse blir saftig och smakrik. Lagar man kycklingen i påse så får man god kycklingsky att laga sås till kycklingen på. Utan smutsig form ingen disk.
Du kan välja att köpa färsk hel kyckling som vanlig gårdskyckling, fin majskyckling eller kravmärkt kyckling. Det finns också frysta hela kycklingar ex. utomhuskyckling Sol&Sprätt. Tina då kycklingen i kylen något dygn innan.
När kycklingen är stekt och vilar någon halvtimme i påsen kan du laga önskade tillbehör som sås och förslagsvis kokt potatis, pasta, rostade rotfrukter, klyftpotatis eller liknande. Tomat och grönsallad är också gott till.
Vill du ha svampsås till så tillsätter du 150 gram smörstekta tärnade champinjoner eller 30 gram torkad smulad svamp som trattisar eller kantareller.
Du behöver stora stekpåsar och gärna steksnöre.
1,9-2 kg kyckling räcker till 5 stora portioner eller 6 mindre portioner.

5 portioner ugnsstekt kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,9 kg hel kyckling
  • 1 stor stekpåse L eller XL
  • 25 gram smör
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja samt färsk rosmarin att garnera med
  • Skysås: 3,5 dl steksky från kycklingen
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 4 msk maizena ljus redning

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör och blanda med citronsaft, salt och peppar.
  3. Ta ut ev. inkråm.
  4. Skölj kycklingen och torka den med hushållspapper.
  5. Knyt ihop benen på kycklingen med steksnöre (valfritt).
  6. Lägg kycklingen i stekpåsen .
  7. Pensla och smörj in den med smörblandningen. Förslut påsen med medföljande klämma.
  8. Sätt i en stektermometer in djupt vid lårbenet genom påsen. Sätt in i nedre delen av ugnen och se till att påsen ej rör vid ugnens kanter eller värmeelement.
  9. Stek kycklingen i ugnen i runt 1,5 timmar tills termometern visar 82 grader.
  10. Ta ut och låt stå i påsen och svalna någon halvtimme. Förbered sås och önskade tillbehör - se förslag ovan.
  11. Klipp ett hål i påsens hörn och töm ut kycklingskyn. Använd den till att göra sås på.
  12. Skysås: Blanda all kycklingsky från stekpåsen med grädde, salt, soja och peppar samt rör i maizenaredning. Koka upp under omrörning och låt koka i minst en minut. Smaka av med soja, salt och peppar.
  13. Klipp upp påsen och lägg över kycklingen på fat samt servera med önskade tillbehör. För att servera kycklingen kan man förslagsvis börja med att skär upp och loss bröst och dela på tre bitar. Skär sedab av lår och dela vardera i två bitar. Hugg in och njut.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer