Tacopaj med köttfärs

Introduktion och förberedelse

Tacopaj med köttfärs smaksatt med tacokrydda i pajskal med äggstanning.

Serveringsförslag

  • Servera gärna tacopajen med en god blandad sallad. Exempelvis cocktailtomater, paprika, riven zucchini samt hackad lök i olivolja och vinäger.
  • Gott till tacopaj är också nachos och guacamole.
  • Gott till är även en koriandersås.

Varianter

Istället för taco-kryddmix kan blanda egen tacokrydda av 1 tsk spiskummin, 1 tsk torkad oregano, 1,5 tsk paprikapulver samt 1-2 tsk chilipulver (valfri mängd beroende på önskad styrka).

6 portioner tacopaj

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 400 g köttfärs, nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 påse taco kryddmix
  • 1 liten hackad färsk chili eller någon tsk sambal oelek (valfritt)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump av pajdeg.
  3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
  4. Dubbel sats pajdeg räcker till en stor paj i långpanna.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Grädda i 10 minuter tills pajdegen stelnat. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  6. Hacka lök och vitlök.
  7. Dags att göra fyllningen till tacopajen: Bryn färsen i en stor panna eller stekgryta i olivoljan några minuter och rör då och då.
  8. Tillsätt tacokryddor, salt, lök, vitlök, chili samt tomatpuré. Rör om och bryn några minuter till.
  9. Blanda ägg, grädde, mjölk samt riven ost i en skål.
  10. Fyll pajskalet med färsen i ett jämnt lager.
  11. Toppa med äggstanningen.
  12. Grädda tacopajen på 200 grader tills den fått en fin färg! Ca 20 minuter.
  13. Ta ut tacopajen och låt svalna några minuter.
E-mail
Medel: 3.7 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 469 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-22