Torsk med pepparrot

Torsk med pepparrot är ett av de enklaste sättet att laga fisk. Baka torsken i ugnen i en panna, steka den eller koka den samt servera med skirat smör, riven pepparrot, kokt potatis samt citron.
Jag tycker det är gott att skira smöret rätt hårt så det blir lätt brynt och får god smörig karamellsmak.
Kokta ärtor eller brysselkål samt finriven morot passar också till torsk med pepparrot.
Köp torsk Msc-märkt torsk. Istället för torsk kan man ta sej eller kolja. Godast är färsk torskryggfilé (och dyrast). Smidigt är även de färdiga frysta portionsbitarna av torsk. Tina dem i kylen över natten eller någon timme i kallt vattenbad.

4 portioner torsk med pepparrot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar torskfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dm färsk pepparrot
  • 150 gram smör
  • 4 citronklyftor
  • 800 gram potatis

Tillagning

  1. Förbered torsken: skär ut fyra fina bitar eller köp portionerade. Rimma gärna torsken lätt innan så håller den ihop bättre: lägg torsken i en skål och strö över 1 tsk salt samt vänd runt. Ställ åt sidan under tiden du förbereder potatis med mera.
  2. Ugnsbakad torsk: värm ugnen till 200 grader om du ska ugnsbaka torsken.
  3. Stekt torsk: värm en stekpanna och stek torskbitarna i smör runt om på medelvärme med lite salt och peppar i ca 10 minuter.
  4. Kokt torsk: sätt på en kastrull med 1 liter vatten.
  5. Skira smöret tills det slutar bubbla och har en ljus brun färg. Håll varmt.
  6. Skölj av torskbitarna. I ugnen: lägg torsken med lite skirat smör i botten i en ugnsfast panna och strö över lite salt samt peppar. Baka fisken i ca 20 minuter. Kokt torsk: sänk ner torksbitarna i kokande vatten, låt nästen koka upp igen och ställ åt sidan med lock - totalt ca 10 minuter. Testa om fisken är klar genom att skära i den, den ska vara vit och fast i köttet och det ska liksom flaga sig i bitar.
  7. Skölj och skär citronen i klyftor. Ta bort kärnorna.
  8. Skala och riv pepparroten fint.
  9. Servera torsken med kokt potatis, skirat smör, citronklyfta samt riven pepparrot och ev. gröna ärtor.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer