Torskgratäng

En snabb, god och enkel torskgratäng med grädde, ost, purjolök och champinjoner. Servera gratängen med pressad potatis; kokt potatis; potatismos; råris eller basmatiris; samt grönsaker som kokta gröna ärtor, broccoli och/eller morot. 

Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt - läs om aktuellt läge på Naturskyddsföreningen. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke som lax, kolja, vitling, sej, hoki, plattfisk osv. 

4 portioner torskgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 10 champinjoner
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 400 gram torskfilé
  • 3 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1 dl mjölk, standard
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven lagrad ost
  • Tillbehör: 4 port pressad potatis, kokt potatis, potatismos, råris eller basmatiris
  • 250 gram grönsaker som kokta gröna ärtor, broccoli eller morötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela och skölj purjolöken och strimla den. Rensa och skiva svampen.
  3. Värm en stekpanna och fräs svamp och purjolök i smör eller olivolja i några minuter under omrörning och lägg i en ugnssäker form.
  4. Lägg torsken på svampen och purjolöken.
  5. Pressa över citron och häll i mjölken.
  6. Salta och peppra.
  7. Häll på grädde och strö över ost.
  8. Ugnsbaka torskgratängen mitt i ugnen 20-25 minuter.
  9. Förbered tillbehör som att skala och koka potatis eller ris samt ev. kokta grönsaker under tiden.
  10. Ta ut och låt torskgratängen svalna något.
  11. Servera gratängen med pressad potatis; kokt potatis; potatismos; råris eller basmatiris; samt grönsaker som kokta gröna ärtor, broccoli och/eller morot.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer