Torskrygg med bacon

Torskrygg med bacon i ugnen med purjolök i krämig sås. Gott med potatismos eller rotsellerimos med potatis som får extra god smak av rotselleri - cocktailtomater samt bladpersilja. Ris eller pasta är lättast och enklast att laga till. Själv gillar jag råris (tar dock 40 minuter). Broccoli passar mycket bra till - kan även ersätta ärtor.  

Annat gott i är att ha gräslök i såsen. Vidare kan man ha grönsaker i - fräs lätt innan och lägg under fisken - ex. strimlad rödlök, tärnad paprika, skivad blomkål, champinjoner, sparris, fräst bladspenat, haricots verts eller fryst grönsaksblandning. 

Här har jag använt styckfryst MSC-märkt torskrygg som blev mycket god och fin. Kan ersättas med annan torskfilé såklart - färsk eller fryst. Annan fisk som laxfile funkar också. 

4 port torskrygg med bacon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 450 gram torskrygg styckfrysta MSC-märkt
  • 1/2 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 140 gram bacon, ex. ett paket tärnat bacon
  • Sås: 1 tärning fiskbuljongtärning
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 1/2 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 pkt cocktailtomater
  • 2 dl gröna ärtor
  • 1/2 dl hackad bladpersilja eller gräslök
  • 4 port potatismos, rotsellerimos, ris, råris, pasta eller valfritt

Tillagning

  1. Se till att fisken är tinad. Lägg i kylen dagen innan eller lägg i vattenbad med kallt vatten några timmar. Man kan i nödfall tina den i mikron.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Börja laga och förbereda tillbehör som ex. mos eller ris eller vad du vill ha.
  3. Dela purjolöken på längden och skölj bort ev. jord. Strimla den och fräs mjuk i olivolja några minuter. Salta med något krm salt och lägg i botten på en ugnsform stor nog för de fyra fiskbitarna.
  4. Lägg på de tinade bitarna torskrygg på purjolöken. Salta och peppra fisken.
  5. Såsen: Smula sönder buljongtärningen i en kastrull och koka upp med lite vatten. Häll i grädde och koka upp. Vispa ner någon msk maizenaredning och koka upp under omrörning. Tillsätt någon msk creme fraiche och ta av från värmen. Smaka av med pressad citron, salt och vitpeppar.
  6. Häll över fisken och sätt in i mitten av ugnen. Laga fisken i ca 15 minuter. Torsken ska ha en innertemperatur på 45-50 grader, yta likt pärlemor och gå att dela skivor.
  7. Gör färdigt tillbehör som mos eller ris till. Skölj och dela tomater. Koka ärtor några minuter och häll av.
  8. Ta ut och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer