Fläskfilé med örter och citron

Kall fläskfilé till buffé eller middag kryddad med örter och citron.
Fläskfilén är också gott att laga med en pressad vitlök. Någon tsk hackad färsk ingefära passar också. Några teskedar ljus japansk soja är också gott att skeda över fläskfilén vid servering.
Du kan garnera fläskfilén med tunnt skivad rödlök, machesallad samt rostade solrosfrön.
Färdig pesto är också gott att marinera fläskfilén i.

ca 8 portioner fläskfilé med örter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 - 1,5 kg fläskfilé
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl hackad färsk basilika
  • 0,5 krm timjan
  • 1 tsk honung
  • Salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Salta och peppra fläskfilén och stek den runt om så att den får färg någon minut.
  3. Sätt in fläskfilen i ugnen och låt gå i ca 20-25 minuter tills den är genomstekt. Sätt gärna in en termometer och ta ut när den är ca 75 grader.
  4. Ta ut fläskfilén och låt den svalna i folie.
  5. Förbered marinaden: skölj citronen. Riv skalet fint i en bunke. Pressa ur saften till bunken.
  6. Skölj och hacka persilja samt basilika. Blanda riven citron, citronsaft, örter, honung samt olivolja och smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Skär upp fläskfilén i skivor och blanda med marinaden i skålen.
  8. Lägg upp den marinerade fläskfilén på fat och servera den direkt eller vänta gärna någon halvtimme så att fläskfilén får smak.
  9. Fläskfilén kan stå och marinera i kylen över natten också.
  10. Du kan garnera fläskfilén med skivad rödlök, machesallad samt rostade solrosfrön.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer