Rouille majonnäs med saffran och kajennpeppar

Rouille vitlöksmajonnäs. En hemgjord majonnäs med vitlök, saffran och kajennpeppar som passar till fisksoppa, fiskgryta, grillad fisk, grillad tonfisk, rostad potatis mm. En fransk klassiker till fisksoppa och fiskgryta.

En mycket god variant av hemgjord rouille som jag föredrar vid tid är att rosta en hel vitlök en timme på 175 grader (gärna när du rostar något annat samtidigt ex. potatis - då blir vitlöken mild, söt, fyllig och mjuk i smaken. Kläm ut vitlöken i morteln - gör sedan enligt nedan recept på hela vitlöken. Godare Rouile får du leta efter. Fuskar du åt andra hållet kan du köpa färdig majonnäs och blanda ner pressad vitlök, saffran och kajenn.

4 portioner rouille het vitlöksröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 2 äggula
  • 2 dl vegetabilisk matolja som olivolja, majsolja, solrosolja eller rapsolja
  • 0,5 krm saffran
  • 1 krm kajennpeppar

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål eller mortel. Tillsätt saltet och äggulorna.
  2. Rör ihop Rouillen för hand eller med elvisp eller i matberedare med visp. Rör ihop ihop till det är lite fluffigt (någon minut). Äggen (som ofta förvaras i kylskåp) får då samma temperatur som oljan (rumstemperatur) och då blir det lättare att få ihop majonnäsen utan att den spricker.
  3. Tillsätt sedan oljan - först en droppe olja, sedan försiktigt droppvis resten av oljan.
  4. Rör hela tiden. Efterhand tjocknar vitlöksröran till en majonnäs.
  5. Rör till slut i saffran och kajennpeppar i rouillen. Smaka av. Tillsätt ev. lite salt och vitpeppar. Någon droppe citron kan du också ha i. Klassiskt till fisksoppa och fiskgryta.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer