Köttfärspaj med fetaost

Gott med grönsallad och tomatsallad. Passar till lunch, middag eller buffé.
En stor köttfärspaj räcker till ca 8 portioner.

1 köttfärspaj

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 800 gram bland-, fläsk- eller nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 1 burk krossade tomater
  • 200 gram tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 1 msk torkad basilika
  • 2 msk Sambal Oelek
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 påse, 150 gram riven ost som gratängost
  • 250 gram fetaost

Tillagning

  1. Mät upp mjöl och havregryn i en skål och blanda samman. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
  3. Bryn färsen i olivolja stekpanna och lägg den sedan i en gryta. Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den sedan i grytan.
  4. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och vitpeppar. Pressa vitlöken över och rör om. Låt småputtra på låg värme 15 minuter, rör om då och då, och tag sedan grytan från värmen.
  5. Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor eller två mindre pajer. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 5 minuter på 200 grader.
  6. Ta ut pajskalet och lägg i köttfärsfyllningen, jämnt fördelat över hela.
  7. Strö över smulad fetaost samt riven ost.
  8. Grädda köttfärspajen på nedersta falsen i 200 grader tills osttäcket fått fin färg, cirka 30-35 minuter. Om pajen börjar brännas i toppen så lägg över lite folie.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer