Kycklingpita

Introduktion och förberedelse

Kyckling i pitabröd med hemgjort grillat kycklingkebabkött, vitlökssås med gurka, tomatsalsa med färsk koriander, marinerade bönor samt isbergssallad.

God vardags- eller fredagsmiddag från grillen där alla åldrar kan fylla sina pitabröd efter tycke.

Gillar du stark mat så kan du ha het chilisås som tabasco till. Samt ev. pfeffonis eller jalapenos.

Du behöver 8 trä- eller metallspett.

Koka gärna en omgång egna bönor som adzuki-, svarta- eller valfria bönor. Kom ihåg att lägga dem i blöt över natten kvällen innan. Koka dem sedan mjuka ca 2 timmar. Spara eller frys in överblivna bönor.

4 portioner kycklingpita

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 urbenade kycklinglår, ca 500 gram - kycklingfilé funkar också
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk torkad koriander, grovmald
  • 0,5 tsk garam masala curry
  • 1 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 msk matolja
  • 1 msk vit- eller röd vinäger
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk sambal oelek eller valfri chili efter smak
  • 1 dl grovhackad färsk koriander till garnering (valfritt)
  • TOMATSALSA: 4 mogna stora kvisttomater
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 droppar tabasco eller efter smak
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • VITLÖKSSÅS: 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 dl grekisk yoghurt, matyoghurt
  • 1 gurka, riven och gärna urpressad i ett durkslag
  • Tillbehör: 0,5 huvud isbergssallad
  • 4 dl kokta bönor som adzukibönor, svarta bönor eller vita bönor
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 8 pitabröd

Tillagning

  1. Marinera först kycklingen. Bena ur kycklinglåren om de inte redan är urbenade när du köpte dem.
  2. Skär ev. bort stora skinnflikar men behåll gärna lite skinn kvar också.
  3. Skär dem i två delar mot köttfibrerna (varje del ska träs på ett spett).
  4. Lägg kycklingen i en skål.
  5. Tillsätt marinad: skala och pressa i vitlöken; tillsätt spiskummin; krossa koriandern i en mortel och tillsätt den; tillsätt garam masala curry, soja, matolja, vinäger, salt samt sambal oelek.
  6. Trä upp kycklingbitarna på var sitt spett och lägg på en tallrik. Hit kan du förbereda och ha spetten övertäckta att marinera i kylen.
  7. FÖRBERED TILLBEHÖREN: Skölj och tärna tomaterna och lägg i en serveringsskål.
  8. Skölj och hacka koriandern grovt och tillsätt till tomaterna.
  9. Skala och hacka löken samt blanda med tomaterna.
  10. Tillsätt olivolja, tabasco, salt och peppar och rör om till en salsa.
  11. VITLÖKSSÅS MED GURKA (TZATZIKI): Skölj gurkan. Skala gurkan om du vill.
  12. Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Lägg den rivna gurkan i en skål. Krama helst ur vatten med handen.
  13. Tillsätt yoghurt och blanda i pressad vitlök och rör om.
  14. Smaka på tzatzikin. Tillsätt ev. lite salt och peppar. Samt ev. mer vitlök om du gillar det.
  15. Skölj och strimla isbergssalladen och lägg i en serveringsskål.
  16. Marinera bönorna i en serveringsskål med olivolja, balsamvinäger, honung och salt. Smaka av med ev. mer salt.
  17. DAGS ATT GRILLA: Grilla kycklingkebabspetten runt om ca 5 minuter tills kycklingen är genomstekt. Akta så de inte bränns - sänk då värmen.
  18. Låt kycklingkebabspetten svalna något. Skär sedan upp kycklingköttet i skivor och lägg upp på fat. Garnera ev. med några blad färsk koriander.
  19. Duka upp allt.
  20. Värm pitabröden på någon minut på båda sidor på grillen, i ugn eller en panna.
  21. Skär upp längs kanten på pitabröden så att de går att öppna likt en ficka.
  22. Fyll pitabröd förslagsvis först med isbergssallad, bönor, kycklingkebabköttet, vitlöksås samt tomatsalsan och njut.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 488 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-26