Ostron

Hur du öppnar ostron samt serveringsförslag. Ostron är gott till förrätt med en klyfta citron och ett glas gott friskt vitt vin.
Ostron är goda nyöppnade och naturella. De äts direkt ur skalet (levande!). Ostron kan smaksättas också. Enklast är naturella, med några droppar citron eller rödvinsvinäger med finhackad schalottenlök.
Ostron kan gratineras också. Då kan de förberedas innan men förvaras då kort tid i kyl. Förslagsvis kan du fräsa finhackad bacon och blanda med finhackad persilja, vitlök, ströbröd och riven parmesan till en röra och bred över en tsk i varje ostron och gratinera tills de fått färg under grillen i någon minut.
Ostronen ska vara levande och helt slutet eller sluter sig när man knackar på skalet. På nyöppnat ostron så drar ytterkanten (skägget) ihop sig på ostronet om du droppar på lite citron - då är det levande. Ostronet ska också dofta friskt hav och tång.
Skydda alltid handen du håller ostronet vid öppnandet med en vikt kökshandduk eller grytlapp så att du inte skär dig.
En ostronkniv är en lite kort kniv med skydd vid handtaget och kan ersättas med en liknande kniv var dock försiktig.
Till förrätt kan du servera så många ostron du vill ha, vanligt är allt från tre till tolv eller fler ostron.
Vinförslag till ostron är ett friskt vitt vin som ex. Chablis, en Muscadet från Loire eller modern Semillon från Australien. Mousserande vin som skumpa är också gott till ostron.
Förvara ostron kallt och med den skalhalva som är rundad nedåt och den halva som är flat uppåt så inte saften rinner ur.

2 portioner ostron

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 12 ostron
 • 4 klyftor citron

Tillagning

 1. Kontrollera att ostronen är levande. De ska vara hårt slutna eller sluta sig när man knackar på dem.
 2. Borsta ostronen under rinnande vatten. Håll dem helst vågrätt med den skalhalva som är rundad nedåt och den halva som är flat uppåt så inte saften rinner ur. Denna regel gäller under hela öppnandet om man är noga - det går såklart bra ändå och ostronet finns ju kvar även om det skulle rinna ut lite saft.
 3. Vik en ihop kökshandduk några gånger.
 4. Lägg ostronet på handduken med rundade delen nedåt och den spetsiga änden på ostronet där leden sitter uppåt.
 5. Ta tag i ostronet med handduken mellan och ta ostronkniven i andra handen. Håll gärna lång ut knivbladet med tummen uppåt och lämna ca 1 cm krav - detta är bra om du skulle slinta med kniven så håller du ej i handtaget för då far kniven iväg och ev. in i handen som håller ostronet.
 6. Stick in knivspetsen i den spetsiga änden på ostronet vid leden och bänd upp ostronet några millimeter tills du kan föra in kniven djupare längs kanten och skära av muskeln som håller skalen ihop. Bänd sedan upp ostronen.
 7. Lyft bort överskalet och släng det. Lossa ev. ostronet helt från skalet. Pilla bort ev. skalrester.
 8. Lägg upp ostronet på fat.
 9. Öppna alla ostronen på samma vis.
 10. Servera ostronen med en klyfta citron på varsin tallrik eller på ett fat. Eller på valfritt vis. Gärna med ett gott vitt vin till eller skumpa.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer