AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Kokt hummer

Kokt hummer Kokt hummer. Finns det något godare än nykokt hummer? Kokt hummer är gott med rostad bröd, en god sås som majonnäs, aioli eller annan god dressing, pressad citron samt kanske lite blandad sallad. En modern variant är med salsa på avocado, mango, tomat i olivolja och vinäger.
Kokt hummer kan sedan användas till många hummerrätter som grillad, gratinerad eller till hummersoppa osv.
Två stora humrar räcker till 4 personer - är de väldigt små så ta en var för säkerhetsskull.
Här är recept på att koka färsk levande hummer. Men du kan såklart köpa fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan koka och värma upp den i högst 3 minuter i samma lag som nedan.
Vintips till hummer med klassiska tillbehör är ett vitt vin ex. Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
4 port kokt hummer
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 2-4 levande eller frysta humrar, beroende på storlek ca 200 gram per person (ofta räcker två humrar - en halva var)
  • Koklag: ca 3 liter vatten
  • 3 msk salt
  • 0,5 citron
  • 2 sockerbitar
  • Några dillkronor eller dillstjälkar (valfritt)
  • Till servering: 2 dl majonnäs, aioli eller rouille
  • 4 klyftor citron
  • 4 skivor rostat eller smörstekt bröd
  • Blandad sallad (valfritt)

Tillagning:

  1. Du kan laga med levande med fryst och tinade kokt hummer.
  2. KOKT LEVANDE HUMMER: Skölj humrarna i vatten.
  3. Sätt en gummisnodd runt klorna om de inte redan har det.
  4. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  5. Skölj citronen och dela den på mitten.
  6. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  7. Lägg i en hummer i taget. Sänk ner den i kokande vatten med huvudet före så dör de direkt. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda klart under lock i högst 12 minuter.
  8. Ta upp hummern och lägg på ett fat.
  9. Nu kan humrarna serveras varma med tillbehör eller svalna av och förvaras kallt tills de ska användas.
  10. FRYST ELLER REDAN KOKT HUMMER: Tina humrarna i kylen om de är frysta ev. över natten.
  11. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  12. Skölj citronen och dela den på mitten.
  13. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  14. Lägg i en hummer i taget. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda i 3 minuter så är de varma.
  15. Servering: Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet sedan vänder du på hummern och skär från topp till stjärt itu resten av hummern på mitten.
  16. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  17. Mangosalsa: Skala mangon och skär mangoköttet i tärningar. Ett tips är att först skära bort de sk kinderna (mangon har en oval något platt kärna) och sedan skär du kinderna i tärningar samt skär av resten från kärnan till tärningar. Lägg i en stor skål.
  18. Dela avokadon, kärna ur och gröp ur med en sked.
  19. Tärna avokadon. Lägg i skålen.
  20. Skölj och tärna tomaterna. Lägg i skålen.
  21. Skala och finhacka en halv rödlök. Lägg i skålen.
  22. Tillsätt och blanda olivolja, vinäger samt salt och vitpeppar. Smaka av med salt, peppar samt ev. tabasco för lite hetta.
  23. Servera hummern intill en hög av mangosalsa (lägg ev. i glas eller rund metallring och forma en rund hög), vidare blandad sallad med lite vinägrett, rostat bröd samt en klyfta citron var på varje tallrik.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt hummer:

Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe
Laxtartar på toast. Laxtartar är tärnad lax smaksatt med dill och senap. Tartar på lax passar som drinktilltugg, förrätt eller på buffé.
Vintips till laxtartar blir vitt av, ex. Chardonnay Semillon från Australien.
Laxtartaren kan man garnera med hackad gräslök, rom eller crème fraiche. Vill du få till en snygg rundel med laxtartar så kan du använda en rund utstickare och forma laxtartaren som en rund fin puck.
Använder du färsk vildfångad lax så bör du frysa den i 24 timmar då det kan finnas parasiter i laxen. Odlad lax är behandlad mot parasiter så den behövs ej frysas.
Räksnittar med svart rom
Räksnittar med svart rom. Snittar med skageröra toppade med svart ishavsrom eller kaviar. Goda som förrätt eller snittar.
Du kan välja att använda färdigskalade räkor i röran och sedan köpa några fina stora räkor med skal som du skalar och garnerar snittarna med.
Räkröra till räkmacka, räksnittar, räktoast mm
Räkröra till räkmacka, räksnittar, räktoast, fylld bakad potatis, mackor, ciabbattas eller tunnbröd. Hemskalade räkor brukar vara godast.
Ett tips är att köpa frysta skalade billigare räkor till räkröran och sedan några ca 2-3 stycken hela fina räkor att skala som du garnerar med. Köper du frysta räkor så tryck ut vätskan lite i ett durkslag när de tinat (annars vätskar sig räkröran). Tina räkor i kylen eller i kallt vatten.
Istället för majonnäs och creme fraiche kan du använda färskost eller grekisk yoghurt (gräddyoghurt). Också god som förrätt Toast Skagen på smörstekt bröd med lite hackad rödlök, sallad, tomat, dill och citron.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Omelett med stuvning
Omelett med stuvning. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.
Omelett är god som tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.
Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.
Fiskspett med lax och pilgrimsmusslor
Fiskspett med lax och pilgrimsmusslor samt hummersås, potatistimbal och kokta haricots verts. En festrätt som är lyxig men förhållandevis enkel att laga och förbereda till många.
Potatistimbal, hummersås och fiskspett kan du förbereda och ha i kylen. Potatis och sås värmer du bara sedan och fiskspettet grillar du på och eftersteker klart i ugnen.
Potatistimbalen är strimlad potatis lagad i timbalform med grädde och god getost typ Chèvre. Istället för getost kan du ta fetaost, fårost, västerbottensost eller färskost. Istället för potatistimbal kan du ha pressad potatis, potatismos, råris eller quinoa.
Vintips till fiskspetten är vitt vin ex. en ekfatslagrad Chardonnay.
Hummerpasta med räkor
Hummerpasta med räkor. Enkel men lyxig pasta med hummersås lagad av hummersoppa på burk, grädde, räkor, gräslök och serverad med rostad parmesan.
Istället för hummersoppa på burk kan du ta några msk hummerbuljong, mer vatten och en burk tomatsoppa.
Rostad parmesan är parmesanost som bakats knaprig i ugnen. Det är gott att garnera pastan med men kan såklart uteslutas eller ersättas med färsk riven parmesan. Parmesanost kan också bytas mot annan lagrad ost som ex. västerbottensost.
Se alla recept ur kategorin Hummer
Het majonnäs dipsås
Het majonnäs - en slags dipsås. Majonnäs smaksatt med vitlök och cayennepeppar. Gott till fisksoppa, hamburgerdressing, salladsdressing, friterad klyftpotatis, skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till) med mera.
Vitt vin passar till ex. Chardonnay, Viognier, Marsanne.
Du kan också göra förrätt av rostat bröd, het majonnäs, sallad, citron och toppa med rökt eller gravad lax eller handpillade räkor eller kräftstjärtar.
Helstekt karré eller kotlett
Helstekt karré eller kotlett stekt med rotfrukter och vitkål som ger en god smak åt skysåsen med grädde. Servera förslagsvis med gelé eller lingon, saltgurka samt grönsallad. Gott till är kokt potatis.
Gillar du kåldolmar är detta en rätt för dig med god smak av kål och gräddsås.
Följer du GI-diet så kan du öka på mängden vitkål.
Köper du kött med ben så får du räkna med ca 300 gram extra.
Limesås med yoghurt till grillat
Limesås med yoghurt till grillat - en god kall frisk sås med smak lime, yoghurt, vitlök samt lite honung. Limesås är enkel att göra. Du kan garnera såsen med några skivor lime om du önskar.
Limesås är gott till det mesta som grillat, kyckling, grillad lax och fisk, till buffe mm.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Laxgryta med timjan
Laxgryta med timjan. Denna rätt skapade jag för drygt ett år sedan och den blev väldigt populär.
Gryta med lax smaksatt med lime, timjan, chili och salladslök i gräddig sås. Servera med kokt potatis, basmatiris, råris, quinoa eller liknande.
Fräst strimlad salladskål passar också till.
Hummersås
Hummersås. Sås på hummer är gott och en klassisk sås till fisk, skaldjur och fiskgratänger.
Hemgjord hummersås gör du med en god hummerfond på hummerskalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Du kan också fuska och ta färdig hummerfond från flaska istället för riktig hummer. Uteslut då hummern från receptet men tillsätt någon till några msk hummerfond och smaka av hummersåsen.
Hummerköttet kan du ha till att garnera din rätt med eller hacka i och ha i såsen. Eller så kanske du ska ha hummerköttet till annat och bara har hummerskal över du vill göra hummersås på. Hummerköttet kan du frysa in.
Recept på kokt hummer hittar du om du söker här på Receptfavoriter.se
På bilden är det hummersås med fiskspett och potatistimbal.
Risotto med räkor
Risotto med räkor. Räkrisotto med handpillade räkor är gott som förrätt, lättare huvudrätt, lunch eller tillbehör.
Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller Franskt Loire.
Du kan också laga räkrisotton med andra skaldjur som ex. kräftstjärtar.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook