AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Spenatpaj med fetaost

Spenatpaj med fetaost Spenatpaj med fetaost är en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten.
Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill.
Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenatpajen och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.5 av 5 (Antal röster: 10)
1 spenatpaj, 4-6 port (el 8 mindre bitar)
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • Pajdeg till en paj:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 - 3 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 1 ägg att pensla pajskalet med
  • Till fyllning: 1-2 pkt fryst bladspenat (450 gram fryst) eller motsvarande färsk spenat ca 800 gram
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 vitlök
  • ca 200 gram fetaost
  • Äggstanning till en paj: 4 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde eller blanda hälften var
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Tina fryst spenat om du använder det. Lägg upp i god tid på en bricka eller tina i mikron eller i en panna på låg värme.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Gör först pajskalet: Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Kavla eller tryck ut i en stor pajform (ca 26 cm diameter). Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 5 minuter.
  5. Vispa upp ett ägg i en stor bunke och pensla pajskalet med ägget. Använd vad som är klar till äggstanningen sedan.
  6. Grädda pajskalet i ytterligare 3 minuter.
  7. Skala och hacka löken.
  8. Fräs löken med pressad vitlök i olivoljan.
  9. Krama ur spenaten i ett durkslag om du använder tinad fryst spenat. Färsk spenat sköljer du noga.
  10. Tillsätt spenaten till löken och fräs den några minuter. Färsk spenat ska du fräsa tills den skrumpnat ihop.
  11. Tärna fetaosten under tiden.
  12. Bred ut spenaten i pajskalet.
  13. Fördela fetaosten över spenaten.
  14. Blanda äggstanning genom att vispa ihop ägg, mjölk (ev. grädde), salt och peppar i en stor skål.
  15. Häll äggstanningen i pajskalet och över fyllningen.
  16. Grädda spenatpajen mitt i ugnen i 30 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stelnat.
  17. Ta ut och låt spenatpajen svalna något innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Spenatpaj med fetaost:

Paj med lax och spenat
Paj med lax och spenat samt ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Laxpaj med spenat passar också till nattamat.
Äppeltarte
Äppeltarte eller äppletarte. En äppelpaj eller tarte med skivade äpplen bakat i ett pajskal. Russin är gott i pajen och kokos på toppen.
Äppeltarten är god med vispad grädde gärna smaksatt med lite kanel och vaniljsocker samt ev. calvados; vaniljglass eller vaniljsås.
Nässelpaj
Nässelpaj. En god paj med kokta nässlor, äggstanning, riven ost och god pajdeg. Nässelpaj påminner om spenatpaj.
Du kan smaksätta nässelpajen med 1 dl smulad fetaost; 1 krm malen muskot och/eller 2 msk riven parmesan.
Nässelpaj är gott med sallad ex. tomatsallad med rödlök, olivolja, peppar och basilika.
Nässlornas toppskott är godast. Klipp med sax och använda handskar. Rensa bort stjälkarna. Undvik att plocka nässlor precis vid vägen.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Spagetti med tomater
Spagetti med tomater. En vegetarisk pasta med cocktailtomater, soltorkade tomater, chili, vitlök, oregano, basilika, lök samt en skvätt grädde toppat med riven parmesan.
Vill du ha en helt vegan pasta kan du byta ut grädden mot sojagrädde samt skippa parmesanosten.
Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor förstås. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Grön ärtsoppa med räkor
Grön ärtsoppa med räkor är en god förrätt eller lunch. Servera med gott bröd som ex. surdegsbaguette.
Du kan smaksätta ärtsoppan med tryffelolja men det är valfritt.
Japansk grönsaksgryta
Japansk grönsaksgryta eller soppa med grönsaksbuljong, soja, grönsaker och tofu. Gott, smalt och nyttigt. Servera ev. med ris till.
Du kan variera grönsaksgrytan med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon (istället för ris).
Gott i är också några msk misopasta.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Mild ostbricka och vitt vin
Mild ostbricka och vitt vin. Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
På bilden ser du från vänster Viejo Maestro, Brillat Savarin och en Camembert.
Varmrökt lax med potatissallad
Varmrökt lax med potatissallad och kokta rödbetor. Rökt makrill eller böckling blir också gott. En enkel, nyttig och smidig rätt till vardags eller fest. Lätt att laga till många. Passar sommarlunch, middag, picnic eller buffé (ex. med en hel varmrökt lax).
Du kan köpa färdig varmrökt lax eller varmröka den själv som på bilden i en ABU-rök. Sök recept receptfavoriter på rökt fisk för att se hur du varmröker själv. Det tar bara ca 10 minuter och är enkelt.
Portionspaj med blåbär
Portionspaj med blåbär eller andra bär. Portionspajer med bär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Istället för blåbär kan du ta björnbär, krusbär, rabarber eller hallon.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pasta Arrabbiata med sardellsmör
Pasta Arrabbiata med sardellsmör. En variant på denna klassiska italienska pasta med het tomatsås toppad med salt gott sardellsmör. En mycket god kombination. Man kan också äta bara pastan med tomatsåsen.
Arrabbiata är italienska arga fjädrar på grund av hettan från chilin. Tomatsåsen ska vara het och smakrik.
Gillar du het tomatsås så tillsätt 1-3 fler chili efter tycke och sort.
Kan serveras med riven parmesan också.
Zucchinisoppa med kyckling
Zucchinisoppa med kyckling. God soppa på zucchini toppad med fräst strimlad kyckling och zucchinitärningar samt garnerad med riven parmesan. Zucchinisoppan får god smak av vitlök, basilika, oregano och grädde.
Gott som förrätt, lunch eller lätt middag.Ett gott bröd, grissinis, foccacia, vitlöksbröd eller baguetter gratinerade med ost passar till.
Vill du ha en ännu matigare soppa kan du ha i 2 dl kokt bulgur på slutet.
Pastasallad med kyckling och curry
Pastasallad med kyckling och curry. Snabb och god pastasallad till picknick, sommarlunch eller buffé. Pastasallad på grillad kyckling, pasta, yoghurtsås med curry samt grönsaker som cocktailtomater, majs, paprika, gurka och rödlök.
Till pastasallad kan du självklart välja grönsaker efter tillgång och smak. Strimlad purjolök, vårlök, riven morot, strimlad selleri, kokt kall broccoli, kokt kall blomkål osv är gott i denna pastasallad.
Pastasalladen går bra att förbereda innan till både bjudmat, picknick och lunch.
Förvara pastasalladen i kylen eller i kylväska med kylklamp vid picknick om den inte ska ätas inom 2-3 timmar.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sötsur vegetarisk quorngryta
Sötsur vegetarisk quorngryta med grönsaker, matyoghurt, ris, grönsallad och ev. bröd. Quorn, paprika, svamp, salladslök i sötsur tomatsås smaksatt med chili och vitlök. Gott med ris och sallad till.
Du kan variera grönsakerna i grytan ex. passar gul lök i grova bitar, slantad morot, strimlad kål, blomkål mm.
Du kan ersätta quorn med kycklingfilé om du ej vill laga vegetariskt.
Kuvertbröd till fest, soppa eller sallad
Kuvertbröd till fest, soppa eller sallad. Baka egna kuvertbröd eller småbullar. Kuvertbröd är små bullar som är lagom för en person - alltså en bulle per kuvert/person (vid uppdukning) eller servera kuvertbröden i en brödkorg vid buffe.
Kuvertbröden är godast lite småvarma - så värm dem något innan servering. Hembakta kuvertbröd går bra att frysa in, tina och sedan värma.
Det finns flera fördelar att bjuda på gott bröd. De som är lite hungriga får snabbt något i magen som dessutom smakar gott. Då minns de hur gott bröd det var. Sedan luktar nybakt bröd gott och då får gästerna bättre aptit. Om du vill kan du skära upp kuvertbröden åt gästerna men då försvinner lite av poängen att slippa skära upp bröd. Duka istället med en extra kniv och assiett för brödet.
Smör är ju såklart gott till. Men du kan också lyxa till det lite med andra pålägg, speciellt vid en modernare middag eller buffe. Färskost finns ex. i många smaker. Du kan göra eget pålägg som hummus (kikärtsröra); blanda färskost med pesto; mixa smör med rödbetor till rödbetssmör; mixa majs med vitlök och olivolja; servera tapenade (olivröra) till.
Paella paellarecept
Paella är en pytt med ris som blir vackert gul av saffran. I en Paella är kyckling, räkor och grönsaker vanligast men också blå och gröna musslor, bläckfisk, skaldjursmix och crabsticks är gott i.
Paella kan serveras som en buffé med aioli, olika oliver, rostad marinerad paprika, tapenade, vitlöksfrästa champinjoner, soltorkade tomater, grönsallad med ruccola och bröd.
Ordet paella kommer ifrån latinets patella, en bricka som romarna ställde gudarnas offergåvor på.
Du kan också toppa paellan med skalade räkor, hela havskräftor, kräftstjärtar eller andra skaldjur efter tillgång. Burkmusslor är inte så gott. Använd hela musslor som ger god smak till paellan.
Grilla gärna en hel kyckling eller kycklingklubbor innan att ha till paellan.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rostad vårlök, kålrot, morot och färskpotatis
Rostad vårlök, kålrot, morot och färskpotatis. Rostade rotfrukter med färskpotatis. Ett gott tillbehör grillat och sidorätt till buffé.
Kålroten, morötter och lök ger sötma. Gott är att toppa med en lite salt och fyllig dressing sås med sardeller. Direkt från grillen läggs en marinerad grillad bit biff eller halloumiost som kronan på verket.
Japansk grönsaksgryta
Japansk grönsaksgryta eller soppa med grönsaksbuljong, soja, grönsaker och tofu. Gott, smalt och nyttigt. Servera ev. med ris till.
Du kan variera grönsaksgrytan med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon (istället för ris).
Gott i är också några msk misopasta.
Vegetarisk kebab med Tzay
Vegetarisk kebab med Tzayspett samt vitlökssås, chilisås, tomat, sallad, gurka och rödlök.
Tzayspett finns i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein smaksatt med chili och ingefära.
Laga gärna egen chilisås med rostad chili (sök recept här på receptfavoriter.se)
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Gratinerad kycklingfile med paprika
Gratinerad kycklingfilé med paprika, ost och grädde. Fylld med röd pesto. Gott med pasta som tagliatelle eller råris. Lätt att laga till många i en långpanna om du dubblerar receptet.

Bröd med lök lökbröd
Bröd med lök. Lökbröd är ett gott bröd smaksatt med hackad lök - det blir aromatiskt och supergott.
Att baka med hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt hembakt bondbröd.
Kålrot- och färskpotatistortilla
Detta recept på kålrot- och färskpotatistortilla är en nordisk variant av den klassika spanska omeletten tortilla. Vanligtvis görs den av färskpotatis, lök och ibland paprika. Här ger kålrot en god och annorlunda sötma. God kall eller varm som tapas, på buffe eller potatistillbehör.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Persisk bondbönspanna Kokoe Baghele
Persisk bondbönspanna Kokoe Baghele. En slags omelettpanna med bondbönor, saffran, valnötter och dill.
Bondbönspannan skärs i tårtbitar och kan serveras som en av flera persiska rätter gärna med blandad sallad och persiskt bröd eller naanbröd.
Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber
Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber. En marängtårta med vispad grädde, kokta rabarber med socker samt färska jordgubbar som passar till fest, buffé eller dessert.
Petit-chouer petit-chouerecept
Petit-chouer. Ett franskt bakverk som är härligt åttiotal. Till tilltugg eller dessert. Petit-chouer är goda hembakta att servera som bakelser med sylt, bär, vaniljkräm eller som tilltugg och mumsbitar med ex. skagenröra; eller rökt lax, creme fraiche, räkor; eller kött som rensteksröra; eller ostkräm osv.
När du bakar petit-chouer så sväller degen upp och de blir superfluffiga bollar med lufthål i mitten. Sedan fyller du dem.
Ett petit-chouerecept du kan göra små eller stora petit-chouer av.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook