Kycklinglår i ugn

Kycklinglår i ugn lagad med en marinad eller glace av färsk ingefära, sambal oelek chili, sweet chili, soja och citronsaft. Gott, billigt och enkelt. Här bryns först kycklingen och sedan blandas den med glazen och lagas klart i ugnen. 

Här har jag använt kycklinglår med ben som finns färska eller frysta. De är billiga och blir saftiga. Du kan även ta kycklingklubbor eller valfri styckad hel kyckling med ben eller i delar. 

Kycklinglår blir jättegoda bara stekta som de är med olja, salt och peppar om du vill det. Här har jag smaksatt med lite citron, chili, ingefära osv. Istället för färsk ingefära så kan du ta några krm torkad ingefära. Gillar du vitlök så kan du ha med en pressad klyfta vitlök när du lagar kycklinglåren i ugnen. Istället för sweet chilisås kan du ta honung. Några andra enkla variander på grillad kyckling är med olivolja, citron, soja, rosmarin och vitlök (valfritt); paprikapulver och vitlök (valfritt) eller bara citronsaft och vitlök (valfritt).

Bind gärna en bit steksnöre runt kycklinglåren så håller de formen bättre. 

Kycklinglåren kan serveras med valfria tillbehör, förslagsvis med klyftpotatis och kall sås; med kokt potatis, grönsaker och gräddig skysås (vispa ur ugnsformen eller pannan med några dl vatten så du får steksky till såsen); med tomatsås och kokt couscous, matvete, bulgur eller ris; med ajvar och örter;  eller med asiatisk coleslaw med rostad potatis och tomatsallad.

4 portioner kyckling i ugn

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg kycklinglår med ben
  • 1 msk smör
  • 2 msk rapsolja eller annan matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk sambal oelek
  • 0,5 msk citronsaft
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk sweet chili-sås

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Bind en bit steksnöre runt mitten på varje kycklinglår så håller det formen och blir jämnare stekt.
  3. Bryn kycklinglåren i smör runt om samt salta och peppra dem. Lägg över i en skål.
  4. Tillsätt och blanda runt olja, soja, sambal oelek, sweet chili, färsk finriven ingefära och citronsaft med kycklingen. Lägg kycklingbitarna så att skinnet är uppåt med någon cm mellanrum i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  5. Stek kycklingen i mitten av ugnen i 15 minuter. Dra därefter ner värmen till 200 grader och stek i 15 minuter till. Täck över med lite folie om skinnet på kycklingen börjar brännas. Skär gärna ett snitt in vid benet på kycklingen och se så att den är genomstekt. Använd gärna en termometer - de ska ha 70-75 grader i innertemperatur.
  6. Ta ut kycklinglåren och servera dem med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer