Vitlöksbröd

Rostade varma bröd med vitlökssmör och persilja. Vitlöksbröd är gott till det mesta. Klassiskt till fisksoppa eller musslor.

Hemgjorda vitlöksbröd är gott till buffé också. Istället för smör kan man ta olivolja. Några droppar citronsaft samt worchestershiresås, salt och peppar kan man ha i vitlökssmöret. Du kan också grilla vitlöksbröden på grillen som tillbehör. Till vitlöksbröd så passar ljust och vitt bröd som baguette, formfranska, rostbröd, lantbröd osv. Gammalt annars trist bröd går utmärkt att uppgradera till vitlöksbröd.

4 portioner vitlöksbröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 50 gram smör
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 baguette, formfranska eller annat ljust bröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Lägg smöret i en skål. Låt det bli mjukt, mikra lätt eller rör det mjukt.
  3. Skala och pressa vitlöksklyftor och blanda med smöret.
  4. Tillsätt hackad persilja och rör.
  5. Skär brödet i lagom bitar och bre på vitlökssmöret. Du kan också skära ett långtgående snitt i baguetten, bre i vitlökssmör och sedan skära baguetten i bitar på längden men lämna lite så att den ändå sitter ihop.
  6. Lägg vitlöksbröden eller brödet på ett galler. Ev. med smörpapper under.
  7. Värm och rosta vitlöksbröden tills de fått lite färg ca 5 min i mitten av ugnen. Passa dem så de inte bränns.
  8. Ta ut vitlöksbröden och servera dem varma på fat eller i brödkorg.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer