Fisksoppa med lax, räkor och torsk

Fisksoppa eller fiskgryta med lax, räkor, torsk, potatis, purjolök samt morot. Servera med gott bröd, grissinis, soppbröd, kuvertbröd eller smörstekta små vita brödkrutonger. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt.

Gott i är också andra grönsaker som blomkål, broccoli, kålrot, rotselleri, spenat mm. Du kan såklart ta annan fisk istället. Välj krav eller miljömärkt MSC fisk.

4 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram färska eller frysta hela räkor
  • 400 gram torskfilé
  • 400 gram laxfilé
  • 3 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 7 potatisar
  • 1 liter vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 5 dl crème fraiche eller grädde
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Mät upp 1 liter vatten i en stor kastrull och koka upp.
  2. Skala under tiden potatisen.
  3. Skär potatisen i grova bitar ca 3x3 cm och börja koka i vattnet.
  4. Tillsätt fiskbuljongtärningen.
  5. Dela, skölj och rensa purjolöken. Strimla den.
  6. Skala och riv morot fint.
  7. Fräs purjolöken och moroten på låg värme i en kastrull i smöret i 15 minuter medan potatisen kokar under tiden.
  8. Skär under tiden fisken i 3x3 cm tärningar.
  9. Skala räkorna.
  10. Tillsätt den frästa purjolöken samt moroten till potatisen. Koka upp.
  11. Tillsätt fisken och koka upp samt sjud på svag värme fem minuter.
  12. Blanda i crème fraiche eller grädde i soppan. Värm upp.
  13. Smaka av fisksoppan med dill, gräslök, salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.4 (47 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer