AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Het majonnäs dipsås

Het majonnäs dipsås Het majonnäs - en slags dipsås. Majonnäs smaksatt med vitlök och cayennepeppar. Gott till fisksoppa, hamburgerdressing, salladsdressing, friterad klyftpotatis, skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till) med mera.
Vitt vin passar till ex. Chardonnay, Viognier, Marsanne.
Du kan också göra förrätt av rostat bröd, het majonnäs, sallad, citron och toppa med rökt eller gravad lax eller handpillade räkor eller kräftstjärtar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 9)
4 port het majonnäs dipsås
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 3 min
Klart på: 5 min

Ingredienser:

  • 2 msk saft av citron
  • 3 dl majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 krm cayennepeppar
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Pressa vitlöken och blanda med citron, majonnäs, cayennepeppar, salt och vitpeppar i en skål.
  2. Din heta majonnäs är redo att serveras som dipsås till friterad klyftpotatis eller skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till).


 

Fler recept ur samma kategori som Het majonnäs dipsås:

Pico de gallo mexikansk tomatsalsa
Pico de gallo - mexikansk tomatsalsa - som är spanska för tuppens näbb.
Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök. Rödlök eller vårlök blir lika gott.
Tillsätt lite chili i taget om du inte gillar stark mat (1/4 chili i taget är ett förslag).
Trattkantarellsås
Trattkantarellsås. Gräddig sås med trattkantareller är god till det mesta ex. stekt grillat kött, stek, nötkött, kyckling, vegetariskt, griskött, viltkött med mera.
Ädelostsås eller Gorgonzolasås
Ädelostsås eller Gorgonzolasås. En mycket enkel och god sås att laga med salt och fyllig smak av ädelost eller grönmögelost som Gorgonzola, Saint Aigur, Kvibille eller annan valfri mögelost.
Passar som sås till det mesta ex. pastasås eller till de flesta kötträtter ex. grillat, stekt eller ugnstekt oxfil, fläskfilé, viltfilé eller kycklingfilé. Funkar till biff, lövbiff osv osv.
Lätt att laga till många om du dubblerar receptet.
En sås som knappt går att misslyckas med (bränn ej grädden bara).
Se alla recept ur kategorin Såser
Focaccia brödrecept foccaccia
Focaccia bröd som bakas som ett stort platt bröd i långpannan.
Gott klassiskt italienskt hembakt bröd med smak av flingsalt, rosmarin och olivolja.
Du kan också garnera focaccian med goda oliver och soltorkad tomat.
Focaccia passar som soppbröd eller bröd till många på buffé. Gärna med en färskost att bre på focaccia. Skärs upp i kuber eller grova skivor.
Istället för vanligt vetemjöl blir focaccia gott om du ersätter 2 dl med vetemjölet mot durumvetemjöl. Gott är också att hacka i en gul eller rödlök i focacciadegen samt 1 dl riven parmesanost.
Med tomatpure och riven ost på blir focaccian som en focacciapizza - gott till utflykt.
Kycklingburgare
Kycklingburgare. Grillade burgare med kycklingfärs blir gott som hamburgare med bröd, majonnäs, tomat, sallad och rödlök. Du kan också ha saltgurka och ketchup eller chilisås i burgaren.
Kycklingburgare kan serveras med klyftpotatis, rostad potatis, bakpotatis eller pommes efter önskemål. Eller en god sallad som fetaostsallad med potatis.
Baeckeoffe köttgryta från Alsace
Baeckeoffe. En klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som bakas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett. Serveras med gott nybakt bröd.
Köttgrytan från Alsace ska marineras över natten först i vitt vin från Alsace samt sedan bakas några timmar på låg värme i ugnen. Men grytan sköter sig själv så det är egentligen bara lite planering som behövs. Perfekt att förbereda innan om du sedan har ont om tid och vill bjuda på något gott och värmande rustikt hemlagat.
Vintips till Alsaceköttgrytan är såklart ett Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Vegetarisk wrap
Vegetarisk wrap med soltorkade tomater, hummus, kikärter, sallad och dressing.
Vegowrappen får god smak med en variant av ceasardressing som innehåller hackade sardeller, vitlök, riven parmesan och majonnäs.
Uteslut majonnäs, sardeller samt riven ost i dressingen om du vill ha en veganwrap.
Snabbsaltade gurkor
Snabbsaltade gurkor med lag du ej behöver koka. Till snabbt saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda snabbsaltade gurkor mycket knapriga.
Vill du vara på säkra sidan att gurkorna ska hålla länge kan du tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel) enligt paket.
Gröna linser med rödlök och balsamvinäger
Gröna linser med rödlök, balsamvinäger, honung och spenat är ett gott och nyttigt tillbehör till det mesta.
Gi-vänligt samt lchf - räkna 4 portioner om linserna är enda tillbehöret.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rabarberkräm eller rabarberkompott
Rabarberkräm eller rabarberkompott. Snabbt och enkelt att laga. Gott med kall mjölk eller gräddmjölk (blanda hälften mjölk och hälften grädde). Kan också användas till bakverk och som fyllning i tårtor. Även gott i filen eller till flingorna på frukosten.
Marinerade skaldjurs tapas
Marinerade skaldjurs tapas med blandade skaldjur i olivolja, vitlök, chili och citron. Fungerar också med bara räkor.
Passar med andra tapas och som smårätt eller till sallad med ex. cocktailtomat och avokados eller som hel rätt med spagetti och spenat.
Asiatisk dressing eller marinad
Asiatisk dressing eller marinad är god till det mesta som salladsdressing, marinad eller grillsås. Ex. på sallad, skivat stekt eller grillat nötkött (stek gärna blodigt), fläskkött, stekt eller grillad kyckling, fisk eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Potatissoppa
Potatissoppa, kan det bli billigare! Och dessutom grymt gott. Potatissoppa kan serveras kall eller varm.
Garnera ev. potatissoppan med lite finhackad färsk purjolök.
Potatismos
Potatismos på klassiskt vis med smör och mjölk. Potatismos blir gått av både mjöliga eller fasta potatisar. King Edward, Ukama, sparris eller mandelpotatis är goda sorter till potatismos.
Själv tycker jag mos på fast potatis blir utmärkt gott och lite rustikare med någon klump kvar.
Vispa ej potatismos för mycket med elvisp. Använd ej stavmixer om du inte vill ha potatisklister. Potatismoset består av celler som är fyllda med potatisstärkelse som är likt klister. Använd en potatisstöt eller visp och mosa potatisen. Tips är att pressa potatisen först i en potatispress och sedan röra ihop till mos.
Potatismos blir godare desto mer smör man har i moset. Till viss gräns förstås. En känd fransk stjärnkock sa han gjorde det perfekta moset med hälften av varje! Det är ju lite att ta i.
Istället för smör kan du ha olivolja i potatismos. Och smaksätta med basilika eller vitlök.
Chilipasta, pesto eller rotselleri, palsternacka eller majs blir också gott i mos.
Några förslag till smaksättning av potatismos: ersätt mjölk och smör samt tillsätt: 0,5 deciliter olivolja, 1 deciliter mjölk, 0,5 paket fryst hackad basilika (15 g). Eller så kan du ta några msk pesto.
Potatismos med chili: Tillsätt några knivsuddar chilipasta som sambal oelek eller harissa.
Potatismos med rotfrukter: Blanda ut potatisen med lite rotselleri och palsternacka
Potatismos med vitlök: smaksätt med pressad vitlök.
Hackad persilja, basilika, dragon, purjolök, majs, paprika blir också gott.
Örtsmör med timjan och rosmarin
Örtsmör med timjan och rosmarin. Gott till smakrikt kött som grillat lamm och vilt.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Kräftlag
Gör egen kräftlag och sätt god smak på hemmafiskade eller köpta kräftor. En enkel kräftlag som sätter smak på kräftorna.
Här har jag räknat ett halvt kilo, runt 10-12 kräftor per portion.
Skölj hemmafiskade kräftor ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta. De ska vara sumpade minst över natten.
Dillsnaps hemgjord snaps med dill
Dillsnaps. Snaps med dill av krondillens blommor som ger god dillsmak. Dillfrö går också bra till dillsnapsen.
Detta recept på dillsnaps är till en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annan okryddat brännvin eller vodka.
Dillsnaps är enkel att göra och passar bäst till skaldjur som kräftor och gravad lax (och andra rätter som är smaksatta med dill).
Kräftrecept kräftlag
Kräftrecept. Kräftlag. Piffa upp kokta kräftor eller koka egna fiskade kräftor i kräftlag.
Skölj levande kräftorna ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta från kräftorna. Levande kräftor ska vara sumpade minst över natten.
Se alla recept ur kategorin Kräftrecept
Vitlökssås
Vitlökssås. En kall sås av matyoghurt smaksatt med pressad vitlök. God, enkel och snabb samt fettsnål yoghurtsås att laga till grillat, buffé, kebab, hamburgare, grillade grönsaker och mycket annat.
Pepparkakssandwich
Pepparkakssandwich. Pepparkakor med vaniljglass mellan. Enkelt, gott och omtyckt av alla. Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen.
Goda som efterrätt, fika eller när man är sugen på glass.
En variant av den köpta sandwichen.
Godast blir de med hembakta pepparkakor och riktigt fin vaniljglass. Ska du servera pepparkakssandwicharna efter middagen ex. som dessert till kaffet eller en espresso med avec kan du välja lite mindre pepparkakor och får då som små kakor. Räkna då 1-2 per person.
Skålla mandel skållade mandlar
Skålla mandel. Skållade mandlar är lätt att göra. Här kan du läsa hur du skållar mandel. När du skållar mandeln så kokar du den en minut så att skalet lossnar och du kan lätt skala dem.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook