AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Senaste favoriter
Android

Spenatpaj med fetaost

Spenatpaj med fetaost Spenatpaj med fetaost är en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten.
Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill.
Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenatpajen och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 12)
1 spenatpaj, 4-6 port (el 8 mindre bitar)
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • Pajdeg: 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 3 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 1 ägg att pensla pajskalet med
  • Fyllning: 450 gram fryst bladspenat eller motsvarande färsk spenat, ca 800 gram
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 vitlök
  • 200 gram fetaost
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde eller blanda hälften var
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Tina fryst spenat om du använder det. Lägg upp i god tid på en bricka eller tina i mikron eller i en panna på låg värme.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Gör först pajskalet: Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Kavla eller tryck ut i en stor pajform (ca 26 cm diameter). Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 5 minuter.
  5. Vispa upp ett ägg i en stor bunke och pensla pajskalet med ägget. Använd vad som är klar till äggstanningen sedan.
  6. Grädda pajskalet i ytterligare 3 minuter.
  7. Skala och hacka löken.
  8. Fräs löken med pressad vitlök i olivoljan.
  9. Krama ur spenaten i ett durkslag om du använder tinad fryst spenat. Färsk spenat sköljer du noga.
  10. Tillsätt spenaten till löken och fräs den några minuter. Färsk spenat ska du fräsa tills den skrumpnat ihop.
  11. Tärna fetaosten under tiden.
  12. Bred ut spenaten i pajskalet.
  13. Fördela fetaosten över spenaten.
  14. Blanda äggstanning genom att vispa ihop ägg, mjölk (ev. grädde), salt och peppar i en stor skål.
  15. Häll äggstanningen i pajskalet och över fyllningen.
  16. Grädda spenatpajen mitt i ugnen i 30 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stelnat.
  17. Ta ut och låt spenatpajen svalna något innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Spenatpaj med fetaost:

Smulpaj med rabarber och hallon
Smulpaj med rabarber och hallon. Rabarberpaj med hälften hallon. Gott med vaniljsås, vaniljglass eller grädde.
Späda rabarber behöver ej skalas. Stora tjocka rabarber kan du skala tunt med potatisskalare.
Du kan använda frysta eller färska hallon.
Key limepaj
Key limepaj. Key lime pie är en klassiker från Florida. En kall kaka med digestivebotten fylld med en smet smaksatt med limesaft.
Här har jag två storlekar på pajen - en tunnare med minde fyllning för 8 bitar och en med mer fyllning som blir 12 tjockare bitar. Digestivebottnen är samma för båda.
Keylimepaj kan du garnera med limeskivor, krulligt limeskal (använd zest-järn), syltat limeskal, grovt riven lime, twistade limeskivor, limeklyftor och/eller färska jordgubbar i tunna skivor eller andra bär efter tillgång. Ska limepajen stå till nästa dag så vänta med att dekorera den till servering.
Limepaj bakas med fördel dagen innan då den ska stelna i kylen - helst över natten. Då blir den också godast. Garnera Key limepajen vid servering.
Limepaj är smidig till bufféer och bjudningar då den förbereds innan och serveras kall.
Syltat limeskal: riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.
Krullat limeskal: dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.
Marängtäcke: vispa sakta 4 äggvitor fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum. Bred över den kalla limepajen. Grädda marängen under grill några minuter tills den fått fin färg. Akta så den inte bränns. Garnera med rivet limeskal.
Portionspaj med blåbär
Portionspaj med blåbär eller andra bär. Portionspajer med bär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Istället för blåbär kan du ta björnbär, krusbär, rabarber eller hallon.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Kokt blomkål
Kokt blomkål är gott, enkelt, billigt och nyttigt som tillbehör till det mesta.
Då blomkål är så enkelt att förbereda passar det utmärkt både till vardags men också till många på en buffé eller fest.
Koka gärna blomkål med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Paprika och fetaostsallad
Paprika och fetaostsallad är en god matig sallad till det mesta - stekt eller grillat. Här rostas paprikan först och blandas sedan med fetaost och sallad.
Som sallad kan du välja grönsallad som isbergssallad, lollo rosso, ruccola, frise, spenat, mache osv - blanda gärna några olika sorter.
Småtomater i balsamvinäger
Småtomater eller cocktailtomater i honung och balsamvinäger är ett gott, snabbt och enkelt tillbehör till grillat och på buffé. Gott med ugnsstekt potatis samt kött eller kyckling.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Maränger med nötter och choklad
Maränger med nötter och choklad. Goda till fikat eller till dessert med färska bär och vispad grädde. Garnera gärna med rostade grovhackade hasselnötter samt citronmeliss.
Marängsmeten blir också god marängbotten till tårta med vispad grädde och jordgubbar.
Marinerad fläskfilé
Marinerad fläskfilé blir god med vitlök, olivolja, soja, honung och örtkryddor. Perfekt att grilla, steka eller ugnsteka.
Servera förslagsvis med tillbehör som potatis, sås och sallad till. Ex. klyftpotatis, rostad potatis, kokt färskpotatis; sås som kall sweet chilisås, coleslaw, svampsås, guacamole, tzatziki osv. Tomat- och grönsallad och/eller grillad paprika, lök och zucchini passar också till.
Shole Zard Persisk risdessert
Shole Zard är en Persisk kall dessert med ris smaksatt med saffran och garnerad med kanel, mandel och pistaschnötter.
Shole Zard är lik en rispudding.
Namnet Shole Zard betyder fritt översatt Gula eldflammor pga av saffranspistiller som är vanlig variant av saffran att smaksätta med (i sverige är saffran på påse vanligast så här blir riset mest bara gult).
Shole Zard garneras med malen kanel, strimlad mandel och pistaschnötter. Även rosa kärnor av granatäpple är fint att garnera med.
Rosta gärna nötterna lätt i en torr panna innan garnering.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Stuvade makaroner
Stuvade makaroner. En svensk klassiker till köttbullar, stekt falukorv, korv eller stekt fläsk eller bacon.
Stuvade mackisar är ett säkert kort hos barn (och vuxna). Speciellt då med söt ketchup.
Vanligt är att man smaksätter stuvningen med riven muskotnöt (en gång en av världens dyraste kryddor!).
Om du vill lyxa till stuvade makaroner så kan du tillsätta riven ost och lite grädde i stället för mjölken.
Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller andra italienska jättemakaroner.
Servera gärna lite nyttigt till de stuvade makaronerna - jag gillar några skivor tomat till samt finriven morot, röd paprika i skivor och lite gurka i stavar.
Skaldjurspasta
Skaldjurspasta eller spagetti med tomatsås och skaldjur. Det finns flera olika italienska klassiker med pasta och skaldjur.
Här har jag valt räkor, bläckfisk, musslor och krabbkött. Med krabba och ev. hummerkött blir denna rätt riktigt lyxig.
Du kan också fuska med en matsked hummerbuljong och bara räkor. Du kan välja skaldjur efter tillgång och smak. Det finns färdiga mixar med frysta skaldjur. En skvätt grädde kan man också ha i såsen.
Har man Vongole musslor (hjärtmusslor) i pastan så kallas det pasta Vongole. De är lite svåra att få tag på men visst kan du ta blåmusslor också om du gillar det.
Vanligtvis har man inte riven parmesanost till skaldjurspasta men jag tycker om det så det kan du välja själv.
Det finns fryst färdig blandning med skaldjur att köpa i välsorterade affärer.
Man kan såklart också ha färskt hummerkött, krabba och bläckfisk i men det kostar ju rätt mycket.
Gravad lax med hovmästarsås
Gravad lax med hovmästarsås och färskpotatis. Här är det köpt gravlax men hovmästarsåsen är hemgjord.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pavlovatårta med färska bär
Pavlovatårta med färska bär. En marängtårta med vispad grädde, färska jordgubbar, hallon och björnbär som passar till fest, buffé eller dessert.
Du kan ta andra bär efter tycke ex. blåbär, vinbär eller krusbär.
Grillade kycklingrullader på spett
Grillade kycklingrullader på spett fyllda med mozzarella, chili och basilika.
Servera med valfria tillbehör ex. någon varm eller kall sås och klyftpotatis, bulgursallad eller couscous.
Spetten kan också stekas i panna eller ugn.

Grillad fänkål
Grillad fänkål är gott som tillbehör till det mesta. Smidigt att laga som grönsakstillbehör om du ändå har grillen igång. De kan också lagas i ugnen - då speciellt om du dubblerar receptet till många personer och serverar ljummen eller kall till buffé. Garnera då ev. med hackad persilja och citronklyftor.
Här marineras fänkålen i några timmar först men det går också bra att i nödfall grilla dem direkt.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rårörda lingon
Rårörda lingon. Lingon blandade med socker syltar sig själva till en hållbar lingonsylt.
Sterilisera gärna burken om du ska spara lingonen längre tid. Värm då glasburken i ugnen i 10 minuter på 120 grader eller koka den några minuter. Du kan också spara de rårörda lingonen i plastburk i kylen. Eller frysa dem.
Kokt potatis
Kokt potatis. Ett grundrecept på hur man kokar potatis som vinterpotatis, fast potatis med skal, mandelpotatis, delikatesspotatis och färskpotatis.
Någon dl av potatisvattnet kan användas att späda ex. gräddsås med som då får fin konsistens då stärkelsen i potatisvattnet reder såsen något.
Kokar du färskpotatis till ex. midsommar eller till sillbord så kan du ha i några stjälkar dill under kokningen.
Räkna ca 16 småpotatisar, 12 medelstora eller 8 större potatisar till 4 portioner.
Vegetarisk Massaman curry
Vegetarisk Massaman curry. Utan fisksås så blir curryn vegan också. Massaman curry med kokosmjölk, tofu, potatis, morot, broccoli, currypasta med mera. Gott med ris.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Hembakta Wienerbröd
Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Lax i folie med pestosås
Lax i folie med pestosås. Laxfilé i foliepaket med potatis, purjolök, morot, palsternacka och paprika serverad med en kall sås smaksatt med pesto. Gott och nyttigt.
Du kan laga foliepaketet i ugnen eller på grillen.
Istället för färsk lax kan du ta fryst portionsförpackad lax och tina.
Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber
Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber. En marängtårta med vispad grädde, kokta rabarber med socker samt färska jordgubbar som passar till fest, buffé eller dessert.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Äggröra
Äggröra är gott till frukost med ex. stekt bacon och till lunch med rökt kött som fårfiol.
Äggröran kan såklart dubbleras efter så många portioner du vill laga.
Vill du ha en riktigt krämig äggröra så värmer du äggröran på medelvärme under omrörning tills den är krämig och runt 65-70 grader. Desto hårdare och högre du värmer äggröran desto hårdare och torrare blir den.
Lite rostad lök är gott att toppa äggröra med.
Spettekaka hemgjord i ugnen
Spettekaka. Hemgjord i ugnen. Här är en fuskbakt spettekaka i vanlig ugn (utan spett). Spettekaka är en Skånsk specialitet till födelsedagar och andra fester. Spettekaka bakas av massor med ägg, potatismjöl och socker.
Traditionellt så ringlas spettekakssmet mycket sakta på ett spätt och stelnar du efterhand till en stor konformad spettekaka. Förr i tiden bakades spettekakan över öppen eld men numer vanligtvis i en specialugn med gasollåga (på bageri).
Här är ett recept där du själv gör lager i en långpanna och bakar av dessa efterhand.
Traditonell spettekaka bakad över eld är såklart dyrare än vanlig köpt spettekaka. Den är också mörkare i färgen och har lite rökigare fylligare smak. Spettekaka dekoreras med sockerkristyr. Man har olika färg på sin spettekaka i olika delar av Skåne ex. rosa och grön kristyr på Österlen.
Kakan är (och ska vara) torr och måste förvaras lufttätt i dubbla plastpåsar om den inte serveras direkt (annars suger den åt sig fukt och blir mjuk). Skär du spettekaka med kniv så smular den bara sönder - bäst är att \\\\\\\"såga\\\\\\\" upp den med ett bågfilsblad eller i värsta fall en tandad brödkniv. Spettekaka äts som den är till kaffet. Gott är också spettekaka serverad med vaniljglass och sylt på jordgubbar eller annan frukt.
Kristyren kan färgas med någon droppe hushållsfärg.
Skink och ostpaj Quiche Lorraine
Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj. Quiche Lorraine paj är god både varm och kall.
Skink och ostpaj är perfekt till picknick och som picknickpaj.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook