AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Het majonnäs dipsås

Het majonnäs dipsås Het majonnäs - en slags dipsås. Majonnäs smaksatt med vitlök och cayennepeppar. Gott till fisksoppa, hamburgerdressing, salladsdressing, friterad klyftpotatis, skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till) med mera.
Vitt vin passar till ex. Chardonnay, Viognier, Marsanne.
Du kan också göra förrätt av rostat bröd, het majonnäs, sallad, citron och toppa med rökt eller gravad lax eller handpillade räkor eller kräftstjärtar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
4 port het majonnäs dipsås
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 3 min
Klart på: 5 min

Ingredienser:

  • 2 msk saft av citron
  • 3 dl majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 krm cayennepeppar
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Pressa vitlöken och blanda med citron, majonnäs, cayennepeppar, salt och vitpeppar i en skål.
  2. Din heta majonnäs är redo att serveras som dipsås till friterad klyftpotatis eller skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till).


 

Fler recept ur samma kategori som Het majonnäs dipsås:

Bearnaisesås med kallt smör
Bearnaisesås med kallt smör. Denna bearnaise lagas med smör i kuber istället för smält smör som är det annars klassiska sättet att laga bearnaise. Vissa tycker att det är lättare och den blir minst lika god.
Vegan Bechamelsås vit sås
Vegan Bechamelsås. En vit sås med sojaprodukter och utan mejeriprodukter.
God som vit sås grundsås och variant av Bechamelsås som funkar till det mesta som Bechamelsås används till ex. löksås, gratängsås, stuvningar, ostsås osv.
Köttfärsragu
Köttfärsragu till pasta. En ragu eller sås med köttfärs, blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs smaksatt med tomat, lök och kryddor.
Köttfärsragu är klassiskt med pasta toppad med rikligt med riven parmesan.
Detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond, färsk basilika, hackad persilja, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera. Vitlök kan uteslutas.
Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
Se alla recept ur kategorin Såser
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka med pesto
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka samt pesto. Gott, enkelt och nyttigt på egen hand som lunch eller lätt middag. Gärna med ett gott bröd. Eller som tillbehör till det mesta som kött, fisk, kyckling, till buffé, grillat, GI- eller LCHF-kost.
Laga gärna egen pesto - sök recept här på receptfavoriter.se.
Välj mogna tomater och fina grönsaker - helst ekologiska. Annars skölj dem noga.
Kokostoppar
Kokostoppar. En av de enklaste och godaste kakor man kan göra. Kokostoppar är kokoskakor av ägg, socker och kokos.
Rostad blomkål med vitlök
Rostad blomkål med vitlök, gurkmeja och chili i olivolja. Gott och enkelt tillbehör. Lätt att laga till många på ex. en buffé.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Stuvad svamp svampstuvning
Stuvad svamp eller svampstuvning till all slags svamp. Passar som såsigt tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Gör du din svampstuvning tjockare så passar den till fyllning av crepes, omelett, till varma mackor eller att fylla smördegsformar eller krustader.
Smaka gärna av svampstuvningen med ljus soja som Kikomman.
Gott i svampstuvning är hackad vitlök liksom hackad persilja. Vidare kan man ha en lite grönsaksbuljongtärning i.
Räkna ca 1 liter färsk svamp. Du kan också göra svampstuvningen med burksvamp. Ersätt då med en burk svamp ca 200 gram. Spara spadet till stuvningen och ersätt mjölken.
Panna cotta italiensk dessert
Panna cotta. En italiensk dessert gjord på grädde, vanilj, socker och gelatinblad.
Panna cotta är gott med något sötsurt till som färska hallon, jordgubbar eller ananas. Eller kall sylt som krusbärssylt. Eller marinerad citrus - sök recept på receptfavoriter.se.
Vintips till panna cotta är ett sött dessertvin som ex. Sauternes eller sött italienskt vin santo.
Ska du ha buffé är panna cotta perfekt att ha som dessert. Dubblera då receptet. Fyll då mindre glas typ snapsglas med panna cotta och servera med färska bär eller marinerade citrus eller kall sylt.
Rabarberkräm passar också till panna cotta. Gör med lite gelatin i så kan du toppa med rabarber som stelnar på toppen av panna cottan - ser snyggt ut i i små glas.
Grillade grönsaker
Grillade grönsaker passar till det mesta, både som tillbehör till grillat som på buffén.
Du kan välja andra grönsaker som skivad äggplanta, halverade tomater, kokt sparris (förkoka i 4 minuter), morot (förkoka i 5 minuter) och små hela potatisar (förkoka i 15 minuter). Kokt majs är också gott (förkoka i 15 minuter). Det finns förkokt majs också som man kan grilla direkt.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Yoghurtsås med vitlök
Yoghurtsås med vitlök. En snabb, god, enkel och nyttig sås att laga som passar till grillat, buffé, sallad eller paj.

Drömmar med kokos Kokosdrömmar
Drömmar med kokos. Kokosdrömmar är en småkaka bakad som Drömmar men med god smak av kokos.
Goda kakor till fika och kafferep.
Sashimi med lax
Sashimi med lax. Servera en tallrik eller fat skivad färsk med japanska tillbehör. Gott som förrätt.
Sashimi är rå lax med inlagd ingefära, soja och wasabi.
Rå lax är det säkrast om man fryser i något dygn innan den serveras rå (då dör eventuella men ovanliga parasiter). Detta gäller speciellt gravida. Ofta har vanlig färsk lax ändå varit fryst en gång så fråga i affären.
Sashimi är också gott som alternativ till den gravade laxen på midsommarbordet och julbordet.
Vill du ha en variant på sojasåsen så kan du tillsätta hackad färsk koriander, hackad färsk chili, lite sesamolja samt en halv pressad vitlök.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Kokt quinoa
Grundrecept på kokt quinoa. Quinoa passar som tillbehör till det mesta. Quinoa kan också blandas till varm eller kall quinoasallad med ex. kokt morot, hackad persilja, kokt broccoli mm. Quinoa är nyttigt och innehåller mycket protein.
1 dl quinoa ger ca 3 dl kokt. Räkna 0,5 dl okokt quinoa per portion vilket ger 1,5 dl kokt.
Om du vill kan du koka quinoan i mer vatten och hälla av i durkslag. Ska du använda quinoan kall så sköljer du den kall i durkslag efter kokning.
Lökmarmelad
Lökmarmelad med rödlök. Rödlöksmarmelad är gott till grillat och det mesta. Lökmarmelad är en söt och fyllig röra som är god varm till grillat kött som biff eller kyckling eller till fisk, kall till pate, terrin eller ostar.
Lökmarmeladen kan göras med gul lök också men jag tycker det är godare med rödlök.
Fattiga riddare
Fattiga riddare. Recept på min frukostfavorit fattiga riddare som är smörstekt vitt bröd doppat i ägg samt pudrat med socker och ev. serverat med sirap eller sylt.
En god kopp kaffe och fattiga riddare är det en perfekt start på dagen.
Fattiga riddare kallas French toast i USA.
Till servering: florsocker eller socker samt kanel eller sylt; smör; sirap (gärna lönnsirap) passar till.

Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Porssnaps
Porssnaps. Hemgjord snaps med pors är enkelt och gott. Det är bara att trycka ner en kvist pors eller några blad i flaska eller burk med brännvin eller vodka.
Tips - har porssnapsen blivit för stark kan du använda den som essens och spä med okryddat brännvin.
Porsnapsen kan drickas redan efter 12 timmar men låt den gärna stå något dygn. Ta bort porsen efter en vecka.
Färskost med dill, citron och vitlök
Färskost med dill, citron och vitlök är gott som pålägg till nybakt bröd, ciabattas eller annat bröd vid midsommarbordet, julbordet, kräftskivan, festen eller buffen.
Hemgjord färskost passar också som röra till grillad fisk, lax, kyckling eller kött.
Piroger fyllda bröd
Piroger. Fyllda bröd med skinka och ost eller köttfärsfyllning. Gott till utflykt, kräftskiva, buffé, midsommarbord eller vickning.
Välj en lagrad smakrik riven ost eller riven mozzarella eller valfri sort.
Vegetariska piroger får du med hackad soltorkad tomat istället för skinka.
Se alla recept ur kategorin Kräftrecept
Chokladmousse med riktig fin mörk choklad
Chokladmousse med riktig mörk fin choklad är en riktig klassiker. Till chokladmousse ska du välja en fin god choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt.
Tips till garnering är citronmeliss, kakaopulver, rostade mandelspån, rån, vispad grädde samt florsocker.
Förslag tillbehör (valfritt): färska rensade delade jordgubbar, halverade passionsfrukter, färska hallon eller hallonsylt, blåbär eller färsk ananas i stavar.
Vintips till chokladmousse är lagrad Port, söt sherry, Commanderia eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.
Ta fram 4 till 6 portionsformar - beroende på hur stora portioner du vill servera.
Du kan också kyla chokladmoussen i en skål och sedan skeda eller ägga upp den på kalla tallrikar vid servering.
Chokladmousse kan också användas till fyllning av chokladformar och mycket annat.
Den kan garneras med lite allt möjligt samt serveras med frukt eller bär.
Glutenfri.
Saltlake
Saltlake att rimma ex. julskinka med. Du kan rimma färsk eller fryst skinka. Lägg fryst skinka att tina i saltlaken.
Du kan ta en mindre skinka att rimma också - bara se till att saltlaken täcker skinkan. Tar du större skinka så öka mängden saltlake och tiden du rimmar med några dagar. Rimmar du skinka med ben - lossa köttet med en kniv vid benet till små fickor där du stoppar in lite salt och sockerblandning innan du rimmar hela skinkan i saltlaken.
Saltlaken kan också användas till att rimma annat än julskinka. Rimmar du griskött och vill ha lite färg på köttet ta då med salpeter. Uteslut det annars - till ex. rimmat lammkött, fågel eller fisk som lax.
Salpeter hittar du på kryddhyllan. Salpeter gör så att skinkan blir vackert rosa (utan salpeter blir skinkan grå). Det är dock valfritt att ha i.
Här har jag valt att rimma i en plastlåda 1 plastlåda SmartStore som är godkänd för livsmedel och mycket smidig med lock. Har du stor skinka med ben får du ta en stor låda (31 liter) respektive en mindre låda för mindre skinka (15 liter). En ren plasthink med lock avsedd för livsmedel går också bra. Använda ej rostfritt eller aluminium som får skador av saltet.
Hemgjord mozzarella
Hemgjord mozzarella. Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.
Förutom mjölk och citronsyra som du kan köpa i vanlig affär så behöver du universalindikatorstickor som finns på Apoteket eller liknande ph-sticka att mäta ph-värde med. Du behöver även en digitaltermometer, en våg, durkslag, hålslev, stor bunke, stor kastrull, mikro, plasthandskar samt plastfilm.
Mozzarella osten kan servera som den är skivad med olivolja, vinäger, flingsalt och peppar samt ev. lite skivade tomater, färsk basilika och/eller sallad till som ruccola eller babyspenat. Även gott med pesto på.
Vidare kan man ha mozzarellan på pizza, i mackor, som gratängost osv.
Av vasslan kan man göra ricottaost om man vill. Dock blir det inte så mycket ost av så lite vassla.
Räkna att du får ut runt 6 mozzarellaostar på runt 100-120 gram styck.
Här har jag använt vanlig mjölk även om jag vet att det till finare mozzarellaost ska vara buffelmjölk. Vanlig mjölk ger dock mycket god mozzarellaost.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook