Köttfärspaj

Enkel och god köttfärspaj. Köttfärspaj är gott med sallad som tex tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad bladsallad.
Du kan också göra små portionspajer till ex. picknick istället för en stor paj.
Köttfärspaj passar på buffé, lunch eller knytkalas. Smaken är mild så den passar barn utmärkt.
Tacokrydda i köttfärsen ger texmexpaj vilket är lite mer smak i.
Hackad paprika, champinjoner och zucchini passar också i köttfärspaj att dryga ut köttfärsen med om du vill.
Du behöver 1 pajform, ca 25 cm i diameter.

6 portioner köttfärspaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm rosmarin
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 msk salt
  • 1 dl riven lagrad ost

Tillagning

  1. Gör pajdegen till köttfärspajen i matberedare eller för hand.
  2. Skär smör i kuber och arbeta ihop alla ingredienser till en pajdeg. Den ska inte knådas. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Gör fyllningen till köttfärspajen: skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja och tillsätt färsen. Rör i tomatpuré, vatten och kryddor. Låt puttra på svag värme.
  5. Blanda äggstanningen till köttfärspajen: vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en skål eller kanna.
  6. Tryck ut pajdegen i pajformen. Du kan också kavla ut den på mjölat bakbord.
  7. Nagga några hål i botten av pajdegen med en gaffel.
  8. Grädda pajskalet utan fyllning i 5-10 minuter.
  9. Ta ut och pensla pajskalet med lite uppvispat ägg.
  10. Fördela köttfärsfyllningen i pajen och häll över äggstanning.
  11. Strö över osten.
  12. Grädda köttfärspajen i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen. Akta så den inte bränns. Lägg ev. över lite folie.
  13. Låt köttfärspajen svalna något innan du serverar den.
  14. Köttfärspajen är också god kall och håller sig i kylen.
E-mail
Medel: 4.8 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer