Fiskgratäng med räkor

Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning samt riven ost.
Välj MSC-märkt vit fisk som torsk eller kolja. Annan fisk som lax fungerar också.
Gott med potatismos, pressad potatis, kokt potatis, ris eller pasta som tagliatelle.
Fiskgratäng funkar till vardags såväl som fest. Vintips till fiskgratängen är vitt vin. Gärna fatlagrat ex. av druvan Chardonnay från Australien.

4 portioner fiskgratäng med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram filé av fisk utan ben, färsk eller djupfryst
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost från lagrad ost eller riven gratängost eller mozzarella
  • Räkstuvning: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad dill
  • 150 g skalade räkor
  • Tillbehör: 4 port potatismos, kokt potatis, pressad potatis, ris eller pasta som tagliatelle
  • 65 gram grönsallad
  • 4 port tomatsallad
  • 4 citronklyftor

Tillagning

  1. Tina fisken om du köpt fryst fisk.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skär fisken i bitar ca 2 cm tjocka.
  4. Smörj en ugnsform med smör.
  5. Lägg i fisken och krydda med salt och peppar.
  6. Sätt in fisken i ugnen i ca 15 minuter och laga under tiden räkstuvningen samt tillbehör som ex. kokt potatis och sallad.
  7. Räkstuvning: fräs mjöl och smör i en kastrull.
  8. Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
  9. Koka stuvningen i 5 minuter. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  10. Skölj och hacka dill.
  11. Tillsätt räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och peppar.
  12. Ta ut fisken.
  13. Höj värmen till 250 grader.
  14. Riv ost.
  15. Häll stuvningen ovanpå fisken.
  16. Strö över riven ost.
  17. Gratinera fiskgratängen i ca 10 min eller tills den fått ljust brun färg.
  18. Servera fiskgratängen med önskat tillbehör som ex. kokt pressad potatis, grönsallad och tomatsallad samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer