Tacopaj med köttfärs

Servera gärna tacopajen med en god blandad sallad. Exempelvis cocktailtomater, paprika, riven zucchini samt hackad lök i olivolja och vinäger. Gott till tacopaj är också nachos och guacamole.

Istället för taco kryddmix kan du ta 1 tsk spiskummin, 1 tsk torkad oregano, 1,5 tsk paprikapulver samt 1-2 tsk chilipulver (valfritt beroende på önskad styrka).

5 portioner tacopaj

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 400 g köttfärs, nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 påse taco kryddmix
  • 1 liten hackad färsk chili eller någon tsk sambal oelek (valfritt)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump av pajdeg.
  3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
  4. Dubbel sats pajdeg räcker till en stor paj i långpanna.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Grädda i 10 minuter tills pajdegen stelnat. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  6. Hacka lök och vitlök.
  7. Dags att göra fyllningen till tacopajen: Bryn färsen i en stor panna eller stekgryta i olivoljan några minuter och rör då och då.
  8. Tillsätt tacokryddor, salt, lök, vitlök, chili samt tomatpuré. Rör om och bryn några minuter till.
  9. Blanda ägg, grädde, mjölk samt riven ost i en skål.
  10. Fyll pajskalet med färsen i ett jämnt lager.
  11. Toppa med äggstanningen.
  12. Grädda tacopajen på 200 grader tills den fått en fin färg! Ca 20 minuter.
  13. Ta ut tacopajen och låt svalna några minuter.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer