Tomatveteotto

Tomatveteotto passar när du vill ha omväxling och ett nyttigt, gott och billigt tillbehör till det mesta. En variant på risotto med matvete istället för ris och kokt med tomat, spenat, chili, basilika och en nypa parmesan.

Gott som tillbehör till det mesta som råkorv, isterband, falukorv, grillad eller stekt lax, kyckling, fisk, grillspett, räkor, halloumi, grillade grönsaker som paprika - zucchin - tomat och aubergine med mera. Funkar där risotto passar som tillbehör. Passar också som kallt tillbehör på en buffé, salladsbuffé eller liknande.

Tomatveteotton är godast nylagad - som risotto - men kan såklart ätas som rester sedan - ex. om man dukar upp den som en kall sallad till grönsallad och annan råkost som tillbehör.

Matvete är hela korn vete med fibrer, långsamma kolhydrater samt dubbelt så mycket protein som vanligt ris (13%). Matveteotton är vegetarisk men med parmesan som är gjord med löpe (ej vegetariskt) - så skippa den om du ska bjuda vegetarianer som bryr sig om löpe i ost. 

Blir vegetariskt och vegan med grönsaksbuljong, olivolja (istället för smör) samt om du skippar osten.

4 portioner tomatveteotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 dl hackad lök som schalottenlök, gul lök, rödlök eller bananschalotten
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 3,5 dl matvete
  • 1 burk krossade tomater
  • 35 gram färsk babyspenat, 0,5 påse
  • 1/2 dl finriven parmesan
  • 1 buljongstärning grönsak eller kyckling
  • 4 dl vatten
  • 2 msk hackad persilja (ev. fryst)
  • 2 msk hackad basilika (ev. fryst)
  • 8 cocktailtomater
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala lök och vitlök. Finhacka löken samt pressa vitlöken och lägg i en kastrull med tjock botten. Tillsätt chiliflakes, smör och olivolja.
  2. Fräs löken under omrörning en minut. Det får inte få färg utan bara svettas.
  3. Tillsätt tomatpurén och fräs några sekunder till. Tillsätt sedan matvetet och fräs ytterligare en halv minut under omrörning.
  4. Tillsätt krossade tomater, buljongtärning och vatten.
  5. Låt puttra på låg värme i 15 minuter. Smaka mot slutet så att matvetet är kokt men ändå har lite tuggmotstånd.
  6. Riv parmesanost. Skölj spenat och grovhacka den. Spara ev. resten av spenaten att garnera med. Skölj och halvera cocktailtomater.
  7. Tillsätt spenaten, cocktailtomater, hackad persilja, hackad basilika, parmesanosten samt koka ihop någon minut under omrörning.
  8. Smaka av tomatveteotton med salt och svartpeppar samt ev. mer chili om du gillar det - ta några droppar tabasco exempelvis.
  9. Servera tomatveteotton varm eller låt den svalna och förvara i kylen samt servera kall till sallader eller buffé. Då kan du också lägga upp matveteotton på fat och strö över mer färsk spenat, färska blad basilika, hackad persilja, riven parmesan samt fler delade cocktailtomater om du vill garnera extra fint.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer