Fisklåda med spätta, räkor och potatis

Fisklåda med spätta, räkor, potatis, grädde, tomat, purjolök, dill och citron. En variant på fiskgratäng med kokt potatis. Sås och allt i ett.

Du behöver en 1 ugnsform i storlek som en halv långpanna. Fisklådan går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.

Fisklåda är gott med kokta ärtor, kokt blomkål, cocktailtomater, citronklyfta samt knäckebröd, smör och ost.
Fisklådan kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras i kylen. Till servering så värms sedan fisklådan i ugnen. Gott är också att ersätta hälften av potatisen med kålrot och palsternacka som på bilden.

4 portioner fisklåda

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram spättafilé
  • 2 dl skalade räkor
  • 35 gram fryst dill eller någon dl färsk finhackad dill
  • 800 gram kokt fast potatis
  • 3,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk smör att smörja formen med

Tillagning

  1. Tina spättor och räkor om du köpt frysta.
  2. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka mjuka 15-20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
  4. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i ugnsformen.
  5. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken. Skala och strimla rödlöken.
  6. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
  7. Skiva kokt potatis grovt och fördela i botten på ugnsformen.
  8. Dela spättorna i halvor.
  9. Rulla ihop spättafiléerna och lägg på potatisen.
  10. Strö över räkor, hackad dill, purjolök, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
  11. Fördela grädde och citronsaft över fisk och potatis.
  12. Grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen tills fisklådan är genomvarm.
  13. Servera fisklådan förslagsvis med kokta gröna ärtor, blomkål, citronklyftor samt salt. Knäckebröd passar också till.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer