Fiskgratäng med räkor

Introduktion och förberedelse

Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning - räksås - samt riven ost som mozzarella.

Välj MSC-märkta räkor och vit fisk som torsk eller kolja. Annan fisk som lax fungerar också. Eller köp fryst tärnad blandad lax och torsk.

Godast blir det om du köper 300-500 gram frysta räkor med skal som du sedan skalar och använder till gratängen. Men det går också fint med skalade räkor i lag eller frysta tinade skalade räkor.

Serveringsförslag

Vintips

Till fiskgratängen passar kylt vitt vin exempelvis ett fatlagrat vin av druvan Chardonnay från Australien.

Fiskgratäng med räkor i krämig sås serverad i gratängform
En gratäng med vit fisk - här med torsk - toppad med gratängsås med dill och räkor samt riven ost på toppen. Gott med potatismos eller annat tillbehör.

4 portioner fiskgratäng med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram filé av fisk utan ben, färsk eller djupfryst
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost som riven gratängost eller mozzarella
  • RÄKSÅS: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad dill, färsk eller fryst
  • 150 gram skalade räkor
  • TILLBEHÖR: 4 port potatismos, kokt potatis, pressad potatis, ris eller pasta som tagliatelle eller annat förslag - se ovan
  • 65 gram grönsallad
  • 4 port tomatsallad
  • 4 citronklyftor

Tillagning

  1. Tina fisken om du köpt fryst fisk.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skär fisken i bitar ca 2 cm tjocka.
  4. Smörj en ugnsform med smör.
  5. Lägg i fisken och krydda med salt och peppar.
  6. Sätt in fisken i ugnen i ca 15 minuter och laga under tiden räkstuvningen samt tillbehör som ex. kokt potatis och sallad.
  7. Räkstuvning: fräs mjöl och smör i en kastrull.
  8. Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
  9. Koka stuvningen i 5 minuter. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  10. Skölj och hacka dill.
  11. Tillsätt räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och peppar.
  12. Ta ut fisken.
  13. Höj värmen till 250 grader.
  14. Riv ost.
  15. Häll stuvningen ovanpå fisken.
  16. Strö över riven ost.
  17. Gratinera fiskgratängen i ca 10 min eller tills den fått ljust brun färg.
  18. Servera fiskgratängen med önskat tillbehör som ex. kokt pressad potatis, grönsallad och tomatsallad samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 4.3 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-24

Tillbehör och liknande recept: