AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Kokt hummer

Kokt hummer Kokt hummer. Finns det något godare än nykokt hummer? Kokt hummer är gott med rostad bröd, en god sås som majonnäs, aioli eller annan god dressing, pressad citron samt kanske lite blandad sallad. En modern variant är med salsa på avokado, mango, tomat i olivolja och vinäger.
Kokt hummer kan sedan användas till många hummerrätter som grillad, gratinerad eller till hummersoppa osv.
Två stora humrar (en halva var) räcker till 4 personer - är de små så ta en hummer per portion. Räkna ca 200 gram per portion.
Här är recept på att koka färsk levande hummer. Men du kan såklart köpa kokt kall hummer i lag eller fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan koka och värma upp den i högst 3 minuter i samma lag som nedan.
Vintips till hummer med klassiska tillbehör är ett vitt vin ex. Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 13)
4 port kokt hummer
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 800 gram hummer, levande, kokta i lag eller frysta
  • 3 liter vatten
  • 3 msk salt
  • 0,5 citron
  • 2 sockerbitar
  • 3 dillkronor eller dillstjälkar (valfritt)
  • 2 dl majonnäs, aioli eller rouille
  • 4 klyftor citron
  • 4 skivor rostat eller smörstekt ljust bröd som baguette, rostbröd eller brioche
  • 150 gram grönsallad

Tillagning:

  1. Du kan laga denna rätt med levande eller med frysta och tinade kokta humrar.
  2. KOKT LEVANDE HUMMER: Skölj humrarna i vatten.
  3. Sätt en gummisnodd runt klorna om de inte redan har det.
  4. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  5. Skölj citronen och dela den på mitten.
  6. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  7. Lägg i en hummer i taget. Sänk ner den i kokande vatten med huvudet före så dör de direkt. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda klart under lock i högst 12 minuter.
  8. Ta upp hummern och lägg på ett fat.
  9. Nu kan humrarna serveras varma med tillbehör eller svalna av och förvaras kallt tills de ska användas.
  10. FRYST ELLER REDAN KOKT HUMMER: Tina humrarna i kylen om de är frysta ev. över natten.
  11. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  12. Skölj citronen och dela den på mitten.
  13. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  14. Lägg i en hummer i taget. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda i 3 minuter så är de varma.
  15. SERVERING: Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet sedan vänder du på hummern och skär från topp till stjärt itu resten av hummern på mitten.
  16. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  17. Mangosalsa: Skala mangon och skär mangoköttet i tärningar. Ett tips är att först skära bort de sk kinderna (mangon har en oval något platt kärna) och sedan skär du kinderna i tärningar samt skär av resten från kärnan till tärningar. Lägg i en stor skål.
  18. Dela avokadon, kärna ur och gröp ur med en sked.
  19. Tärna avokadon. Lägg i skålen.
  20. Skölj och tärna tomaterna. Lägg i skålen.
  21. Skala och finhacka en halv rödlök. Lägg i skålen.
  22. Tillsätt och blanda olivolja, vinäger samt salt och vitpeppar. Smaka av med salt, peppar samt ev. tabasco för lite hetta.
  23. Servera hummern intill en hög av mangosalsa (lägg ev. i glas eller rund metallring och forma en rund hög), vidare blandad sallad med lite vinägrett, rostat bröd samt en klyfta citron var på varje tallrik.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt hummer:

Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum
Svampsoppa. God festlig soppa till förrätt eller vardagslyx. Här med kräftstjärtar och tryffelskum.
Soppa med kantarell eller champinjon, Karl Johan eller annan god matsvamp.
Svampsoppan passar som förrätt, fin lunch eller festligare soppbjudning.
Serveras soppan som en förrätt så kan du ta lite mindre soppa och kräftstjärtar per portion och då räcker den till sex personer.
Ett gott bröd med färskost är gott till svampsoppan.
Prosciutto med melon
Prosciutto med melon. En snabb och god förrätt eller aptitretare. Lufttorkad italiensk skinka med melon är en god kombination med den salt skinkan och söta melonen.
Gott som tilltugg, till fördrink, aptitretare, förrätt, tapas eller till buffé.
Prosciutto crudo är italienska för lufttorkad skinka. Välj så fin du har råd med ex. en Parmaskinka. Du kan också välja en annan lufttorkad skinka av hög kvalitet som ex. spansk Serrano-skinka.
Välj en mogen melon genom att lukta på den - den ska lukta melon. Goda sorter är honungsmelon, nätmelon, galiamelon, Charantais, Cantaloup eller Ogenmelon.
Gott med ett vitt torrt kallt vin som ex. chardonnay, pinot gris, riesling eller gewurtstraminer. Vidare kan man ha mousserande vin eller champagne till. Eller ett bål med eller utan alkohol.
Sushi Temaki sushistrutar
Temaki sushi eller sushistrutar är fisk och ris i strut av sjögräs. Här med sushiris, lax, avokado, wasabi och majonnäs serverat med japansk soja och inlagd ingefära. Annat gott att ha i strutarna är gurka, laxrom och tonfisk.
Vanligt är att man sitter och själv rullar ihop Temaki vid bordet. Lite som taco middag fast på japanska.
Kan också halveras i mängd och serveras till förrätt.
Du behöver en skål med vatten med någon tsk risvinäger i.
Se alla recept ur kategorin Förrätter
Omelett med stuvning
Omelett med stuvning. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.
Omelett är god som tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.
Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.
Hummerstuvning
Hummerstuvning. Stuvning med hummer passar till ex. gratinerad hummer, omelett eller crepes.
Tar du lite mindre vätska och lägger till svamp mm enligt nedan (och bilden) så du får en fastare stuvning kan du ha den till Hummer Thermidor som är kokt, urgröpt, stuvad hummer som fylls i skalet och gratineras med ost. Lite cayennepeppar är då gott i stuvningen också.
Lagar du stuvningen att använda till gratinerade halverade humrar så använd hummerköttet från humrarna i stuvningen och skalen att gratinera i. Uteslut då ev. extra hummerkött från ex. burk. Eller så tar du mer det och får extra mycket hummerkött i stuvningen.
Hummersoppa
Hummersoppa. Soppa på hummer är gott och en klassisk festrätt till ex. Nyårsfest.
Hemgjord hummersoppa gör du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Räkna att en kokt hummer väger ca 400 gram. Ta två humrar om de är mindre.
Tillbehör: nybakt bröd som baguette, grissinis eller focaccia passar till. Eller oststänger ex. grissinis panerade med ägg och riven parmesan och bakade i ugnen.
Servera med mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Hummer
Varm brietårta
Varm brietårta med chutney, curry, nötter och torkade frukter. En hel brieost som värms i ugnen och toppas med goda tillbehör. Jättegott och enkelt som ostdessert eller som osträtt på buffé.
Toppa osten med det du gillar - här har jag valt mango chutney - men man kan också ta flytande honung eller valfri marmelad som päronmarmelad, fikonmarmelad, kvittengele eller sylt som rårörda hjortron eller körsbärssylt. Moustarda är också gott (en italiensk söt röra).
Vidare nötter som mandlar, valnötter, pekan och pinjenötter passar till brietårtan.
Annat gott att toppa med eller strö runt eller servera i skålar vid sidan till servering är: torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner och plommon. Frukt som päron eller äpple i klyftor vända i lite citronsaft så att de inte mörknar. Marinerad paprika och goda oliver ex. Kalamataoliver passar också till.
Servera med goda ostkex eller tunna knäckebröd ex. hembakta kex med frön (sök recept här på receptfavoriter.se).
Köp en större brietårta om du ska ha till ännu fler. Räkna runt 100 gram ost per portion som förrätt eller ostdessert. Då tar den 10 minuter i ugnen. Servera du på buffé så är ett tips att räkna 65 gram per portion och skära upp osten i lämpliga små tårtbitar så håller sig osten snyggare allt eftersom folk äter av den.
Desto finare brie du köper desto godare blir det. Iallafall om man gillar mer mogna och lagrade brieostar likt en fin Camembert.
Rostade rotfrukter med rödbetor
Rostade rotfrukter med rödbetor är gott som tillbehör till det mesta. Potatis, rödbetor, morötter, kålrot, rotselleri samt lite rosmarin.
Du kan byta ut grönsaker som du vill. Jordärtskockor, palsternacka, sötpotatis, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra till rostade rotfrukter.
Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner.
Om du inte vill att rödbetorna ska färga av sig på resten av rotfrukterna så kan du rosta dem i en egen ugnsform och sedan servera vänd med rotfrukterna.

Kyckling wrap med koriander
Kycklingwrap med koriander. Tortilla rulle eller wrap med kyckling, koriander och grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Slottsstek slottstek grytstek
Slottsstek. En god och enkel grytstek du lagar med benfritt nötkött som innanlår, högrev eller entrecote. Den goda smaken på klassisk svensk slottstek kommer av ansjovis (men säg det inte till någon för många tycker det låter konstigt). Laga en god sås på stekskyn med grädde. Servera slottssteken ex. som söndagsmiddag eller söndagsstek skuren i skivor med gräddsås, kokta grönsaker som brysselkål, haricots verts, primörer som morötter, blomkål, broccoli osv, samt kokt potatis. Inlagd gurka och gelé är också gott till hemlagad grytstek.
Har du torkad svamp som ex. trattkantareller kan du ha i några sådana smulade i såsen när du kokar ihop den på slutet. Även ansjovisspadet kan du ha i och smaka av såsen med (ger sälta). Lite ljus soja kan också piffa till såsen samt söt gelé.
Slottstek blir också gott med viltkött och viltstek som älg, vildsvin eller rådjur.
Carbonara med bacon och purjolök
Carbonara med bacon och purjolök. En variant på klassisk pasta Carbonara. Bacon, purjolök, vitlök, svartpeppar, grädde och äggula (valfritt).
Som pasta kan du välja castellane (pastan på bilden), spagetti, skruvar, gnocchis, penne eller annan valfri pasta.
Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
Långkål grönkål
Långkål med grönkål är klassisk till julbord och skinka, revbensspjäll eller julkorv. Servera gärna med ägghalvor i.
Grönkål är vanligast i Halland och har tom en egen Grönkålsakademi.
Kokar du skinka tar du skinkspadet från skinkkoket. Ugnssteker du skinka tar du stekflottet och spär med vatten.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook