Ugnsstekt kyckling med rotfrukter

Ugnsstekt kyckling med rotfrukter och gräddig skysås med svamp.
Du kan variera rotfrukter efter tycke. Här har jag valt potatis, kålrot, palsternacka, kålrot och sötpotatis. Annat som passar i är rotselleri, rödbeta, gulbeta, persiljerot, rödlök, vitkål, kålrabbi, svartrot och jordärtsskockor. Samt vitlöksklyftor om man gillar det.
Du kan välja att köpa färsk hel kyckling som vanlig gårdskyckling, fin majskyckling eller kravmärkt kyckling. Det finns också frysta hela kycklingar ex. utomhuskyckling Sol&Sprätt. Tina då kycklingen i kylen något dygn innan. Tomat och grönsallad är också gott till.
Du behöver steksnöre. Vidare kan man använda stekpåse.
1,9-2 kg kyckling räcker till 5 stora portioner eller 6 mindre portioner.

5 portioner ugnsstekt kyckling med rotfrukter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,9 kg hel kyckling
  • 25 gram smör
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk färsk hackad rosmarin eller något krm torkad
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med
  • Rostade rotfrukter: 4 morötter
  • 7 potatisar fast sort
  • 2 sötpotatisar
  • 3 palsternackor
  • 1 kålrot
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Skysås med svamp: 3,5 dl steksky från kycklingen
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 4 msk maizena ljus redning
  • 150 gram champinjoner
  • 15 gram torkade trattkantareller eller kantareller

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör och blanda med citronsaft, salt, peppar, soja och rosmarin.
  3. Ta ut ev. inkråm.
  4. Skölj kycklingen och torka den med hushållspapper.
  5. Knyt ihop benen på kycklingen med steksnöre (valfritt).
  6. Lägg kycklingen med bröstet uppåt i en ugnsform eller stor ugnsfast stekpanna.
  7. Pensla och smörj in den med smörblandningen.
  8. Sätt i en stektermometer in djupt vid lårbenet.
  9. Häll i 2 dl vatten i botten på formen.
  10. Täck med folie.
  11. Sätt in i nedre delen av ugnen.
  12. Stek kycklingen i ugnen i runt 1,5 timmar tills termometern visar 82 grader. Ta bort folien och ös kycklingen efter halva tiden.
  13. Förbered under tiden rostade rotfrukter. Skala och tärna rotfrukterna i grova bitar ca 3-4 cm storlek.
  14. Lägg i ett ugnsbleck med höga kanter och blanda med olja samt salt. Sprid ut i ett jämnt lager.
  15. Sätt in i ugnen över kycklingen när det är ca 40 minuter kvar på kycklingen. Ös kycklingen samtidigt.
  16. Ta ut rotfrukterna efter 25 minuter och vänd runt.
  17. Ta ut kycklingen när den nått 82 grader och lyft över den på en tallrik.
  18. Vispa ur formen eller pannan med någon dl vatten extra så att du får runt 3,5 dl steksky att göra sås på.
  19. Skysås: Rensa och tärna champinjoner. Blanda all kycklingsky med champinjoner, torkad smulad svamp, grädde, salt, soja och peppar samt rör i maizenaredning.
  20. Koka upp under omrörning och låt koka i minst 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
  21. Lägg upp kycklingen på fat med rotfrukterna runt om. Garnera med hackad bladpersilja.
  22. Vid servering så kan du förslagsvis skära upp och loss bröst och dela på tre bitar, skär av lår och delar vardera i två bitar.
  23. Servera kycklingen med såsen samt gärna en tomat- eller grönsallad till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer