Sallad med äpplen

Sallad med äpplen eller äppelsallad. En god sallad med smörstekta äpplen, sallad, ost, nötter och bröd.
Äpplenas Rolls - Gravensteiner - passar bra till sallader. Men det går givetvis bra med annan äppelsort också.
Utgå från en bas av olika plocksallader och en god olivolja samt vinäger. Sedan kan man variera med ingredienser man själv tycker om.

4 portioner sallad med äpplen

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram blandad grönsallad exempelvis roman, eklövs, frisé, spenat, marché, lollo rosso, aragula och/eller isbergssallad
  • 2 äpplen
  • 1 dl valnötter eller pinjenötter
  • 150 g ost - blåmögelost, fetaost, getost, fårost
  • 6 skivor vitt rostbröd
  • 1 rödlök
  • 8 skivor torkad skinka som prosciutto
  • 1 msk smör till stekning av äpplena
  • Till vinägretten: 4 msk kallpressad olja av oliv eller raps
  • 4 msk vinäger av förslagsvis äppelcider
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva rödlöken och förbered salladen. Rensa och skölj. Lägg upp i en skål.
  3. Rosta valnötterna i en stekpanna och låt dem svalna på en tallrik.
  4. Kärna ur äpplena, klyfta och bryn dem i en klick smör i samma panna.
  5. Skär osten i skivor och lägg på skivorna av rostbröd. Baka bröden med ost i ugnen tills osten smält och bröden fått färg ca 5 minuter.
  6. Dags att servera äppelsalladen: Blanda olja och vinäger med salladen i en stor bunke. Blanda i rödlöken. Salta. När man har saltat mister salladen fort sin spänst. Skär rostbröden i trianglar (tre till varje tallrik).
  7. Varva sallad med nötter, skinka, äpple och brödtrianglar på stora tallrikar samt servera direkt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer