Lax med matveteotto

Introduktion och förberedelse

Grillad eller stekt lax med matveteotto som är en variant på risotto med matvete istället för ris.

Gott med babyspenat, tärnade tomater och riven parmesan.

Du kan steka, grilla eller ugnsbaka laxen.

Matvete är hela korn vete med fibrer, långsamma kolhydrater (lågt glykemiskt index) samt dubbelt så mycket protein som vanligt ris (13%).

Varianter

  • Vill du servera vegetariskt istället för lax kan du ta stekta eller grillade grönsaker, räkspett, vitlökstekt hel portabellosvamp, halloumi eller quorn eller smulad fetaost.
  • Istället för riven parmesan kan du ta grana padano som är lite billigare.
  • Laxen kan också kryddas med ett halvt krm citronpeppar samt chiliflakes vid tillagningen.

Med fiskbuljong

Här har jag använt fiskbuljongtärning men riktig fiskbuljong går också utmärkt. Även grönsaksbuljong fungerar.

2 portioner lax med matveteotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé utan skinn
  • 2 msk olivolja
  • Matveteotto: 0,5 dl hackad lök som schalottenlök, gul lök, rödlök eller bananschalotten
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 3 msk smör
  • 1,5 dl matvete
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl vatten samt en halv fiskbuljongstärning (eller 4 dl riktig fiskbuljong)
  • 35 gram färsk babyspenat, 0,5 påse
  • 1 dl finriven parmesan
  • 1 tomat att garnera med

Tillagning

  1. Börja med matveteotton: Lös upp buljongtärningen i hett vatten så att du har en kanna med minst 4 dl fiskbuljong.
  2. Skala lök och vitlök. Finhacka löken samt pressa vitlöken i en kastrull med tjock botten. Tillsätt en msk smör och en msk olivolja samt fräs under omrörning en minut. Det får inte få färg utan bara svettas.
  3. Tillsätt matvetet och fräs ytterligare en halv minut under omrörning.
  4. Tillsätt det vita vinet och låt det koka in en minut.
  5. Späd med fiskbuljongen lite i taget. Låt puttra på låg värme i 15 minuter. Förslagsvis hälften av buljongen först och sedan hälften efter halva tiden. Det får inte koka torrt och konsistensen ska vara som en lös risgrynsgröt. Smaka mot slutet så att matvetet är kokt men ändå har lite tuggmotstånd.
  6. Grilla eller stek laxen i en msk smör och olivolja. Salta och peppra den. Citronpeppar och chiliflakes kan man också krydda med. Stek laxen på varje sida ca 3-4 minuter. Sätt åt sidan att vila fem minuter. Skär ett snitt och se så att laxen är stekt som du vill ha den - jag gillar när laxköttet delar sig men ändå har en lite rå kärna kvar i mitten. Innertemperatur brukar man ha ha till 50 grader så använd en stektermometer om du är osäker. Om du vill kan du ugnsbaka laxen på 200 grader i ca 15 minuter till 50 grader innertemperatur.
  7. Riv parmesanost. Skölj spenat och grovhacka den. Spara ev. resten av påsen med spenat att garnera med. Skölj och tärna tomaten.
  8. Tillsätt spenaten till matveteotton, hälften av parmesanosten, resten av smöret samt koka ihop någon minut under omrörning.
  9. Smaka av matveteotton med salt - obs köpt buljongtärning är salt redan. Tillsätt ev. lite mer vatten eller buljong så att konsistensen är som en lös risgrynsgröt.
  10. Strö över resten av parmesanosten vid servering. Du kan också servera resten av spenaten i påsen till.
  11. Garnera med tärnade tomater och toppa med laxen.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-18