AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Het majonnäs dipsås

Het majonnäs dipsås Het majonnäs - en slags dipsås. Majonnäs smaksatt med vitlök och cayennepeppar. Gott till fisksoppa, hamburgerdressing, salladsdressing, friterad klyftpotatis, skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till) med mera.
Vitt vin passar till ex. Chardonnay, Viognier, Marsanne.
Du kan också göra förrätt av rostat bröd, het majonnäs, sallad, citron och toppa med rökt eller gravad lax eller handpillade räkor eller kräftstjärtar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
4 port het majonnäs dipsås
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 3 min
Klart på: 5 min

Ingredienser:

  • 2 msk saft av citron
  • 3 dl majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 krm cayennepeppar
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Pressa vitlöken och blanda med citron, majonnäs, cayennepeppar, salt och vitpeppar i en skål.
  2. Din heta majonnäs är redo att serveras som dipsås till friterad klyftpotatis eller skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till).


 

Fler recept ur samma kategori som Het majonnäs dipsås:

Hummersås
Hummersås. Sås på hummer är gott och en klassisk sås till fisk, skaldjur och fiskgratänger.
Hemgjord hummersås gör du med en god hummerfond på hummerskalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Du kan också fuska och ta färdig hummerfond från flaska istället för riktig hummer. Uteslut då hummern från receptet men tillsätt någon till några msk hummerfond och smaka av hummersåsen.
Hummerköttet kan du ha till att garnera din rätt med eller hacka i och ha i såsen. Eller så kanske du ska ha hummerköttet till annat och bara har hummerskal över du vill göra hummersås på. Hummerköttet kan du frysa in.
Recept på kokt hummer hittar du om du söker här på Receptfavoriter.se
På bilden är det hummersås med fiskspett och potatistimbal.
Laxsås till pasta
Laxsås till pasta. En god, snabb och enkel pastasås med lax, grädde och vitt vin. Hemgjord laxsås till pasta som tagliatelle, penne, skruvar eller spagetti.
Gott till vardags, fredagsmiddag som fest (gärna då med ett vitt vin som Chardonnay till).
Chermoula sås till fisk mm
Chermoula är en sås till fisk, grönsaker, grillat, kyckling mm. Marockos motsvarighet till pesto.
Marinera gärna fisk i örtsåsen och grilla eller ugnsstek i en form på 200 grader några minuter. Servera med couscous, harissa samt yoghurtsås.
Såsen passar också att droppa över grönsaker samt till grillat.
Chermoula såsen håller sig i kylen.
Se alla recept ur kategorin Såser
Björnbärspaj smulpaj med björnbär
Björnbärspaj. Smulpaj med björnbär. Björnbärspaj är gott med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet.
Om björnbären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir björnbärspajen fastare.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.
Wienerstänger glaserade syltkakor
Wienerstänger eller glaserade snett skurna syltkakor. Lättbakta och goda hembakta syltkakor.
Kakdegen till Wienerstänger bakas ut i en lång 10 cm bred längd med sylt i mitten av kakdegen varefter kaklängden skärs i sneda kakor efter gräddningen samt glaseras med sockerglasyr när stängerna svalnat.
Sill med lime limesill
Sill med lime. Limesill. Inlagd sill smaksatt med lime, purjolök och kryddpeppar i ättikslag. En klar sill med inläggningssill.
Det går bra att använda 5-minuters sill också - då kan du äta sillen direkt efter inläggning.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör
Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.

Chokladmousse med polkaströssel
Chokladmousse med polkaströssel. Recept på fyllig och smaskig chokladmousse du kan förbereda i god tid innan gästerna kommer, gärna två-tre timmar innan den ska avnjutas och i hemlighet. Söt likör eller söt sherry passar bra till.
Couscous med grönsaker
Couscous med grönsaker. Snabbt och enkelt tillbehör med couscous, morötter, blomkål, gurkmeja, russin och färsk mynta. Koktiden på couscous är bara fem minuter!
Du kan även ha andra grönsaker i couscousen som broccoli, purjolök, gul lök, babyspenat, zucchini, hackad bladpersilja med mera.
Andra god smaksättningar är någon tsk harissa (chili), nötter som cashewnötter och pressad vitlök.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Bresaola med pinjenötter och parmesan
Bresaola med pinjenötter, parmesan, olivolja och basilika.
Gott som tilltugg eller lätt förrätt. Servera gärna med bröd till som ex. grissinis eller crostinis.
Kan också toppas med ruccolasallad samt skivad mozzarella eller babymozzarella.
Passar med mousserande vin eller vitt vin.
Marinerade skaldjurs tapas
Marinerade skaldjurs tapas med blandade skaldjur i olivolja, vitlök, chili och citron. Fungerar också med bara räkor.
Passar med andra tapas och som smårätt eller till sallad med ex. cocktailtomat och avokados eller som hel rätt med spagetti och spenat.
Stuvade makaroner
Stuvade makaroner. En svensk klassiker till köttbullar, stekt falukorv, korv eller stekt fläsk eller bacon.
Stuvade mackisar är ett säkert kort hos barn (och vuxna). Speciellt då med söt ketchup.
Vanligt är att man smaksätter stuvningen med riven muskotnöt (en gång en av världens dyraste kryddor!).
Om du vill lyxa till stuvade makaroner så kan du tillsätta riven ost och lite grädde i stället för mjölken.
Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller andra italienska jättemakaroner.
Servera gärna lite nyttigt till de stuvade makaronerna - jag gillar några skivor tomat till samt finriven morot, röd paprika i skivor och lite gurka i stavar.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Rabarberdricka rabarbersaft
Hemgjord rabarberdricka eller rabarbersaft. Enkel och gott recept på mindre söt rabarberdricka eller sötare saft på rabarber för läskande stunder i bersån.
Mängden socker är en smaksak men då saften har mer socker är den mer hållbar speciellt om du har i konserveringsmedel.
Vidare så späs dricka och saft med vatten vid serveringen till önskad sötma.
Se till att ha flaskor att ha saften i redo. Snygga glasflaskor är ju fina om du har. Annars tar man vad man haver ex. - en diskad vanlig pet-flaska med saft kan man tex. ha i kylen.
Saften kan också frysas in och skopas upp med sked i tillbringare och blandas efter han som rabarbersaftsuget sätter in.
Dressing till sallad
Dressing till sallad. En klassisk vinägrett med vinäger, olivolja, salt och peppar.
Desto bättre kvalité på olivolja och vinäger desto godare dressing. Välj extra virgin kallpressad olivolja. Vidare en finare vinäger som vit balsamvinäger, lagrad rödvinsvinäger eller mörk balsamvinäger. Nymalen svartpeppar är också att föredra.
Dressingen håller sig länge i kylen ex. i en glasburk, plastburk eller glasflaska. Det kan därför vara en bra idé att blanda en större mängd dressing att ha till nästa gång.
Blanda ej dressingen med salladen förrän precis innan servering. Annars slokar salladsbladen av saltet och vinägern.
Marinerade skaldjurs tapas
Marinerade skaldjurs tapas med blandade skaldjur i olivolja, vitlök, chili och citron. Fungerar också med bara räkor.
Passar med andra tapas och som smårätt eller till sallad med ex. cocktailtomat och avokados eller som hel rätt med spagetti och spenat.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Snaps med ingefära hemgjord ingefärssnaps
Snaps med ingefära. Hemgjord ingefärssnaps är gott och ingefära är nyttigt bla för hjärtat och mot inflammationer. Ingefärssnaps är också god som aperitif med massor av krossad is och en klyfta lime.
Här recept på att smaksätta en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annat okryddat brännvin eller vodka.
Fillodegsknyten
Fillodegsknyten eller fillodegstrianglar är goda som tilltugg, på buffe, till kräftkalas och till picknick.
Här har jag fyllt fillodegen med fetaost men man kan också fylla dem med tärnad svamp, potatis, köttfärs, kycklingfärs eller spenat som du stekt med gul lök, chili och vitlök till en röra. Eller annan ost som chevre.
Alternativ är att baka en hel rulle fillodeg genom att fylla, rulla ihop och baka hela rullen som du sedan tar ut och låter svalna och sedan skär i 2 cm breda mumsbitar (som en liten rulltårta).
Istället för dill kan du ta bladpersilja eller basilika. Med dill i så passar fillodegsknytena till skaldjur som ex. kräftkalas.
Kräftlag
Gör egen kräftlag och sätt god smak på hemmafiskade eller köpta kräftor. En enkel kräftlag som sätter smak på kräftorna.
Här har jag räknat ett halvt kilo, runt 10-12 kräftor per portion.
Skölj hemmafiskade kräftor ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta. De ska vara sumpade minst över natten.
Se alla recept ur kategorin Kräftrecept
Tomatsalsa med koriander
Tomatsalsa med färsk koriander är gott till grillat. Färsk hackad koriander, tärnade tomater, olja, vinäger, rödlök och chili är en vanlig salsa i Mexiko. Där gör man tomatsalsa med massor av färsk hackad koriander och chilisås. Gott till grillat, taco middag, tex mex, eller buffe.
Man kan också ha i hackad färsk röd chili samt pressad vitlök. Salladslök eller gul lök kan ersätta rödlöken.
Italiensk pastasallad
Italiensk pastasallad som här är med kall pasta med spenat, soltorkade tomater, cocktailtomater, rödlök, salami, pesto och pinjenötter.
Du kan variera ingredienser lite som du vill: olika slags pasta; fullkornspasta; olika grönsaker som rostad paprika, rostad vitlök, rostad zucchini, rödlök, fräst mangold, färsk ruccolla. Kött som parmaskinka. Örter som färsk basilika. Färsk chili. Riven parmesanost. Solrosfrön är gott istället för pinjenötter som är rätt dyra.
Smörgåstårta med italienska delikatesser
Smörgåstårta med italienska delikatesser. En lyxig och modern smörgåstårta med pesto, mozzarella, salami, lufttorkad skinka, oliver och soltorkade tomater med mera. Ingredienserna är lite dyrare men gott blir det.
Observera att smörgåstårtan är i italienska färgerna :).
Självklart kan du ha på italienska delikatesser helt efter egen smak.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook