AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Kokt hummer

Kokt hummer Kokt hummer. Finns det något godare än nykokt hummer? Kokt hummer är gott med rostad bröd, en god sås som majonnäs, aioli eller annan god dressing, pressad citron samt kanske lite blandad sallad. En modern variant är med salsa på avocado, mango, tomat i olivolja och vinäger.
Kokt hummer kan sedan användas till många hummerrätter som grillad, gratinerad eller till hummersoppa osv.
Två stora humrar räcker till 4 personer - är de väldigt små så ta en var för säkerhetsskull.
Här är recept på att koka färsk levande hummer. Men du kan såklart köpa fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan koka och värma upp den i högst 3 minuter i samma lag som nedan.
Vintips till hummer med klassiska tillbehör är ett vitt vin ex. Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 11)
4 port kokt hummer

Ingredienser:

  • 2-4 levande eller frysta humrar, beroende på storlek ca 200 gram per person (ofta räcker två humrar - en halva var)
  • Koklag: ca 3 liter vatten
  • 3 msk salt
  • 0,5 citron
  • 2 sockerbitar
  • Några dillkronor eller dillstjälkar (valfritt)
  • Till servering: 2 dl majonnäs, aioli eller rouille
  • 4 klyftor citron
  • 4 skivor rostat eller smörstekt bröd
  • Blandad sallad (valfritt)

Tillagning:

  1. Köp levande eller frysta humrar.
  2. Kokt levande hummer: Skölj humrarna i vatten.
  3. Sätt en gummisnodd runt klorna om de inte redan har det.
  4. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  5. Skölj citronen och dela den på mitten.
  6. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  7. Lägg i en hummer i taget. Sänk ner den i kokande vatten med huvudet före så dör de direkt. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda klart under lock i högst 12 minuter.
  8. Ta upp hummern och lägg på ett fat.
  9. Nu kan humrarna serveras varma med tillbehör eller svalna av och förvaras kallt tills de ska användas.
  10. Värma fryst eller redan kokt hummer: Tina humrarna i kylen om de är frysta ev. över natten.
  11. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  12. Skölj citronen och dela den på mitten.
  13. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  14. Lägg i en hummer i taget. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda i 3 minuter så är de varma.
  15. Servering: Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet sedan vänder du på hummern och skär från topp till stjärt itu resten av hummern på mitten.
  16. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  17. Tillbehör till kokt hummer: rostad bröd, majonnäs eller aioli samt pressad citron och ev en lätt sallad med vinägrett.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt hummer:

Morotssoppa med spiskummin och kokos
Morotssoppa med spiskummin och kokos. En morotssoppa som är nyttig, billig och god.
Passar till 4 lätta huvudrätter eller 6 förrätter. Servera med varmt bröd som ex. ciabatta eller baguette. Gärna med färskost med örter.
Vid servering av morotssoppan kan du också ha en msk matyoghurt eller creme fraiche i varje tallrik vid servering.
Grillad sparris
Grillad grön sparris med lufttorkad skinka och parmesan. Här passar kall torr fino sherry utmärkt. Alternativt ett torrt vitt av chardonnay eller från Italien av druvan pinot grigio.
Kokt hummer med mangosalsa
Kokt hummer med mangosalsa är gott som lyxig och fräsch förrätt. En god salsa med mango, avokado, tomat och rödlök samt lite sallad och ett gott bröd är gott till hummern.
Välj en mogen mango som är lätt mjuk och luktar gott. Avokadon ska också vara mogen såklart - då är den också lite mjuk.
Man kan också ha i några droppar tabasco eller 1 tsk sambal oelek för att få lite hetta i salsan. 0,5 dl hackad färsk koriander är också mycket gott i. Eller hackad bladpersilja.
Här är recept på att koka färsk levande hummer. Men du kan såklart köpa fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan koka och värma upp den i högst 3 minuter i samma lag som nedan.
Vinägrett kan du göra av lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Vintips till hummer med mangosalsa är ett vitt vin ex. Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Kokt hummer med mangosalsa
Kokt hummer med mangosalsa är gott som lyxig och fräsch förrätt. En god salsa med mango, avokado, tomat och rödlök samt lite sallad och ett gott bröd är gott till hummern.
Välj en mogen mango som är lätt mjuk och luktar gott. Avokadon ska också vara mogen såklart - då är den också lite mjuk.
Man kan också ha i några droppar tabasco eller 1 tsk sambal oelek för att få lite hetta i salsan. 0,5 dl hackad färsk koriander är också mycket gott i. Eller hackad bladpersilja.
Här är recept på att koka färsk levande hummer. Men du kan såklart köpa fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan koka och värma upp den i högst 3 minuter i samma lag som nedan.
Vinägrett kan du göra av lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Vintips till hummer med mangosalsa är ett vitt vin ex. Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc.
Hummerstuvning
Hummerstuvning. Stuvning med hummer passar till ex. gratinerad hummer, omelett eller crepes.
Tar du lite mindre vätska och lägger till svamp mm enligt nedan (och bilden) så du får en fastare stuvning kan du ha den till Hummer Thermidor som är kokt, urgröpt, stuvad hummer som fylls i skalet och gratineras med ost. Lite cayennepeppar är då gott i stuvningen också.
Gratinerad hummer
Gratinerad hummer. Hummer kan du gratinera fylld med en hummerstuvning och servera med nybakt bröd eller rostbröd och lite god fin bladsallad och vinägrett.
Gratinerad eller grillad hummer är en klassisk förrätt till fest som bröllop, kalas, födelsedagar, romantisk middag och nyårsfest.
Se alla recept ur kategorin Hummer
Foccacia i långpanna italienskt bröd
Foccacia i långpanna. Foccacia är ett italienskt bröd som bakas i långpanna och sedan skärs eller bryts i bitar.
Med durumvetemjöl blir focaccian mest lik det italienska orginalet men det går såklart bra med vanligt vetemjöl också.
Focacciabrödet penslas med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Sedan kan du trycka ner soltorkade tomater, goda kalamatoliver, bitar av fetaost eller efter fantasi. Focaccia kan tom penslas med tomatsås, ost och pålägg så får du som ett tjockt pizzabröd.
Focacciadeg blir också god att baka ut lite tunnare likt pizzadeg.
Dela ex. degen till två långpannor (välsmorda med olivolja) och gör din pizza med tomatsås, riven ost och pålägg.
Ceasardressing utan sardeller eller ansjovis
Ceasardressing utan sardeller eller ansjovis. En variant på klassisk ceasardressing men utan sardeller eller ansjovis som vanligtvis ger smak åt såsen.
En god dressing eller kall sås med kapris (valfritt), vitlök, parmesan, dijonsenap, citron och
Potatissallad med kapris
Potatissallad med kapris, färska örter, olivolja, gröna sojabönor, cocktailtomater och vit balsamvinäger. Med färskpotatis eller delikatesspotatis. Du kan variera ingredienser efter tillgång och tycke.
Gott att ha i är ex. skivad gurka, rädisor, andra bönor som gröna bönor eller sockerärtor, gröna ärtor, svarta bönor, majs, ruccola och babyspenat.
Iställer för hel stor kapris kan du ha i små kapris men godast är de stora tycker jag.
Potatissalladen kan också serveras på egen hand - speciellt om du tillsätter ex. tärnad grillad kyckling, skinka eller fetaost.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kycklinggryta med bacon
Kycklinggryta med bacon, äpple och champinjoner med smak av rödvin, vitlök, fänkål, tomat och cayennepeppar avrundat med lite grädde.
Gott med råris gärna kokt med lite svart vildris i. Potatismos, basmatiris, pasta, kokt vete, couscous eller bulgur passar också till.
Fiskgryta
Fiskgryta. Grundrecept på fiskgryta med bland annat vit fisk, lax, räkor, musslor, grädde, fänkål, tomat och saffran. God med bröd samt rouille (majonnäs med saffran, vitlök och cayennepeppar) eller aioli (vitlöksmajonnäs).
Du kan variera innehållet i fiskgrytan efter tycke. Gott i är plattfisk, marulk, kräftstjärtar samt andra grönsaker som morot, purjolök, vårlök, sparris, vitkål med mera.
Istället för fiskbuljongtärning och vatten är riktig fiskbuljong såklart godast om du har tillgång till det.
Vidare kan man använda skalade tärnade färska tomater istället för krossade tomater.
Gott i fiskgryta är också någon dl vitt torrt vin (ej ekfatslagrat).
Istället för saffran kan man ha i något krm gurkmeja för fin gul färg.
Fiskgrytan är ännu godare dagen efter. Ett tips är att laga grunden utan fisk dagen innan. Vid servering så kokar du upp fiskgrytan med fisk och skaldjur.
Klenäter klenor
Klenäter eller klenor. Recept på hemgjorda klenäter eller klenor.
Klenäter är kakor som friteras i kokosfett och vänds i strösocker. Inte så svårt egentligen men mycket goda.
Ha alltid ett lock redo att lägga över och kväva frityrfettet om olyckan och elden är framme. Försök aldrig att släcka hett brinnande frityrfett med vatten.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook