AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Kokt hummer

Kokt hummer Kokt hummer. Finns det något godare än nykokt hummer? Kokt hummer är gott med rostad bröd, en god sås som majonnäs, aioli eller annan god dressing, pressad citron samt kanske lite blandad sallad. En modern variant är med salsa på avocado, mango, tomat i olivolja och vinäger.
Kokt hummer kan sedan användas till många hummerrätter som grillad, gratinerad eller till hummersoppa osv.
Två stora humrar räcker till 4 personer - är de väldigt små så ta en var för säkerhetsskull.
Här är recept på att koka färsk levande hummer. Men du kan såklart köpa fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan koka och värma upp den i högst 3 minuter i samma lag som nedan.
Vintips till hummer med klassiska tillbehör är ett vitt vin ex. Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 11)
4 port kokt hummer

Ingredienser:

  • 2-4 levande eller frysta humrar, beroende på storlek ca 200 gram per person (ofta räcker två humrar - en halva var)
  • Koklag: ca 3 liter vatten
  • 3 msk salt
  • 0,5 citron
  • 2 sockerbitar
  • Några dillkronor eller dillstjälkar (valfritt)
  • Till servering: 2 dl majonnäs, aioli eller rouille
  • 4 klyftor citron
  • 4 skivor rostat eller smörstekt bröd
  • Blandad sallad (valfritt)

Tillagning:

  1. Köp levande eller frysta humrar.
  2. Kokt levande hummer: Skölj humrarna i vatten.
  3. Sätt en gummisnodd runt klorna om de inte redan har det.
  4. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  5. Skölj citronen och dela den på mitten.
  6. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  7. Lägg i en hummer i taget. Sänk ner den i kokande vatten med huvudet före så dör de direkt. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda klart under lock i högst 12 minuter.
  8. Ta upp hummern och lägg på ett fat.
  9. Nu kan humrarna serveras varma med tillbehör eller svalna av och förvaras kallt tills de ska användas.
  10. Värma fryst eller redan kokt hummer: Tina humrarna i kylen om de är frysta ev. över natten.
  11. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  12. Skölj citronen och dela den på mitten.
  13. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  14. Lägg i en hummer i taget. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda i 3 minuter så är de varma.
  15. Servering: Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet sedan vänder du på hummern och skär från topp till stjärt itu resten av hummern på mitten.
  16. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  17. Tillbehör till kokt hummer: rostad bröd, majonnäs eller aioli samt pressad citron och ev en lätt sallad med vinägrett.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt hummer:

Avokadohalva med räksallad
Avokadohalva med räksallad är en 80-tals klassiker. Här i modern tappning med räksallad gjord som coleslaw smaksatt med färsk ingefära.
Kan serveras som lätt lunch eller som förrätt (då räcker receptet till sex portioner. Använd då sex bröd i rundlar eller skär av kanterna till fyrkanter).
Till avokadon med räkor kan du dricka ett friskt vitt vin ex. Sauvignon Blanc eller ljus lageröl.
Gratinerade rödbetor med getost chevre
Gratinerade rödbetor med fransk getost (chevre). Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnsstekt fisk serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk.
Då kan ett lättare rödvin passa bra till.
Rödbetorna är också goda förrätt, osträtt, bufférätt eller mellanrätt.
Risotto med räkor
Risotto med räkor. Räkrisotto med handpillade räkor är gott som förrätt, lättare huvudrätt, lunch eller tillbehör.
Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller Franskt Loire.
Du kan också laga räkrisotton med andra skaldjur som ex. kräftstjärtar.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Fiskspett med lax och pilgrimsmusslor
Fiskspett med lax och pilgrimsmusslor samt hummersås, potatistimbal och kokta haricots verts. En festrätt som är lyxig men förhållandevis enkel att laga och förbereda till många.
Potatistimbal, hummersås och fiskspett kan du förbereda och ha i kylen. Potatis och sås värmer du bara sedan och fiskspettet grillar du på och eftersteker klart i ugnen.
Potatistimbalen är strimlad potatis lagad i timbalform med grädde och god getost typ Chèvre. Istället för getost kan du ta fetaost, fårost, västerbottensost eller färskost. Istället för potatistimbal kan du ha pressad potatis, potatismos, råris eller quinoa.
Vintips till fiskspetten är vitt vin ex. en ekfatslagrad Chardonnay.
Hummerpasta med räkor
Hummerpasta med räkor. Enkel men lyxig pasta med hummersås lagad av hummersoppa på burk, grädde, räkor, gräslök och serverad med rostad parmesan.
Istället för hummersoppa på burk kan du ta några msk hummerbuljong, mer vatten och en burk tomatsoppa.
Rostad parmesan är parmesanost som bakats knaprig i ugnen. Det är gott att garnera pastan med men kan såklart uteslutas eller ersättas med färsk riven parmesan. Parmesanost kan också bytas mot annan lagrad ost som ex. västerbottensost.
Kokt hummer
Kokt hummer. Finns det något godare än nykokt hummer? Kokt hummer är gott med rostad bröd, en god sås som majonnäs, aioli eller annan god dressing, pressad citron samt kanske lite blandad sallad. En modern variant är med salsa på avocado, mango, tomat i olivolja och vinäger.
Kokt hummer kan sedan användas till många hummerrätter som grillad, gratinerad eller till hummersoppa osv.
Två stora humrar räcker till 4 personer - är de väldigt små så ta en var för säkerhetsskull.
Här är recept på att koka färsk levande hummer. Men du kan såklart köpa fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan koka och värma upp den i högst 3 minuter i samma lag som nedan.
Vintips till hummer med klassiska tillbehör är ett vitt vin ex. Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc.
Se alla recept ur kategorin Hummer
Rostade nötter
Rostade nötter är gott som tilltugg före maten och till drinkar. Gott med mandlar, jordnötter, cashewnötter, valnötter, hasselnötter, paranötter, pekannötter, pistaschnötter och macadamianötter. Pinjenötter och solrosfrön blir också gott att rosta.
När du rostar nötter så luktar de gott, smaken blir mycket god och nötterna blir som nya igen.
Välj förslagsvis tre olika sorters nötter eller fler om du önskar det.
Nötterna håller sig goda i några dygn och kan förberedas innan.

Cheesecake med choklad
Cheesecake med choklad. En tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex. Går relativt lätt och snabbt att baka. Kan förberedas innan och stå i kylen ex. över natten.
Förslag till servering är med rårörda bär, sylt, färska bär eller passionsfrukt. En klick vispad grädde eller vaniljglass passar också till.
Vintips till cheesecake är sött dessertvin eller Commanderia passar till.

Pasta Alfredo med kyckling
Pasta Alfredo med kyckling. En klassisk pasta med parmesanost, smör och grädde som grund. Här med persilja, gröna ärtor och svartpeppar toppad med stekt kycklingfilé. Genialiskt enkel men mycket god.
Pasta Alfredo kan lagas med valfri färsk eller torkad pasta. Förslag är spagetti, tagliatelle eller skruvar.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Morotssoppa
Morotssoppa. Enkel, snabb och god soppa på morot. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen morotssoppa blir både nyttig och billig.
Här har jag två förslag på smaksättningar av morotssoppan. Den går såklart bra att servera naturell också. Den första varianten är med curry och garam masala; den andra med färsk dragon, persilja, citron- eller apelsinsaft
Smaka av morotssoppan med salt, socker och vitpeppar.
Mixa gärna morotssoppan slät med stavmixer, mosa den för hand med en visp eller mixa i matberedare.
Med en skvätt grädde, crème fraiche eller matyoghurt på slutet så får du en fylligare och festligare soppa.
Morotssoppa är gott med nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite potatis, rotselleri och purjolök.
Trofie handrullad färsk pasta
Trofie. Handrullade färska pastaskruvar med pesto från Ligurien. Pastaskruvar av durumvete och vatten utan ägg. Pastadegen skärs i små bitar och rullas till sneda skruvar för hand (utan att du behöver en pastamaskin).
Trofie är vanligt i Ligurien blandad med vanlig pesto eller valnötspesto. Du kan använda köpt pesto eller göra peston enligt nedan recept. Trofien blir då en mycket god vegetarisk pasta.
Det är lite knepigt samt tar tid att rulla pastan och det kräver lite övning. Det är dock rätt kul att göra om man är några stycken ex. vänner eller familj. Dock smakar de bra även om inte formen blir perfekt.
Pastan kan läggas ut att torka blandade med lite extra mjöl. Då håller den sig längre. Pastan kan förberedas på ex. en bricka i god tid innan.
Trofie eller trofiette är vanligt i Ligurien i Italien. Namnet kommer från det italienska slangordet strofissia vilket betyder glida (vilket syftar på när man rullar pastan).
Pasta med kyckling och pesto
Pasta med kyckling och pesto. Kycklingpasta med pestosås är enkelt och gott. Gör egen pesto eller köp färdig på burk.
Du kan välja den pasta du gillar som penne, farfalle (fjärilar) eller gnocchi.
Pastan blandar du sedan med fyllig pesto, rödlök, tomater, fetaost, oliver och grillad kyckling.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook