Halloumikebab

Halloumikebab med tillbehör. Här i pitabröd med grönsaker samt vitlökssås, tahinisås och chilisås. Strimlad isbebergssallad, rödkål, tomat, gurka och rödlök. Gott att laga på halloumiost som är en ost du kan steka eller grilla utan att den smälter. Osten är från Cypern och smakar salt samt har gott tuggmotstånd. 

Halloumiosten kan du skära i skivor och grilla på utegrill - vilket är godast - eller laga i ugnen på grill eller steka i stekpanna eller grillpanna. Osten kan också tärnas och träs på spett - de kan dock lätt trilla av. 

Här har jag räknat i överkant med två paket ost på totalt 400 gram till 4 portioner - ett halvt paket halloumiost vardera - runt 100 gram - räcker väl då osten är salt och dryg. Överbliven ost kan du spara och håller i kylen. 

Sriracha är en stark röd het chilisås som finns i välsorterade hyllor - OBS det räcker med några droppar i kebaben. Sumak är en mald krydda - vanlig i persisk mat med mera - finns numer i välsorterade kryddhyllor. Köp en stor bund billig bladpersilja på torget eller annan affär (kan hackas och frysas) - de på mitt ICA är typ två blad för 20 kr.

Varianter och överkurs:

Byt pitabröd mot platta arabiska Liba-bröd och fyll som kebabrullar. Laga egen chilisås (eller använd köpt chilisås som sriracha nedan) - gärna med rostad chili till kebaben. Andra alternativ till halloumi är tzay-spett som är mycket goda - det är sojakuddar marinerade i ingefära och chili - finns färdiga frysta spett.

Istället för pitabröd så kan du köpa större avlånga bröd som heter "pulled pork bröd". Eller baka egna pitabröd som blir mycket gott. Picklad rödlök är också mycket gott att toppa med. Vitlöksmajonnäs kan man laga egen om man vill.

För vegan variant kan man ta majonnäs utan ägg till vitlökssåsen - använd ICA-basic majonnäs som inte har ägg i.

4 portioner halloumikebab, 2 vardera

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram halloumiost, 2 pkt
  • 1/2 tsk rökt paprikapulver (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm cayennepeppar (valfritt)
  • 1/2 tsk mald sumak (valfritt)
  • Tillbehör: 4 breda så kallade Pulled pork bröd (se bilden) eller 8 vanliga runda pitabröd
  • 1 rödlök (samt 1/2 tsk sumak)
  • 50 gram isbergssallad
  • 2 tomater
  • 15 cm gurka
  • 200 gram rödkål
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • Vitlökssås: 2 dl matyoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 tsk olivolja
  • Chilisås OBS het: 4 tsk Sriracha eller annan chilisås efter smak
  • Tahinisås: 1 dl tahini sesampasta
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft

Tillagning

  1. Baka pitabröd om du vill. Det går fort att steka eller grilla osten så börja med tillbehören längre ned.
  2. Skär halloumiosten i skivor ca 3-4 cm tjocka.
  3. Halloumi på utegrill: Grilla halloumiskivorna någon minut på varje sida tills de har färg och lägg sedan upp på fat och servera.
  4. Halloumi på utegrill på spett: trä halloumikuber på spett och grilla spetten runt om så att det får färg och är genomstekt ca 5 minuter.
  5. Halloumi i stekpanna: Stek och åt osten få färg på båda sidor.
  6. Lägg gärna upp den grillade halloumiosten på fat eller tallrik och garnera eller krydda med olivolja, paprikapulver, cayennepeppar och sumak. Hackad persilja passar också.
  7. Förbered tillbehör: skala och strimla rödlöken samt lägg den i en skål. Tillsätt ett krm salt och gärna ett krm sumak till löken och massera den sedan 30 sekunder så den mjuknar. Lägg i skål.
  8. Skölj och strimla salladen. Strimla rödkålen så fint du kan. Lägg i skålar. Skölj och tärna eller skiva tomaterna. Skölj och tärna gurkan.
  9. Rör ihop tahinisåsen av vatten, citronsaft och tahini till en jämn sås.
  10. Blanda vitlökssåsen med matyoghurt, majonnäs, pressad vitlök och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
  11. Värm pitabröden i ugn (värm förslagsvis i 5 minuter 175 grader), stekpanna eller på utegrill. Eller så har du bakat egna.
  12. Skär upp kanten på pitabröden och vik upp en ficka i varje bröd.
  13. Lägg i lite sallad, riven rödkål, gurka, tomater, 3-4 skivor av halloumiost, några msk yoghurtsås och tahinisås och några droppar chilisås samt toppa med rödlök och hackad persilja. Ett tips är att duka upp alla ingredienser till en liten buffé och låta alla lägga ihop sina egna ostkebaber.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer