Torskfile i ugn

Allt i ett med torsk i gräddig sås, potatis, citron, dill, persilja och parmesan i ugnen. Enkelt att laga. Du måste ha lite framförhållning och koka potatis innan dock.

Receptet kan ökas på till flera portioner i en större ugnsform. Öka då tiden i ugnen och kontrollera så att torsken är genomstekt i mitten och allt är hett innan du serverar.

Det finns fina styckfrysta bitar torskfilé. Ta en per portion. Finast är färsk eller fryst ryggfilé men man kan också ta vanlig torskfilé eller torskblock för en god budgetvariant.

Istället för dill och persilja kan du ta frysta örter Provencale eller torkade örter som basilika, oregano, dragon, timjan osv. Annan god smaksättning är hackad spenat och vitt vin; pressad vitlök; hummerfond istället för fiskfond, tomatpuré och dill; osv. Du kan kan också ha andra kokta rotfrukter som kålrot, rotselleri, morot och palsternacka. Samt kokta grönsaker som blomkål och grönkål. Vidare kan du byta ut salladslöken mot purjolök eller gräslök.

2 portioner torskfile i ugn

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram torskfilé
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk hackad persilja (fryst eller färsk)
  • 1 tsk hackad dill
  • 400 gram kokt delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 4 msk creme fraiche
  • 1 msk citronsaft
  • 2 salladslökar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa och putsa potatisen. Skär bort fula delar. Skala potatis med fult skal. Dela den i halvor och koka potatisen mjuk i ca 15 minuter.
  3. Koka upp vatten och grädde och rör ut buljongtärningen.
  4. Hacka persilja och dill eller använd färdighackade frysta örter.
  5. Blanda i dill och persilja i grädden samt rör ut citronsaft och creme fraiche.
  6. Smöra en form eller ugnsfast stekpanna.
  7. Lägg i torsken samt kokt potatis och häll översåsen.
  8. Riv parmesan eller grana padano och strö över fisken.
  9. Grädda torsken i 20 minuter tills den har fin färg.
  10. Servera gärna med någon klyfta citron, grönsallad och tomatsallad.
E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer