AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Köttfärspaj

Köttfärspaj Enkel och god köttfärspaj. Köttfärspaj är gott med sallad som tex tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad bladsallad.
Du kan också göra små portionspajer till ex. picknick istället för en stor paj.
Köttfärspaj passar på buffé, lunch eller knytkalas. Smaken är mild så den passar barn utmärkt.
Tacokrydda i köttfärsen ger texmexpaj vilket är lite mer smak i.
Hackad paprika, champinjoner och zucchini passar också i köttfärspaj att dryga ut köttfärsen med om du vill.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 17)
4-6 portioner köttfärspaj
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser:

  • Pajdeg: 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pajform, ca 25 cm i diameter
  • Pajfyllning: 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm rosmarin
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 msk salt
  • 1 dl riven lagrad ost

Tillagning:

  1. Gör pajdegen till köttfärspajen i matberedare eller för hand.
  2. Skär smör i kuber och arbeta ihop alla ingredienser till en pajdeg. Den ska inte knådas. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Gör fyllningen till köttfärspajen: skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja och tillsätt färsen. Rör i tomatpuré, vatten och kryddor. Låt puttra på svag värme.
  5. Blanda äggstanningen till köttfärspajen: vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en skål eller kanna.
  6. Tryck ut pajdegen i pajformen. Du kan också kavla ut den på mjölat bakbord.
  7. Nagga några hål i botten av pajdegen med en gaffel.
  8. Grädda pajskalet utan fyllning i 5-10 minuter.
  9. Ta ut och pensla pajskalet med lite uppvispat ägg.
  10. Fördela köttfärsfyllningen i pajen och häll över äggstanning.
  11. Strö över osten.
  12. Grädda köttfärspajen i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen. Akta så den inte bränns. Lägg ev. över lite folie.
  13. Låt köttfärspajen svalna något innan du serverar den.
  14. Köttfärspajen är också god kall och håller sig i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Köttfärspaj:

Enkel och snabb tårta med bär
Enkel och snabb tårta med pajskal fyllt med vaniljvisp och bär. Du kan också fylla mandelmusslor istället för ett pajskal.
Tårtan går snabbt att laga om du har ett färdigt pajskal. Du kan köpa färdigt pajskal eller baka själv (vilket är väl värt besväret).
Pajskalet kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller det om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.

Rabarberpaj smulpaj
Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Ta så mycket rabarber att det blir ett ca 2 cm tjockt lager hackad rabarber i botten på pajformen.
Grekisk spenatpaj
Grekisk spenatpaj sk Spanakopitta. Hemgjord paj med filodeg och spenatfyllning. Spenatpajen är god till lunch, middag eller buffé gärna serverad med tomater, gurka, rödlök, oliver i olivolja samt vinäger.
En sås med matyoghurt blandad med smulad fetaost och en grönsallad är också gott till spenatpajen.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Kycklingköttbullar
Kycklingköttbullar. Köttbullar med kycklingfärs. Gott som alternativ till vanlig köttbullar och kan serveras med samma tillbehör. Förslagsvis som på bilden med potatismos, gröna ärtor samt skirat smör och en sallad av tomat- och gurka och hackad bladpersilja med olivolja och vinäger.
Wallenbergare
Wallenbergare med gröna ärter, potatismos, skirat smör och rårörda lingon. En fluffig och saftig färsbiff av kalvfärs mixad med ägg och grädde.
En matberedare fungera bra att mixa ihop smeten till Wallenbergarna men det går också att röra ihop i en bunke.
Istället för kalvfärs kan du ta finmalen nötfärs, viltfärs eller kycklingfärs. Be gärna att få köttet mald fint två gånger eller mal det själv.
Dubbla gärna receptet (när du ändå kladdar ner en matberedare) och frys in wallenbergare.
Man kan utesluta ströbrödet och steka wallenbergarna utan panering.
Med en utstickare, en rostfri ring, så kan du forma mycket fina runda och höga wallenbergare. Då oljar du en bricka, fyller smet i ringen upp till kanten, vänder hela ringen med smeten i ströbröd och steker dem någon minut ljust bruna med ringen i stekpannan i smör. Ta sedan upp ringen och stek nästa wallenbergare. För över wallenbergarna på en ugnsplåt och för över till ugnen.
Köttfärslimpa
Till köttfärslimpa kan du använda nötfärs, blandfärs eller annan färs. Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många.
Gott är att linda köttfärslimpan med baconskivor och/eller krydda köttfärslimpan med olika kryddor: förslag är vitlök, fetaost och oregano; eller persilja, vitlök, rosmarin och oliver; eller tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
I lumpen la vi inlagda tärnade morötter och ärter i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttital.
Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop den.
Som tillbehör till köttfärslimpa kan du passa på att rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Klassiskt till köttfärslimpa är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också.
Halva tomater kan baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).
Köttfärslimpan kan göras av samma recept som till köttbullar och biffar eller av bara köttfärs. Huvudsaken är att du färsen till en limpa istället.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Köttfärsbiffar med sallad
Köttfärsbiffar med sallad. En GI-vänlig, nyttig och enkel rätt att laga. Biffarna är här serverade med grönsallad, tomat, äpplen och rödlök.
Om du dubblar eller får köttfärsbiffar över kan du frysa in dem i portionsförpackningar. Sen är det bara att ta fram och värma samt servera till valfritt tillbehör.
Här är ett förslag på sallad - du kan välja annat grönt till salladen efter tycke. Gott är bla isbergssallad, avokado, råriven morot, olika kokta kalla bönor eller linser, gurka, skivade champinjoner, råriven rotselleri, strimlad röd- eller vitkål, riven zucchini, rårivna rödbetor med mera. Senapsdressing, asiatisk dressing eller vitlöksdressing passar också till salladen.
Väljer du ekologiska ingredienser så slipper du oroa dig för bekämpningsmedel med mera.
Kyckling curry indisk kycklinggryta
Kyckling curry. En försvenskad Indisk kycklinggryta. Servera kyckling curry med ris - gärna basmatiris kokt med en kanelstång, en nypa gurkmeja samt en nypa kardemumma (eller 2 st hela kardemumma). Blanda gärna en dl kokt ris med gurkmeja och blanda sedan i det övriga vita riset. Toppa ev. riset med lite rostad lök vid servering.
Öl eller Lassi yogurhtdryck, raita (naturell yoghurt med gurka och mynta), tomatsallad med yoghurt, mango chutney samt Indiskt naan-bröd är också gott till (se recept här på receptfavoriter).
Mango chutney kan också serveras till kyckling curryn.
Vidare kan man ha papadams - spröda små kryddiga bröd (finns färdiga att köpa) som tilltugg innan eller till kycklinggrytan.
Välj gärna en god frigående svensk hel kyckling. Den är supergod. Sk. majskyckling har också fin smak då den äter majs. Fryst tinad kyckling eller kyckling i grytbitar fungerar givetvis också bra. Kycklingfile går men blir rätt lätt överkokta och tråkiga. Ta då mindre ca 600 gram.
En vegarisk variant får du med quorn eller sojakuddar.
Kyckling curry blir bara godare dagen efter då smakerna utvecklats. Förvara i kylen.
Marmelad med apelsin, pomelo och lime
Marmelad med apelsin, pomelo och lime. En riktigt god citrusmarmelad.
Syltsocker är smidigt att göra marmelad med. Det innehåller redan pektin som gör marmeladen stel; citronsyra som balanserar sötma och natriumbensoat som gör marmeladen hållbar. Ta minst lika mycket socker som citrus.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och vårlök
Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och vårlök.
Potatissallad på färskpotatis eller delikatesspotatis med dressing på fransk Dijon senap, vinäger, kapris och olivolja.
Potatissalladen håller sig i kylen och blir bara godare. Vanlig fast potatis blir också gott. Välj helst en kravmärkt potatis.
Italienska maränger
Italienska maränger med sockerlag som blir extra spröda hembakta maränger. Maränger med ättika.
Marängsmeten till italienska maränger kan också användas till spröd hemgjord marängbotten.
På sommaren eller om det är hög luftfuktighet kan marängerna bli lite klibbiga men är goda ändå.
Skaldjurssoppa med kräftor
Skaldjurssoppa med kräftor eller kräftsoppa. Gör grunden på kräftskal eller räkskal. Mustig skaldjurssoppa kokt med grädde, vitt vin och lite vitlök.
God med kräftstjärtar serverad i soppan.
Skaldjurssoppa med kräftor passar till förrätt (receptet räcker då till 6 förrätter) eller soppmiddag.
Servera med ett gott rustikt bröd som ex. nybakt baguette, focaccia eller brytbröd.
Vintips till skaldjurssoppan är vitt vin ex. en Chardonnay från Australien.
Skal av hummer eller havskräftor går givetvis utmärkt att koka skaldjurssoppan på också.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Älggryta med rödvin
Älggryta med rödvin. En god klassisk viltgryta med älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Överkurs är att marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse med lite rödvin, 0,5 tsk timjan, några pepparkorn, 2 lagerblad och lite grovhackad vitlök. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Hallongrottor
Hallongrottor. Goda hembakta kakor med mördeg och hallonsylt i mitten. Baka egna hemgjorda hallongrottor - de blir supergoda och fria från tillsatser som konserveringsmedel.
Gör gärna egen hallonsylt eller använd köpt färdig hallonsylt. Hallonens naturliga syra gör hallonsylten hållbar. Men bären har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet) eller reda sylten med lite maizena. Istället för syltsocker nedan kan du ta vanligt socker och koka ihop med hallonen (ca hälften av varje), någon tsk maizena för att reda hallonsylten (sylten blir annars är lite rinnig för bakverk) samt låta svalna.
Överbliven hallonsylt kan du hälla på burk och ha i kylen. Den håller sig någon vecka minst om den inte petas på med fingrar. Gott på flingorna!
Potatissoppa
Potatissoppa, kan det bli billigare! Och dessutom grymt gott. Potatissoppa kan serveras kall eller varm.
Garnera ev. potatissoppan med lite finhackad färsk purjolök.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Baconlindat kycklingbröst
Baconlindat kycklingbröst. Kycklingen blir extra saftig och god med bacon runt.
Snabb, lätt och billig kyckling till middag, buffé eller till fest.
Gott till är potatisgratäng, råris, potatismos, potatisklyftor, pasta, sallad, linsröra, marinerade bönor, risotto; såser som passar är tomatsås, svampsås, bearnaisesås, tzatziki, yoghurtsås, coleslaw, ostsås osv.
Älgstek i lergryta
Älgstek i lergryta - allt i ett med sås på skyn. Här med potatis, lök, palsternacka och morot. Enkelt och gott att laga. Här har jag valt att laga en svampsås med skyn men det går bra att laga sås med annan matsvamp ex. kantareller eller trattkantarell; vanlig gräddsås eller annan valfri sås av buljongen med lite grädde.
Du kan välja andra rotfrukter som rotselleri, kålrot, persiljerot, kålrabbi, vitkål efter tycke.
Ugnsbakade tomater
Ugnsbakade tomater med olivolja och dragon. Gott, billigt och nyttigt samt lättlagat som tillbehör till det mesta ex. grillat, på buffé, vardags eller fest.
Det går också bra att baka tomaterna i mikron istället för ugnen. Kör dem då på max värme i 2-3 minuter tills de är mjuka.
Dragonen kan uteslutas. Dock mycket gott till bearnaisesås som också är smaksatt med dragon.
Räkna en normalstor tomat (två halvor) per portion. Med stora tomater ex. bifftomater räcker en halva. Väljer du små cocktailtomater så räkna 4-5 styck per portion.
Om du vill kan du ringla över några msk balsamvinäger, någon nypa gourmetsalt samt nymalen svartpeppar innan servering.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook