Lax med matveteotto

Grillad eller stekt lax med matveteotto som är en variant på risotto med matvete istället för ris. Gott med babyspenat, tärnade tomater och riven parmesan. Du kan steka, grilla eller ugnsbaka laxen.

Vill du servera något annat istället för lax kan du ta stekta eller grillade fiskspett med vit fisk, grönsakerräkspett, vitlökstekt hel portabellosvamp, halloumi eller quorn eller smulad fetaost. Istället för riven parmesan kan du ta grana padano som är lite billigare. Laxen kan också kryddas med ett halvt krm citronpeppar samt chiliflakes vid tillagningen.

Matvete är hela korn vete med fibrer, långsamma kolhydrater (lågt glykemiskt index) samt dubbelt så mycket protein som vanligt ris (13%). Matveteotton är vegetarisk men med parmesan som är gjord med löpe (ej vegetariskt) - så skippa den om du ska bjuda vegetarianer som bryr sig om löpe i ost. 

Här har jag använt fiskbuljongtärning men riktig fiskbuljong kan du laga själv och det blir då jättegott. Smaka av matveteotton med salt på slutet. Spara resten av fiskbuljongen i 0,5 liters burkar i frysen så har du att ta fram när det behövs till såser, soppor med mera.

2 portioner lax med matveteotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé utan skinn
  • 2 msk olivolja
  • Matveteotto: 0,5 dl hackad lök som schalottenlök, gul lök, rödlök eller bananschalotten
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 3 msk smör
  • 1,5 dl matvete
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl vatten samt en halv fiskbuljongstärning (eller 4 dl riktig fiskbuljong)
  • 35 gram färsk babyspenat, 0,5 påse
  • 1 dl finriven parmesan
  • 1 tomat att garnera med

Tillagning

  1. Börja med matveteotton: Lös upp buljongtärningen i hett vatten så att du har en kanna med minst 4 dl buljong.
  2. Skala lök och vitlök. Finhacka löken samt pressa vitlöken i en kastrull med tjock botten. Tillsätt en msk smör och en msk olivolja samt fräs under omrörning en minut. Det får inte få färg utan bara svettas.
  3. Tillsätt matvetet och fräs ytterligare en halv minut under omrörning.
  4. Tillsätt det vita vinet och låt det koka in en minut.
  5. Späd med grönsaksbuljongen lite i taget. Låt puttra på låg värme i 15 minuter. Förslagsvis hälften av buljongen först och sedan hälften efter halva tiden. Det får inte koka torrt och konsistensen ska vara som en lös risgrynsgröt. Smaka mot slutet så att matvetet är kokt men ändå har lite tuggmotstånd.
  6. Grilla eller stek laxen i en msk smör och olivolja. Salta och peppra den. Citronpeppar och chiliflakes kan man också krydda med. Stek laxen på varje sida ca 3-4 minuter. Sätt åt sidan att vila fem minuter. Skär ett snitt och se så att laxen är stekt som du vill ha den - jag gillar när laxköttet delar sig men ändå har en lite rå kärna kvar i mitten. Innertemperatur brukar man ha ha till 50 grader så använd en stektermometer om du är osäker. Om du vill kan du ugnsbaka laxen på 200 grader i ca 15 minuter till 50 grader innertemperatur.
  7. Riv parmesanost. Skölj spenat och grovhacka den. Spara ev. resten av påsen med spenat att garnera med. Skölj och tärna tomaten.
  8. Tillsätt spenaten till matveteotton, hälften av parmesanosten, resten av smöret samt koka ihop någon minut under omrörning.
  9. Smaka av matveteotton med salt - obs köpt buljongtärning är salt redan. Tillsätt ev. lite mer vatten eller buljong så att konsistensen är som en lös risgrynsgröt.
  10. Strö över resten av parmesanosten vid servering. Du kan också servera resten av spenaten i påsen till.
  11. Garnera med tärnade tomater och toppa med laxen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer