AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och...
Sök
Android

Het majonnäs dipsås

Het majonnäs dipsås Het majonnäs - en slags dipsås. Majonnäs smaksatt med vitlök och cayennepeppar. Gott till fisksoppa, hamburgerdressing, salladsdressing, friterad klyftpotatis, skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till) med mera.
Vitt vin passar till ex. Chardonnay, Viognier, Marsanne.
Du kan också göra förrätt av rostat bröd, het majonnäs, sallad, citron och toppa med rökt eller gravad lax eller handpillade räkor eller kräftstjärtar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
4 port het majonnäs dipsås
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 3 min
Klart på: 5 min

Ingredienser:

  • 2 msk saft av citron
  • 3 dl majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 krm cayennepeppar
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Pressa vitlöken och blanda med citron, majonnäs, cayennepeppar, salt och vitpeppar i en skål.
  2. Din heta majonnäs är redo att serveras som dipsås till friterad klyftpotatis eller skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till).


 

Fler recept ur samma kategori som Het majonnäs dipsås:

Trattkantarellsås
Trattkantarellsås. Gräddig sås med trattkantareller är god till det mesta ex. stekt grillat kött, stek, nötkött, kyckling, vegetariskt, griskött, viltkött med mera.
Vegansk svampsås
Vegansk svampsås med skogschampinjon och Oatly havregrädde. God som tillbehör eller pastasås. Svampsåsen är även vegetarisk såklart.
Istället för Oatly havreprodukter kan du ta sojagrädde. Du kan också byta ut salladslöken mot purjolök eller ett knippe bladpersilja och blanda i pastan mot slutet.
Svampsåsen blir också god med vanliga champinjoner eller annan god matsvamp.
Gratängsås sås till gratäng
Gratängsås. En vit god grundsås att gratinera valfri gratäng. Till gratängsås till fiskgratäng kan du ersätta lite av mjölken med fiskfond eller fiskbuljong om du har. Gratängsås till broccoli eller blomkål gör du på mjölk och/eller grönsaksbuljong. Gratängsås till lasagne gör du med bara mjölk samt smaksätter med riven muskot (du kan också skippa ägget).
Se alla recept ur kategorin Såser
Cobbsallad
Cobbsallad med grillad kyckling, bacon, ägg, avokado, romansallad, isbergssallad, tomat, grönmögelost, salladslök och dressing.
Servera din Cobbsallad med gott bröd om du vill.
Istället för roman- och isbergssallad kan du ta valfri blandning grönsallad samt välja salladsdressing efter tycke.
Cobbsallad sägs vara döpt efter den amerikanske restaurangägaren Robert Howard Cobb. Salladen skapades en sen kväll då kocken tog vad han hade över från dagen som kokt ägg, grillad kyckling, bacon, ost osv och slängde ihop till en sallad. Resultatet blev så bra att salladen sedan blivit en klassiker världen över.

Ugnsrostad potatis med timjan och rosmarin
Ugnsrostad potatis med timjan, rosmarin och basilika. Rosta potatisar med skal i olivolja, salt, peppar och örter. Blir mycket gott och enkelt att laga.
Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig fast potatis och skal samt dela i grova bitar. Eller putsa färskpotatis.
Sashimi med lax
Sashimi med lax. Servera en tallrik eller fat skivad färsk med japanska tillbehör. Gott som förrätt.
Sashimi är rå lax med inlagd ingefära, soja och wasabi.
Rå lax är det säkrast om man fryser i något dygn innan den serveras rå (då dör eventuella men ovanliga parasiter). Detta gäller speciellt gravida. Ofta har vanlig färsk lax ändå varit fryst en gång så fråga i affären.
Sashimi är också gott som alternativ till den gravade laxen på midsommarbordet och julbordet.
Vill du ha en variant på sojasåsen så kan du tillsätta hackad färsk koriander, hackad färsk chili, lite sesamolja samt en halv pressad vitlök.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Morotskaka i långpanna
Morotskaka i långpanna med vaniljglasyr. Enkel och god morotskaka bakad i långpanna. Smidig om du bakar till många på fest, buffé eller till fikat.
Kantarellpaj paj med kantareller
Kantarellpaj. Paj med kantareller och ost. God hembakt kantarellpaj funkar fint med en sallad, till buffe, till fest som förrätt, eller till kräftskiva, julbord, påsk mm.
Du kan använda trattkantareller också men vanliga kantareller tycker jag är godast. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite.
Kyckling wrap med koriander
Kycklingwrap med koriander. Tortilla rulle eller wrap med kyckling, koriander och grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Varmrökt lax med gräslökssås
Varmrökt lax med gräslökssås, kokt potatis samt avokado- och tomatsallad. Varmrökt lax passar till påsk, sommarlunch, buffé eller middag. Enkelt att laga till många samt gott och nyttigt att äta.
Vintips till varmrökt lax är vitt vin som ex. en Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace eller Tyskland alternativt Chardonnay från Australien eller Chile.
Jordgubbar i lime
Jordgubbar i lime är en mycket enkel dessert men överraskande god. Gott med vaniljglass eller sorbet. Sött mousserande som Asti spumante är en trevlig avslutning (finns som halvflaska).
Tonfiskröra till baugetter eller bakadpotatis
Tonfiskröra till baguetter eller bakad potatis. God tonfiskröra som man kan fylla i bröd som baguette eller bakpotatis. Också god röra till pasta.
Gott i röran är också en halv hackad röd paprika, 1 dl majs, ett rivet äpple och några msk kapris.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Couscous
Kokt couscous. Koka couscous i vatten eller buljong. Nötter, gurkmeja, russin, aprikoser, bladpersilja eller mynta ger god smak åt couscousen.
Vidare kan du göra en couscous-sallad med grönsaker och kryddor till ett matigt tillbehör som i Marocko. Gott som tillbehör.
GI-bröd, bröd med lågt GI
GI-bröd eller bröd med lågt GI. Brödrecept med lågt glykemiskt index. Gott, nyttigt och enkelt bröd med dinkelmjöl och filmjölk.
Blötlägg dinkelkorn kvällen innan sedan går brödet snabbt att baka med bikarbonat.
Carpaccio med rökt lax
Carpaccio med rökt lax, rostade pinjenötter, hyvlad parmesan, färsk basilika, citron och olivolja. Gott som förrätt eller på buffé. Servera gärna med ett gott bröd.
Blir också gott med gravad lax istället för rökt lax.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Kräftlag speciale
Kräftlag speciale till hemmafiskade kräftor eller köpta kräftor. En kräftlag med mer kryddor och smak från porteröl, kummin, anis, fänkål och såklart krondill.
Skölj hemmafiskade kräftor ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta. De ska vara sumpade minst över natten.
Piroger fyllda bröd
Piroger. Fyllda bröd med skinka och ost eller köttfärsfyllning. Gott till utflykt, kräftskiva, buffé, midsommarbord eller vickning.
Välj en lagrad smakrik riven ost eller riven mozzarella eller valfri sort.
Vegetariska piroger får du med hackad soltorkad tomat istället för skinka.
Porssnaps
Porssnaps. Hemgjord snaps med pors är enkelt och gott. Det är bara att trycka ner en kvist pors i flaskan.
Tips - har porssnapsen blivit för stark kan du använda den som essens och spä med okryddat brännvin.
Se alla recept ur kategorin Kräftrecept
Smörrebröd med leverpastej
Smörrebröd med leverpastej, inlagd gurka och köttgelé (aspic) samt rostad lök.
Quinoasallad med tonfisk
Kall quinoasallad med tonfisk, majonnäs och grönsaker.
Passar som till lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag.
En sallad med quinoa, tonfisk, majonnäs, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.
Servera med ett gott bröd samt ev. blandad grönsallad till.
Quinoa är ett nyttigt frö med mycket protein och rätt lågt GI.
Istället för majonnäs kan du ta matyoghurt.
Varmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med gurksallad. Gott och enkelt med kokt potatis till eller serverad på en buffé ex. till påsk, midsommar eller jul.
Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.
Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook