Torskrygg i ugn

Introduktion och förberedelse

Torskrygg eller torskfilé i ugn. Laga hela middagen i en form.

Allt-i-ett med torsk, potatis, salladslök, örter och sås av grädde toppat med ost.

    Serveringsförslag

    • Grönsallad eller valfri sallad ex. från påse är gott till torsken.
    • Valfritt bröd som bake-off, baguette eller hembakt som detta brytröd kan man också ha till att skopa upp den goda såsen med.

    Tips

    • Välj en gratäng- eller ugnsform alternativt ugnsfast panna med höga kanter.
    • Kan dubbleras till flera i större form.
    • Välj MSC-märkt torsk.

    Varianter

    • Salladslök kan bytas mot purjolök.
    • Örter som basilika, timjan, oregano och dragon kan uteslutas eller ta de du vill. Eller byt mot hackad gräslök eller dill.
    • Soltorkade tomater kan uteslutas. Eller byt mot 6 halverade cocktailtomater.
    • Fräs färsk spenat eller strimlad grönkål och lägg under fisken.
    • Stek 10 tärnade champinjoner i smör eller olivolja och lägg med eller under fisken.
    • Lägg till eller byt ut en del av potatisen mot tärnad kokt kålrot, palsternacka och/eller morot.
    • Smaksätt och blanda grädden med en nypa saffran för alternativ smakvariant.

    Torsk i ugn med potatis, grönsaker och gräddig sås allt-i-ett
    Torsk i ugn med potatis, grönsaker och gräddig sås allt-i-ett.

    2 portioner torskrygg i ugn

    • Förberedelse: 15 min
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 35 min

    Ingredienser

    • 300 gram torskrygg eller torskfilé, utan skinn och benfri
    • 1 msk smör
    • 3 salladslökar
    • 4 soltorkade tomater i olja
    • 5 blad färsk basilika eller en tsk torkad
    • 1 kvist timjan eller 1 tsk torkad
    • 1 tsk torkad oregano
    • 1 tsk torkad dragon
    • 10 st små färskpotatis eller delikatesspotatis, kokta
    • 1 krm salt
    • 0,5 krm svartpeppar
    • 1,5 dl grädde
    • 1,5 dl matlagningsgrädde
    • 1/2 dl vitt vin eller 1 tsk citronsaft (valfritt)
    • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano eller annan riven ost

    Tillagning

    1. Koka potatisen nästan klar i 15 minuter. De behöver ej skalas om de har fint skal.
    2. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
    3. Smörg en ugnsform med smör.
    4. Skär torsken i portionsbitar. Lägg i formen. Salta och peppra fisken.
    5. Lägg i halverad potatis runt om.
    6. Skölj och dela salladslöken i bitar. Lägg runt om fisken.
    7. Hacka de soltorkade tomaterna och strö över dem.
    8. Strö över hackade färska och torkade örter.
    9. Häll över grädden samt vitt vin eller pressad citron.
    10. Baka torsken i ugnen i 20 minuter.
    11. Ta ut efter halva tiden och strö över riven ost.
    12. Grädda färdigt och ta ut samt servera direkt.
    E-mail
    Medel: 3.9 (213 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06