AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Spenatpaj med fetaost

Spenatpaj med fetaost Spenatpaj med fetaost är en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten.
Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill.
Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenatpajen och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.5 av 5 (Antal röster: 10)
1 spenatpaj, 4-6 port (el 8 mindre bitar)
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • Pajdeg till en paj:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 - 3 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 1 ägg att pensla pajskalet med
  • Till fyllning: 1-2 pkt fryst bladspenat (450 gram fryst) eller motsvarande färsk spenat ca 800 gram
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 vitlök
  • ca 200 gram fetaost
  • Äggstanning till en paj: 4 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde eller blanda hälften var
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Tina fryst spenat om du använder det. Lägg upp i god tid på en bricka eller tina i mikron eller i en panna på låg värme.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Gör först pajskalet: Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Kavla eller tryck ut i en stor pajform (ca 26 cm diameter). Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 5 minuter.
  5. Vispa upp ett ägg i en stor bunke och pensla pajskalet med ägget. Använd vad som är klar till äggstanningen sedan.
  6. Grädda pajskalet i ytterligare 3 minuter.
  7. Skala och hacka löken.
  8. Fräs löken med pressad vitlök i olivoljan.
  9. Krama ur spenaten i ett durkslag om du använder tinad fryst spenat. Färsk spenat sköljer du noga.
  10. Tillsätt spenaten till löken och fräs den några minuter. Färsk spenat ska du fräsa tills den skrumpnat ihop.
  11. Tärna fetaosten under tiden.
  12. Bred ut spenaten i pajskalet.
  13. Fördela fetaosten över spenaten.
  14. Blanda äggstanning genom att vispa ihop ägg, mjölk (ev. grädde), salt och peppar i en stor skål.
  15. Häll äggstanningen i pajskalet och över fyllningen.
  16. Grädda spenatpajen mitt i ugnen i 30 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stelnat.
  17. Ta ut och låt spenatpajen svalna något innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Spenatpaj med fetaost:

Grekisk spenatpaj
Grekisk spenatpaj sk Spanakopitta. Hemgjord paj med filodeg och spenatfyllning. Spenatpajen är god till lunch, middag eller buffé gärna serverad med tomater, gurka, rödlök, oliver i olivolja samt vinäger.
En sås med matyoghurt blandad med smulad fetaost och en grönsallad är också gott till spenatpajen.
Portionspajer med ost
Portionspajer med ost. Pajer med god lagrad riven ost som Västerbottenost. Ostpajerna passar till buffé, kalas, picknick osv. Fyra rejäla ostpajer.
Enkel vinbärstårta eller vinbärspaj med vaniljkräm
Enkel vinbärstårta med vaniljvisp. En slags vinbärspaj eller vinbärstårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska vinbär. Du kan välja röda, vita eller svarta vinbär.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Vegetarisk lasagne med aubergine och mozzarella
Vegetarisk lasagne med aubergine, mozzarella, tomatsås samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.
Det blir sex stora portioner eller åtta mindre.
Mustig och god lasagne med grönsaker. Gott till är ex. en grönsallad, tomatsallad samt avokado (blanda med lite olivolja, vinäger, salt och peppar).
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Marinerad grillad paprika
Marinerad grillad paprika med olivolja, vitlök, basilika och bladpersilja.
God som tillbehör till det mesta som grillat, sallader, på risotto, pizza, tapas, fyllningar med mera.
Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.
Låt gärna oljan från paprikan droppa av när du tar av paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.
Rödbetssmör
Rödbetssmör är gott som lite finare pålägg till bröd eller som kryddsmör till kött, fisk, kyckling, bakad potatis eller grönsaker.
Ett rört smör smaksatt med mixade rödbetor. Du kan koka egna rödbetor eller ta inlagda kokta rödbetor (vilket såklart ej tar så lång tid då ej behöver kokas).
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Spagetti med räkor
Spagetti med räkor. En god pasta med räkor, chili, vitlök, riven parmesan, olivolja, basilika och persilja som funkar till fest som till vardags.
Ett gott nybakt eller värmt bröd som ciabatta eller baguette är gott till.
Ett vin vin från ex. Chardonnay från Australien eller vitt Rioja från Spanien passar till. Eller något vitt smakrikt italienskt förstås.
Pasta med kyckling och pesto
Pasta med kyckling och pesto. Kycklingpasta med pestosås är enkelt och gott. Gör egen pesto eller köp färdig på burk.
Du kan välja den pasta du gillar som penne, farfalle (fjärilar) eller gnocchi.
Pastan blandar du sedan med fyllig pesto, rödlök, tomater, fetaost, oliver och grillad kyckling.
Pasta med rökt lax och spenat
Pasta med rökt lax och spenat i god sås. En laxpasta som är lätt, snabbt och god till middag eller lunch.
Istället för färsk spenat kan du ta fryst spenat (hel eller hackad), fräst purjolök, kokt broccoli, gröna ärtor eller fräst fänkål.
Istället för rökt lax kan du ta gravad lax eller färsk lax. Du kan också ha skalade räkor samt riven ost som parmesan i pastan.
Andra smaksättningar som passar till laxsåsen är att ha i något gram saffran. Riven muskot ger också god smak. Lite citronsaft höjer också smaken i pastan.
Du kan ta pasta som spagetti, skruvar, penne, farfalle eller tagliatelle. Gnocchi samt tortellinis funkar också.
Vintips till laxpastan är ett vitt ekfatslagrat vin ex. en Chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kycklingpita
Kycklingpita. Pitabröd med hemgjort grillat kycklingkebabkött, vitlökssås med gurka, tomatsalsa med färsk koriander, marinerade bönor samt isbergssallad.
God vardags- eller fredagsmiddag från grillen där alla åldrar kan fylla sina pitabröd efter tycke.
Gillar du stark mat så kan du ha het chilisås som tabasco till. Samt ev. pfeffonis.
Koka gärna en omgång egna bönor som adzuki-, svarta- eller valfria bönor. Kom ihåg att lägga dem i blöt över natten kvällen innan. Koka dem sedan mjuka ca 2 timmar. Spara eller frys in överblivna bönor. Färdigkokta bönor från burk tycker jag inte är lika goda men är ok alternativ om de sköljs väl.
Dillstuvad potatis
Dillstuvad potatis som passar till ex. rökt fisk som varmrökt eller kallrökt lax.
Köp gärna ekologisk potatis.
Skala ev. bort skalen. Själv tycker jag det är ok och nyttigt med lite skal om de är rena och fina potatisar. Har de fina tunna skal kan du koka med skal om du putsar bort fula delar.
Välj en fast potatissort.
Spagetti Carbonara med bacon
Spagetti Carbonara med bacon, svartpeppar och grädde samt parmesan. Här även med gröna ärtor.
En variant på den klassiska italienska pastan till vardags och fest. Carbonara betyder vad jag vet Sotarhustruns pasta och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Bacon kan bytas mot fläsk.
Svartpepparn är här värt att lägga energi på att mala eller krossa själv. Du mala i egen kvarn, krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda. Då blir svartpeppararomen kanon - vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra men godast är rikligt med nymalen svartpeppar på toppen av carbonaran.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Avokadosallad med tomat
Avokadosallad med tomat är enkel och god med olivolja och vinäger. Tomaterna och avokadon ska vara mogna och gärna rumsvarma.
Använd kvist- eller cocktailtomater med hög och god smak, gärna svenska. Gärna Krav-märkta.
Grillspett från Marocko
Grillspett från Marocko med marockanska kryddor och fin gul färg av saffran. Gör spetten med mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré.
Servera förslagsvis med couscous, yoghurtsås, harissa samt chermoula.
Du kan också göra mindre spett och servera på buffé eller som tilltugg.
Spetten kan grillas eller lagas i ugnen. De kan också stekas i vanlig stekpanna eller grillpanna.
Potkäs
Potkäs är en bredbar ostmassa av ost som mixas till en röra. Potkäs kan göras av alla slags ostar. Ett gott sätt att ta tillvara på ostrester - kanske har du sparat undan ostslattar i frysen?
Riv och mosa ihop alla ostar och förvara potkäsen förslagsvis i ett vackert lerkärl.
Lite färskost mjukar upp potkäsen så den blir bredbar. Potkäsen kan också smaksättas med någon msk snaps som Östgöta Sädesbrännvin.
Färska hackade örter som en aning timjan, gräslök och dragon blir också gott i.
Potkäsen blir godast om den får stå någon dag i kylen.
Vidare kan man smaksätta sin potkäs med en halv klyfta pressad vitlök och 1 tsk torkad gräslök till vitlökspotkäs.
Som lerkärl passar ett 1 - 2 liters kärl eller flera mindre.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Salsa med koriander
Salsa med koriander. Färsk koriander ger en mycket god smak åt salsa. Här med tomater, chili, rödlök, salladslök, lime och olivolja. Gott, enkelt, snabbt och nyttigt.
En blandning mellan sås och sallad. God som tillbehör till tex mex men också grillat, på buffé eller som en sallad.
Piroger med soltorkad tomat
Piroger med soltorkad tomat och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, till soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Rabarberchutney
Rabarberchutney är en chutney med rabarber. En röra med kryddor, vinäger, rabarber och socker.
Rabarberchutney är gott till grillat, grytor, currygrytor mm. Passar också som glace marinad till grillat pensla korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Lasagne
Klassisk lasagne med bechamelsås. En stor lasagne med köttfärs, tomat och ostsås med muskot.
Servera lasagne med en god sallad som tomatsallad, grönsallad och/eller finrivna morötter.
Bechamelsås är vit grundsås - här smaksatt med riven ost och riven muskotnöt.
Vårrullar
Thailändska vårrullar. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Moussaka grekisk gratäng med äggplanta aubergine
Grekisk Moussaka, här en byvariant med köttfärs, aubergine, potatis och tomat toppat med vit sås och bakad i ugnen. Gott med en frisk sallad till. Många gillar muskot i den vita såsen.
Gör gärna köttfärssåsen dagen innan så blir moussakan ännu godare. Man kan lägga ihop hela moussakan också innan och ställa i kylen samt sedan baka moussakan när det är dags.
Aubergineskivorna kan stekas innan i olivolja samt potatisen kan kokas hel med skal sedan skalas och skivas kokt. Då går moussakan mycket snabbare (ca 20 min) att grädda i ugnen då moussakan endast behöver få färg och bli genomvarm.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Blåbärskaka i ugn
Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär. Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet. Gott med vispad grädde eller vaniljglass.
Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott.
Gott som dessert eller fika.
Använd en liten gratängform på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.
Tortilla
Spansk omelett eller tortilla. Omelett i panna med ägg och smaksatt med lök. Kan serveras varm eller kall.
Gott i är också grönsaker som bitar av paprika eller svamp. Rotselleri eller palsternacka är gott att byta mot halva potatisen.
En bit kall tortilla är god som tapas eller till utflykt. Varm kan tortillan serveras som potatistillbehör till det mesta.
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook