Torskrygg i ugn

Torskrygg eller torskfilé i ugn. Laga hela middagen i en form. Allt i ett med fisk, potatis, salladslök, örter och sås av grädde.

Grönsallad eller valfri sallad är gott till fisken. Bröd kan man också ha till att skopa upp den goda såsen med. 

2 portioner torskrygg i ugn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 g torskrygg eller torskfilé, utan skinn och benfri
  • 1 msk smör
  • 3 st salladslök
  • 4 soltorkade tomater i olja
  • 5 blad färsk basilika eller en tsk torkad
  • 1 kvist timjan eller 1 tsk torkad
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad dragon
  • 13 st färskpotatis eller delikatesspotatis, kokta
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano eller annan riven ost som Västerbottenost

Tillagning

  1. Koka potatisen nästan klar i 15 minuter. De behöver ej skalas om de har fint skal.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Smörg en ugnsform med smör.
  4. Skär torsken i portionsbitar. Lägg i formen. Salta och peppra fisken.
  5. Lägg i halverad potatis runt om.
  6. Skölj och dela salladslöken i bitar. Lägg runt om fisken.
  7. Hacka de soltorkade tomaterna och strö över dem.
  8. Strö över hackade färska och torkade örter.
  9. Häll över grädden.
  10. Baka torsken i ugnen i 20 minuter.
  11. Ta ut efter halva tiden och strö över riven ost.
  12. Grädda färdigt och ta ut samt servera direkt.
E-mail
Medel: 4.6 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer