Sallad med äpplen

Sallad med äpplen eller äppelsallad. En god sallad med smörstekta äpplen, sallad, ost, nötter och bröd.
Äpplenas Rolls - Gravensteiner - passar bra till sallader. Men det går givetvis bra med annan äppelsort också.
Utgå från en bas av olika plocksallader och en god olivolja samt vinäger. Sedan kan man variera med ingredienser man själv tycker om.

4 portioner sallad med äpplen

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram blandad grönsallad exempelvis roman, eklövs, frisé, spenat, marché, lollo rosso, aragula och/eller isbergssallad
  • 2 äpplen
  • 1 dl valnötter eller pinjenötter
  • 150 g ost - blåmögelost, fetaost, getost, fårost
  • 6 skivor vitt rostbröd
  • 1 rödlök
  • 8 skivor torkad skinka som prosciutto
  • 1 msk smör till stekning av äpplena
  • Till vinägretten: 4 msk kallpressad olja av oliv eller raps
  • 4 msk vinäger av förslagsvis äppelcider
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva rödlöken och förbered salladen. Rensa och skölj. Lägg upp i en skål.
  3. Rosta valnötterna i en stekpanna och låt dem svalna på en tallrik.
  4. Kärna ur äpplena, klyfta och bryn dem i en klick smör i samma panna.
  5. Skär osten i skivor och lägg på skivorna av rostbröd. Baka bröden med ost i ugnen tills osten smält och bröden fått färg ca 5 minuter.
  6. Dags att servera äppelsalladen: Blanda olja och vinäger med salladen i en stor bunke. Blanda i rödlöken. Salta. När man har saltat mister salladen fort sin spänst. Skär rostbröden i trianglar (tre till varje tallrik).
  7. Varva sallad med nötter, skinka, äpple och brödtrianglar på stora tallrikar samt servera direkt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer