Räkor med skal och tillbehör

Introduktion och förberedelse

Räkor med skal med förslag på tillbehör, sås och vintips.

Serveringsförslag

  • Passar som lätt och lyxig middag eller förrätt till nyår, bröllopsdag, romantisk middag till Alla hjärtans - dag eller vardagslyx.
  • Jag hade en lättlagad het dippsås med köpt majonnäs tillsamt en hemgjord aioli - vitlöksmajonnäs till.
  • Vidare hade jag vitlöksbröd till. Fler förslag är basilikabröd.
  • Andra förslag på sås till är hemgjord majonnäs eller rouille - lite hetare majonnäs med saffran.
  • Annat bröd som passar är ljust rostbröd, focaccia eller ljus baguette - hembakt eller bake-off.

Val av räkor

  • Räkor med skal finns i olika storlekar - finast och lättast att skala är L, XL och XXL (men dyrast).
  • Nykokta "färska" svenska västkusträkor är mitt tips.
  • Passar även med rökta räkor om du gillar det. Förslag är att blanda hälften vanliga räkor och hälften rökta räkor.

Att dricka till

  • Som vin passar ett kylt vitt vin som Sancerre av druvan Sauvignon Blanch från Loire i Frankrike. Eller annat vin av Sauvignon Blanc eller Chardonnay som Chablis eller mer ekfatslagrat Semillon från Australien.
  • Man kan också ha mousserande vin till som Champagne eller Cava.
  • Vidare passar torr cider - speciellt som alkoholfritt alternativ.

Räkor på tallrik med två såser - het dippsås och aioli vitlöksmajonnäs, vitlöksbröd och citron på tallrik.
Räkor på tallrik med två såser - het dippsås och gul aioli vitlöksmajonnäs, vitlöksbröd och citron. Gott med ett glas kylt vitt vin som Sancerre eller liknande vin av druvan Sauvignon Blanc till.

2 portioner räkor med skal och tillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 800 gram stora räkor, "färska" svenska kokade med skal
  • 2 klyftor citron
  • 2 portioner vitlöksbröd
  • 1,5 dl het dippsås, majonnäs, vitlöksmajonnäs eller rouille - se länk ovan

Tillagning

  1. Gör såsen - se receptlänk ovan. Kan förberedas i god tid och förvaras övertäckt i kylen. Rör om till servering.
  2. Förbered vitlöksbröd - se receptlänk ovan. Lägg sedan in i ugnen så de är varma till serveringen senare.
  3. Jag dukade med våtservetter samt rikligt med vanliga servetter.
  4. Skär upp citron i klyftor.
  5. Lägg räkorna i en skål eller sprid ut på ett fat. Eller servera portionsvis i varsin skål.
  6. Garnera med citron samt servera räkorna med såsen och en brödskål eller skärbräda med varma vitlöksbröd.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 381 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-04

Tillbehör och liknande recept: