Kycklingkebab

Kycklingkebab med tillbehör. Här i pitabröd med grönsaker samt vitlökssås, tahinisås och chilisås. Strimlad isbebergssallad, rödkål, tomat, gurka och rödlök. Gott att laga på strimlat kycklinglår eller kycklingfilé.

Kycklingköttet kan du grilla på spett - vilket är godast - eller laga i ugnen på grill. Man även skippa spetten helt och enbart marinera köttet och sedan steka eller woka det på hög värme. Sriracha är en stark röd het chilisås som finns i välsorterade hyllor. Sumak är en mald krydda - vanlig i persisk mat med mera - finns numer i välsorterade kryddhyllor. Köp en stor bund billig bladpersilja på torget eller annan affär (kan hackas och frysas) - de på mitt ICA är typ två blad för 20 kr... Kycklinglårfilé säljs i 900 grams paket när jag köpte så mitt tips är att dubbla kryddor och laga upp kycklingen och spara det som ev. blir över till jobblunch, vardagsmiddag eller frysa in.

Varianter och överkurs:

Byt pitabröd mot platta arabiska Liba-bröd och fyll som kebabrullar. Laga egen chilisås (eller använd köpt chilisås som sriracha nedan) - gärna med rostad chili till kebaben. Andra alternativ till kebabspett på kycklinglår är att ta kycklingfilé, kycklingfärs eller att långsteka en kyckling och använda köttet till kebaben. Istället för pitabröd så kan du köpa större avlånga bröd som heter "pulled pork bröd". Eller baka egna pitabröd som blir mycket gott. Picklad rödlök är också mycket gott att toppa med. Vitlöksmajonnäs kan man laga egen om man vill.

För vegetarisk variant ta halloumiost istället för kyckling. För vegan variant kan man ta majonnäs utan ägg till vitlökssåsen - använd ICA-basic majonnäs som inte har ägg i.

4 portioner kycklingkebab, 2 vardera

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 450 gram kycklinglårfilé utan skinn
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1/2 tsk mald sumak (valfritt)
  • Tillbehör: 8 pitabröd
  • 1 rödlök (samt 1/2 tsk sumak)
  • 50 gram isbergssallad
  • 2 tomater
  • 15 cm gurka
  • 200 gram rödkål
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • Vitlökssås: 2 dl matyoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 tsk olivolja
  • Chilisås OBS het: 4 tsk Sriracha eller annan chilisås efter smak
  • Tahinisås: 1 dl tahini sesampasta
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft

Tillagning

  1. Skär kycklingköttet i grova bitar och lägg i en stor skål.
  2. Tillsätt en pressad klyfta vitlök, svartpeppar, spiskummin, paprika, sumak och olivolja. Arbeta in marinaden i köttet och låt stå.
  3. Kycklingkebab i ugn: sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett ark folie i botten på en ugnsplåt, lägg ett galler på och spetten på gallret. Grilla kebaben ca 20 minuter högt upp i ugnen tills det har fått fin färg och är genomstekt.
  4. Kycklingkebab i stekpanna: Bryn köttet lite i taget i en het stekpanna och lägg över på en tallrik efter hand. Håll det varmt till servering. Smaka av med salt och peppar.
  5. Kycklingkebab på utegrill: trä kycklingköttet på spett och grilla spetten runt om så att det får färg och är genomstekt ca 10 minuter.
  6. Lägg gärna upp kycklingkebabspetten på fat och garnera med hackad bladpersilja, sumak samt flingsalt.
  7. Förbered tillbehör: skala och strimla rödlöken samt lägg den i en skål. Tillsätt ett krm salt och gärna ett krm sumak till löken och massera den sedan 30 sekunder så den mjuknar. Lägg i skål.
  8. Skölj och strimla salladen. Strimla rödkålen så fint du kan. Lägg i skålar. Skölj och tärna eller skiva tomaterna. Skölj och tärna gurkan.
  9. Rör ihop tahinisåsen av vatten, citronsaft och tahini till en jämn sås.
  10. Blanda vitlökssåsen med matyoghurt, majonnäs, pressad vitlök och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
  11. Värm pitabröden i ugn, stekpanna eller på utegrill.
  12. Skär upp kanten på pitabröden och vik upp en ficka i varje bröd.
  13. Lägg i lite sallad, riven rödkål, gurka, tomater, kycklingkebab, några msk yoghurtsås och tahinisås och några droppar chilisås samt toppa med rödlök och hackad persilja. Ett tips är att duka upp alla ingredienser till en liten buffé och låta alla lägga ihop sina egna kebaber.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer