Panerad fisk i pitabröd med guacamole och bönor
Introduktion och förberedelse
Fyll pitabröd, tacos eller tortillabröd med panerad fisk, guacamole, grönsaker och bönor. Ett slags fiskpita eller fisktacos med inspiration från Mexico.
I Mexiko serveras ofta panerad stekt eller friterad fisk med guacamole och bönor i tacos, majstortillas, vetetortillas eller pitabröd som alternativ till kött - då fisk är billigare antar jag.
Du kan också fritera fisken i matolja istället för att steka den. Här har jag räknat två pitabröd per portion.
Du kan baka egna pitabröd eller köpa färdiga - köp då frysta pitabröd. Vill du laga samma rätt fast med köttfärs så blir det också gott.
Man kan ha texmex-tillbehör eller mexikanska såser och tillbehör till - här har jag skrivit om mexikansk streetfood med hemgjorda majstortillas och annat gott som passar.
Andra förslag som passar i pitabröden är hemgjord chilisås eller Sriracha, tomatsalsa Pico de Gallo, mangosalsa, majs, riven ost med mera.
Tillagning
- Skär fisken i 16 små munsbitar (2 till varje bröd).
- Torka dem och panera dem först i mjölet, sedan ägget och sist i ströbrödet.
- Stek gyllene i smör, olja eller margarin ca 4 minuter på varje sida. Sänk ev. värmen så de ej bränns. De kan också friteras i rapsolja.
- Gör i ordning hackad lök, skivad tomat, majs, salsa, sallad, guacamole och sköljda bönor.
- Guacamole: Skär avokado i bitar, lägg i en skål och mosa med en gaffel. Eller kör i mixer. Blanda i finhackad paprika, citron och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.
- Duka fram alltihop på fat och i skålar.
- Låt alla fylla bröden med grönsaker - förslagvis sallad, guacamole, chilisås, tomater, bönor, gurka och valfria grönsaker; sedan fisk och toppa med mer guacamole, chilisås och färsk hackad persilja eller färsk koriander.
Uppskattat näringsvärde per portion: 674 kcal