Ugnsstekt kyckling med rotfrukter

Introduktion och förberedelse

Ugnsstekt kyckling med rotfrukter och gräddig skysås med svamp som torkade trattkantareller.

Här har jag stekt kycklingen på en bädd av potatis, kålrot, palsternacka, kålrot och sötpotatis.

Varianter

Du kan variera rotfrukter efter tycke.

  • Annat som passar i är rotselleri, rödbeta, gulbeta, persiljerot, rödlök, vitkål, kålrabbi, svartrot och jordärtsskockor.
  • Ta i några skalade vitlöksklyftor om du gillar det.
  • Vidare kan man steka kycklingen i stekpåse.

Serveringsförslag

  • Gott med rotfrukterna som lagas med kycklingen samt en sås på stekskyn.
  • Tomat och grönsallad är också gott till.

Val av kyckling

  • Köp svensk kyckling och gärna fin färsk hel kyckling som vanlig gårdskyckling, fin majskyckling eller kravmärkt kyckling.
  • Det finns också frysta hela kycklingar ex. utomhuskyckling. Tina då kycklingen i kylen något dygn innan övertäckt i en skål.

Tips

Du behöver steksnöre att binda upp kycklingen med. Det går dock att laga utan att binda upp kycklingen.

Portionsberäkning

1,9-2 kg kyckling räcker till 5 stora portioner eller 6 mindre portioner.

5 portioner ugnsstekt kyckling med rotfrukter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,9 kg hel kyckling
  • 25 gram smör
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk färsk hackad rosmarin eller något krm torkad
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med
  • Rostade rotfrukter: 4 morötter
  • 7 potatisar fast sort
  • 2 sötpotatisar
  • 3 palsternackor
  • 1 kålrot
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Skysås med svamp: 3,5 dl steksky från kycklingen
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 4 msk maizena ljus redning
  • 150 gram champinjoner
  • 15 gram torkade trattkantareller eller kantareller

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör och blanda med citronsaft, salt, peppar, soja och rosmarin.
  3. Ta ut ev. inkråm.
  4. Skölj kycklingen och torka den med hushållspapper.
  5. Knyt ihop benen på kycklingen med steksnöre (valfritt).
  6. Lägg kycklingen med bröstet uppåt i en ugnsform eller stor ugnsfast stekpanna.
  7. Pensla och smörj in den med smörblandningen.
  8. Sätt i en stektermometer in djupt vid lårbenet.
  9. Häll i 2 dl vatten i botten på formen.
  10. Täck med folie.
  11. Sätt in i nedre delen av ugnen.
  12. Stek kycklingen i ugnen i runt 1,5 timmar tills termometern visar 82 grader. Ta bort folien och ös kycklingen efter halva tiden.
  13. Förbered under tiden rostade rotfrukter. Skala och tärna rotfrukterna i grova bitar ca 3-4 cm storlek.
  14. Lägg i ett ugnsbleck med höga kanter och blanda med olja samt salt. Sprid ut i ett jämnt lager.
  15. Sätt in i ugnen över kycklingen när det är ca 40 minuter kvar på kycklingen. Ös kycklingen samtidigt.
  16. Ta ut rotfrukterna efter 25 minuter och vänd runt.
  17. Ta ut kycklingen när den nått 82 grader och lyft över den på en tallrik.
  18. Vispa ur formen eller pannan med någon dl vatten extra så att du får runt 3,5 dl steksky att göra sås på.
  19. Skysås: Rensa och tärna champinjoner. Blanda all kycklingsky med champinjoner, torkad smulad svamp, grädde, salt, soja och peppar samt rör i maizenaredning.
  20. Koka upp under omrörning och låt koka i minst 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
  21. Lägg upp kycklingen på fat med rotfrukterna runt om. Garnera med hackad bladpersilja.
  22. Vid servering så kan du förslagsvis skära upp och loss bröst och dela på tre bitar, skär av lår och delar vardera i två bitar.
  23. Servera kycklingen med såsen samt gärna en tomat- eller grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 836 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-08