Sallad med getost, päron, kyckling och matvete

Introduktion och förberedelse

Sallad med getost och päron med honung samt valnötter, stekt kycklingfilé, matvetemix, sockerärtor, majs, gurka och tomat toppat med knaprig surdegstoast.

Varianter

  • Till getostsalladen tog jag färdigkokt och smaksatt matvete men du kan koka eget matvete, bulgur, quinoa och linser, quinoa, råris, marinerade linser eller blanda.
  • Päron kan bytas mot äpplen eller kvitten.
  • Sockerärtor är valfritt och kan uteslutas eller bytas mot gröna sojabönor, gröna ärtor eller liknande.
  • Du kan välja grönsaker till salladen som du gillar. Några fler förslag som passar i är strimlad rödkål, cocktailtomater, isbergssallad, romansallad, finriven morot, avokado, riven zucchini, riven rotselleri, tärnad paprika med mera.
  • Getostsalladen kan även lagas på utegrill. Kycklingfiléer och surdegsbröd grillas. Päron, getost, honung och valnötter värms i små foliepaket klädda med bakplåtspapper och penslade med smör.
  • En annan lite enklare variant är chèvre chaud som är en slags toast med getost som passar mer som förrätt.

Ljummen eller kall sallad

  • Här har jag gratinerat getosten med honung och valnötterna samt serverat varm med salladen tillsammans med kycklingen.
  • Salladen är också god kall och om du vill kan du förbereda allt i god tid och förvara i kylen.
  • En enklare variant av salladen är att ej baka getost och päron i ugnen utan helt enkelt lägga på en skiva getost och skivat eller tärnat päron kallt. Ringla över lite flytande honung. Rosta då gärna valnötter i en torr stekpanna. Surdegsbröden kan då rostas i brödrost till.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som lunch eller lätt middag.
  • Passar även som lyxig lunchlåda, utflyktsmat eller liknande som kall sallad.

Val av getost

På franska kallas getost för chèvre. Köp gärna en fin variant i stor rulle och skär i skivor som på bilden. Du kan köpa fransk fin chèvre men det finns också många duktiga små mejerier och ysterier i Sverige som gör god getost.

Karta över lokala producenter av mathantverk som ysterier, mejerier och getost-tillverkare.

Att dricka till

Vintips till salladen är ett vitt vin som ex. en Chardonnay eller Sauvignon Blanc. Extra lyxigt blir det med en flaska Sancerre från Frankrike.

Getost eller chèvre i rulle bakad med honung, valnötter och päron blir mycket gott ihop med kycklingfilé samt sallad på tallrik.
Getost eller chèvre i rulle bakad med honung, valnötter och päron blir mycket gott ihop med kycklingfilé, sallad samt enkel vinaigrette med olivolja samt äppelcidervinäger.

4 portioner sallad med getost

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 4 kycklingfiléer
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 päron, ex. conference
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 skivor getost eller chèvre, gärna stora rund i rulle, runt 300 gram totalt
  • 4 tsk flytande honung
  • 1 dl valnötter
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 påse blandad sallad, 150 gram. Ex. Toscansk sallad.
  • 2 tomater
  • 1 liten burk majs, ca 150 gram
  • 220 gram kokt matvetemix eller kokt matvete
  • 100 gram sockerärtor
  • DRESSING: 4 msk olivolja
  • 4 tsk äppelcidervinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör i en stekpanna. Ta lite av smöret och smörj en rektangel på ca 20x20 cm i mitten på bakplåtspapper på en plåt.
  3. Bryn kycklingfiléerna i stekpannan med resten av smöret. Salt och peppra. Stek på medelvärme tills de är genomstekta - räkna ca 15 minuter. Sätt åt sidan att vila.
  4. Skölj päron, skär bort blomfäste och bakre delen. Dela dem i halvor. Skär varje halva i skivor. Skär bort kärnhus på skivorna i mitten. Lägg varje halva med skivorna grupperade tillsammans på det smörade pakplåtspappret. Pensla med citronsaft.
  5. Baka päronen i 10 minuter i mitten av ugnen.
  6. Ta ut päronen och lägg på en skiva getost på varje hög med päron. Fördela över valnötter. Ringla honung över osten. Har du ej flytande honung så kan du värma honungen några sekunder i mikron så den blir flytande.
  7. Gratinera - baka - päronen med getosten i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  8. Dela surdegsbröden i trianglar. Pensla bröden med olivolja. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper under. Rosta dem gyllenbruna i ca 10-15 minuter.
  9. Förbered salladen: Fördela matvete i fyra djupa stora tallrikar. Skölj sallad och fördela den på tallrikarna.
  10. Skölj och dela på tomater, skölj och tärna gurka samt häll av majs. Fördela på salladen.
  11. Koka sockerärtor i en minut och häll av. Har du köpt frysta sockerärtor behövs de enbart tinas. Färska sockerärtor kan även enbart strimlas. Fördela på tallrikarna.
  12. Lägg upp den stekta kycklingen på en skärbräda. Skär ett snitt och kontrollera så den är genomstekt. Om inte stek lite till. Skär annars i sneda skivor mot fibrerna. Lägg tillbaka i pannan.
  13. Lägg en skivad kycklingfilé vid sidan på varje tallrik.
  14. Blanda dressingen i en skål eller burk. Rör ihop olivolja, äppelcidervinäger, salt och peppar.
  15. Ringla dressingen över salladen.
  16. Servera en hög päron med getost på toppen på varje tallrik. Fördela över valnötterna.
  17. Servera med surdegstoasten vid salladen eller vid sidan på fat.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 718 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-07

Tillbehör och liknande recept: