AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Köttfärspaj

Köttfärspaj Enkel och god köttfärspaj. Köttfärspaj är gott med sallad som tex tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad bladsallad.
Du kan också göra små portionspajer till ex. picknick istället för en stor paj.
Köttfärspaj passar på buffé, lunch eller knytkalas. Smaken är mild så den passar barn utmärkt.
Tacokrydda i köttfärsen ger texmexpaj vilket är lite mer smak i.
Hackad paprika, champinjoner och zucchini passar också i köttfärspaj att dryga ut köttfärsen med om du vill.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
4-6 portioner köttfärspaj
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser:

  • Pajdeg: 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pajform, ca 25 cm i diameter
  • Pajfyllning: 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm rosmarin
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 msk salt
  • 1 dl riven lagrad ost

Tillagning:

  1. Gör pajdegen till köttfärspajen i matberedare eller för hand.
  2. Skär smör i kuber och arbeta ihop alla ingredienser till en pajdeg. Den ska inte knådas. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Gör fyllningen till köttfärspajen: skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja och tillsätt färsen. Rör i tomatpuré, vatten och kryddor. Låt puttra på svag värme.
  5. Blanda äggstanningen till köttfärspajen: vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en skål eller kanna.
  6. Tryck ut pajdegen i pajformen. Du kan också kavla ut den på mjölat bakbord.
  7. Nagga några hål i botten av pajdegen med en gaffel.
  8. Grädda pajskalet utan fyllning i 5-10 minuter.
  9. Ta ut och pensla pajskalet med lite uppvispat ägg.
  10. Fördela köttfärsfyllningen i pajen och häll över äggstanning.
  11. Strö över osten.
  12. Grädda köttfärspajen i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen. Akta så den inte bränns. Lägg ev. över lite folie.
  13. Låt köttfärspajen svalna något innan du serverar den.
  14. Köttfärspajen är också god kall och håller sig i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Köttfärspaj:

Äggstanning
Äggstanning till en paj. Äggsmet som du har till pajfyllningar. Fyll pajskalet med fyllningen i bitar som tex kycklingkött, paprika, broccoli och rödlök. Häll sedan över äggstanningen och baka pajen. Pensla gärna pajskalet med ägg när tar ut den ur ugnen och innan du häller på fyllningen så håller pajskalet tätt.
En knivsudd curry är också gott i äggstanning.
Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde ex. 1 dl grädde och 1,5 dl mjölk. Gräddfil eller matyoghurt går också bra att byta 1 dl mjölk mot.
Rabarberpaj med havregryn
Rabarberpaj med havregryn. En smulpaj med mer havregryn i smuldegen.
God med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Ananaspaj paj med ananas
Ananaspaj. Paj med ananas är en supergod dessert med vaniljglass, vaniljvisp, vispad grädde eller yoghurt.
Byt gärna ut den krossade burk-ananasen mot färsk hackad ananas.
Vintips till ananasrecept är ett sött dessertvin från Sauternes, Frankrike.
Kan förberedas innan.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Köttfärslimpa med leverpastej
Köttfärslimpa med leverpastej, gräddsås, kokt potatis, lingon, saltgurka, grönsallad och gräddkokt grönkål.
Köttfärslimpan får god smak av leverpastejen men kan också lindas i ett paket skivad bacon innan du ugnsbakar den. Vidare kan man fylla limpan med någon dl skivad smörgåsgurka också.
Gräddkokt grönkål är gott till men valfritt. Alternativ är andra kokt grönsaker som broccoli, blomkål, morot osv.
Köttfärssås med GI-tillbehör
Köttfärssås med GI-tillbehör som linser, tomat och avokadosallad istället för pasta.
Ett GI-alternativ till pastan till köttfärssåsen. En variant av chili con carne kan man säga men med linser istället för bönor (och ingen pasta). Istället för gröna linser kan du ta röda eller belugalinser eller kokta bönor. Eller välj kikärter eller bönor ex. svarta, vita eller adzukibönor.
Svamp kan man också ha i.
Spagetti med köttfärssås med curry
Spagetti eller pasta med köttfärssås smaksatt med curry. En omgjord klassiker med mer indisk touch av gurkmeja och curry. En riktig favorit.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Tomatsalsa med koriander
Tomatsalsa med färsk koriander är gott till grillat. Färsk hackad koriander, tärnade tomater, olja, vinäger, rödlök och chili är en vanlig salsa i Mexiko. Där gör man tomatsalsa med massor av färsk hackad koriander och chilisås. Gott till grillat, taco middag, tex mex, eller buffe.
Man kan också ha i hackad färsk röd chili samt pressad vitlök. Salladslök eller gul lök kan ersätta rödlöken.
Quornfärssås Bolognese
Quornfärssås Bolognese. Qourn färs i tomatsås passar till spagetti bolognese. Vegetarisk pastasås.
Det går såklart bra med krossade tomater, passerade tomater eller några msk tomatpuré och vatten istället för hela skalade tomater.
Färska tomater kan du också använda till quornfärssåsen. Skålla dem då i hett vatten och dra av skinnet och hacka grovt (ca 500 gram).
Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger
Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger. Serverad med god salladsdressing med fransk senap och kapris. En god och nyttig lunch, speciellt till påsk.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Omelett med stuvning
Omelett med stuvning. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.
Omelett är god som tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.
Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.
Fläskfilé med örter och citron
Fläskfilé med örter och citron. Kall fläskfilé till buffé eller middag kryddad med örter och citron.
Fläskfilén är också gott att laga med en pressad vitlök. Någon tsk hackad färsk ingefära passar också. Några teskedar ljus japansk soja är också gott att skeda över fläskfilén vid servering.
Du kan garnera fläskfilén med tunnt skivad rödlök, machesallad samt rostade solrosfrön.
Färdig pesto är också gott att marinera fläskfilén i.
Brytbröd i långpanna
Brytbröd i långpanna. Ett gott hembakt brytbröd till många för fest, middag och buffé.
Brytbröd är gott med en färskost som pålägg ex. naturell eller smaksatt med finhackad gräslök och vitlök. Eller med hummus - kikärtsröra.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Klimatsmart smörgåstårta
Klimatsmart smörgåstårta med ägg, nypotatis, matjes och äpple.
Rabarberpaj smulpaj
Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Mylta på hjortron hjortronmylta
Mylta på hjortron eller hjortronmylta. En slags sylt på hjortron. Rårörda hjorton med socker. En riktig delikatess som passar till desserter som ex. ostkaka.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Rödavinbärspaj med smuldeg
Rödavinbärspaj med smuldeg. Paj med röda vinbär täckt med knaprig smuldeg. Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Pizzadeg
Baka egen pizza. Pizzadeg med jäst. Pizzan blir extra god. Pizzarecept till en stor pizza i långpanna eller två runda pizzor.
Servera gärna pizzan med hemgjord pizzasallad till (sök recept här på receptfavoriter).
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Pizzasåsen kan du byta mot färdig tomatsås. Piffa gärna upp den isåfall med pressad vitlök och oregano.
Vårlök i ugn
Vårlök i ugn. Bakad vårlök är gott, enkelt och billigt tillbehör till det mesta speciellt grillat.
Blasten kan du spara till annat om du önskar.
Blir också gott med vanlig gul lök eller rödlök.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook