AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Spenatpaj med fetaost

Spenatpaj med fetaost Spenatpaj med fetaost är en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten.
Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill.
Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenatpajen och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 11)
1 spenatpaj, 4-6 port (el 8 mindre bitar)
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • Pajdeg till en paj:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 - 3 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 1 ägg att pensla pajskalet med
  • Till fyllning: 1-2 pkt fryst bladspenat (450 gram fryst) eller motsvarande färsk spenat ca 800 gram
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 vitlök
  • ca 200 gram fetaost
  • Äggstanning till en paj: 4 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde eller blanda hälften var
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Tina fryst spenat om du använder det. Lägg upp i god tid på en bricka eller tina i mikron eller i en panna på låg värme.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Gör först pajskalet: Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Kavla eller tryck ut i en stor pajform (ca 26 cm diameter). Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 5 minuter.
  5. Vispa upp ett ägg i en stor bunke och pensla pajskalet med ägget. Använd vad som är klar till äggstanningen sedan.
  6. Grädda pajskalet i ytterligare 3 minuter.
  7. Skala och hacka löken.
  8. Fräs löken med pressad vitlök i olivoljan.
  9. Krama ur spenaten i ett durkslag om du använder tinad fryst spenat. Färsk spenat sköljer du noga.
  10. Tillsätt spenaten till löken och fräs den några minuter. Färsk spenat ska du fräsa tills den skrumpnat ihop.
  11. Tärna fetaosten under tiden.
  12. Bred ut spenaten i pajskalet.
  13. Fördela fetaosten över spenaten.
  14. Blanda äggstanning genom att vispa ihop ägg, mjölk (ev. grädde), salt och peppar i en stor skål.
  15. Häll äggstanningen i pajskalet och över fyllningen.
  16. Grädda spenatpajen mitt i ugnen i 30 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stelnat.
  17. Ta ut och låt spenatpajen svalna något innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Spenatpaj med fetaost:

Portionspaj med blåbär
Portionspaj med blåbär eller andra bär. Portionspajer med bär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Istället för blåbär kan du ta björnbär, krusbär, rabarber eller hallon.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Tobbes köttfärspaj
Tobbes köttfärspaj. Paj med köttfärs gratinerad med ost. Servera köttfärspajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche eller grekisk yoghurt samt en blandad grönsallad och tomatsallad.
Havregryn kan ersättas med vetemjöl i pajdegen. Minska då vattnet till 3 msk.
Paj med rabarber och vinbär
Paj med rabarber och vinbär. En smulpaj som är god med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås.
Blir gott med röda, vita eller svarta vinbär.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Mangosalsa med tomat och avokado
Mangosalsa med tomat och avokado är gott och nyttigt tillbehör som sås och salsa till sallad, grillat och andra rätter.
Smaka av mangosalsan med salt, peppar och tabasco så att den blir så stark du önskar.
Välj mango som är mogen dvs mjuk och luktar sött. Avokadon ska också vara mogen och mjuk såklart. Välj gärna ekologiska tomater som har mer sötma och smak.
Mangosalsan kan förberedas innan och förvaras i kylen något dygn.
Stuvade morötter
Stuvade morötter. Kokta morötter stuvade i vit sås sk Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till morotsgratäng.
Du kan stuva vintermorötter eller helst späda knippmorötter. Välj gärna ekologiska morötter.
Långkål grönkål
Långkål med grönkål är klassisk till julbord och skinka, revbensspjäll eller julkorv. Servera gärna med ägghalvor i.
Grönkål är vanligast i Halland och har tom en egen Grönkålsakademi.
Kokar du skinka tar du skinkspadet från skinkkoket. Ugnssteker du skinka tar du stekflottet och spär med vatten.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Tandoorimarinad
Tandoorimarinad. En god marinad till grillad kyckling, lax och grönsaker. Marinera ex. bitar av kyckling och trä på spett eller kycklinglår. Grönsaker som skivad aubergine, zucchini, paprika, delad lök blir goda om de penslas med marinaden vid grillningen. Gott som tillbehör när du ändå grillar.
Grilla på utegrill eller på galler i ugnen. Klassiskt är annars att grilla i den mycket heta indiska lerugnen sk Tandoori men det har inte många hemma i Sverige iaf.
Här har jag valt att servera ca hälften av tandoorimarinaden som kall sås i en skål vid sidan.
Det finns också färdig tandoorikryddning (både torkad och som pasta) som är god och enkel att blanda med yoghurten.
Har du inte alla kryddor så är det ej hela världen. Viktigast är ingefära, paprika, vitlök, garam masala, cayennepeppar, salt och svartpeppar.
Pasta med räkor och spenat
Pasta med räkor och spenat. En god pasta till fest eller vardagsmys. Pastasåsen är en vitvinssås med räkor, kräftstjärtar och babyspenat.
Här med spagetti men du kan ta penne, tagliatelle eller annan pasta.
Vintips till räkpastan är ett vitt vin ex. en chardonnay från Australien.
Lammstek grundrecept
Grundrecept på lammstek. Klassisk med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssky.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rotmos med färsk korv
Rotmos med färsk korv - här med salsiccia. Färsk korv finns bla hos välsorterade köttaffärer eller charkdiskar som ex. hos Citygross. Andra goda färska korvar är chorizo och bratwurst. Vidare kan du göra egen färsk korv - sök recept här på receptfavoriter.se.
Färsk korv är ett gott alternativ till rotmos med fläskkorv, oxbringa eller fläsklägg.
Köp gärna ekologisk kålrot, morötter och potatis.
Grillad stekt kycklingfilé kycklingfile
Grillad eller stekt kycklingfilé. Marinerad grillad kycklingfilé blir mör och god.
Servera med valfritt tillbehör. Jag föreslår nedan svampsås samt rostad kål, lök, potatis och morot.
Kycklingcurry på indiskt vis
Kycklingcurry på indiskt vis med basmatiris. En kycklinggryta med curry och lite mer indiskt stuk med garam masala, zucchini och paprika.
Servera med basmatiris, råris, quinoa eller helt vete. Jordnötter och russin är gott till.
Yoghurt naturell blandat med färsk hackad eller torkad mynta samt Naanbröd är gott till. Lassi kan man dricka till.
Om du vill kan du ha en burk creme fraiche eller 2,5 dl grädde på slutet och koka upp.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Vaniljmoussetårta med bär
Vaniljmoussetårta med färskost och digestivekex. Perfekt till dessert ex. på buffebord, midsommar, kräftskiva och påsk.
Servera vaniljmoussetårtan med rikligt med färska bär på eller bredvid. Ex. skivade jordgubbar, färska hallon, vinbär eller blåbär.
Du kan också servera moussetårtan med rårörda frysta bär likt sylt. Blanda bär med socker efter smak, rör och låt sockret smälta. Gott med blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron eller blanda efter smak.
Eller en fruktsallad med ex. färsk ananas i bitar, färska skivade jordgubbar och tärnad melon.
Coleslaw med rödkål
Coleslaw med rödkål. En färgglad och god variant av amerikansk kålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbecue och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
En mandolin eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Kål är mycket billig mat och passa gärna på efter jul när rödkålen är som billigast.
Coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffé.
Helstekt fläskfilé fläskfile
Helstekt fläskfilé (fläskfile) med förslag på enkla och goda såser och tillbehör. Att steka eller grilla en hel fläskfilé är enkelt, snabbt och gott.
På bilden är fläskfilén först helgrillad sedan färdiggrillad i skivor.
Svampsås, kantarellsås, fetaostsås, kalla yoghursåser, hummus (kikärtsröra), ratatouille (se recept här på receptfavoriter) är bara några såser som passar till helstekt fläskfilé.
Rostade rotfrukter (225 grader) som små fina potatisar, bitar av morot, rotselleri och rödlök i olivolja, salt och peppar; eller potatisklyftor; eller potatis i skivor rostade i olivolja och hackad svarta oliver passar också till. Råris, couscous-sallad eller pastasallad funkar också. En blandad sallad är också gott.
Gröna bönor eller vaxbönor gratinerade i lite grädde med en pressad klyfta vitlök och lite hackad schalottenlök gratinerad i ugnen med lite gratängost är suveränt - det blir som en sås också.
Helstekt fläskfilé kan du servera varm eller kall på buffé.
Till fest eller buffé passar det att fylla eller späcka fläskfilén. Fyll fläskfilén med 100 gram ost som fetaost, getost eller mozzarella. Skär då ett snitt halvvägs ner i fläskfilén och stoppa i ost. Bind sedan om med ett steksnöre och stek som nedan.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Broccoligratäng gratäng med broccoli
Broccoligratäng. Laga egen gratäng med broccoli med gratängsås och ost. Gott till det mesta. Passar på buffe. Gratinerad broccoli är rätt nyttigt också speciellt om du väljer färsk broccoli.
Att ha ägg i gratängsåsen ger fin färg och smak men är valfritt.
Blir också gott med andra grönsaker.

Linssoppa linsoppa
Linssoppa är enkelt, snabbt och mättande. Soppa med linser, potatis och lök blir mustig, nyttig och god.
Potatis i linssoppan är valfritt. De ger dock god smak, reder soppan lite och gör soppan lite matigare.
Lite timjan eller en halv tesked curry eller garam masala ger också god smak åt linssoppa.
Gott i linssoppa är också krossade tomater och gurkmeja. Morötter, rotselleri och palsternacka funkar också.
Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser så kan du spara och ha i kyl eller frys. Då dubblar du receptet i en stor kastrull (beroende på förpackning) och spär ev. med mer vatten och smakar av med salt och kryddor på slutet.
Fruktjuice
Fruktjuice med råsaftcentrifug. God juice med clementin eller apelsin, päron, äpple, citron och mosad banan.
Du kan variera frukter efter tillgång.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Gratinerade nachos
Gratinerade nachos. För att lindra den värsta hungern kan du bjuda på gratinerade nachos. Eller servera på enkelt vis nachos med tomatsalsa och guacamole.
Lasagne med skaldjur skaldjurslasagne
Lasagne med skaldjur eller skaldjurslasagne med räkor och surimisticks (crabsticks) i tomatsås, pastaplattor och ostsås.
Man kan också ha i kräftstjärtar, musselkött eller annan skaldjursmix. Räkna ca 700 gram blandade skaldjur totalt.
Receptet kan halveras till 4-5 personer och lagas i en gratängform i storlek som en halv långpanna (ca 18x28 cm) istället för en större form nedan (35x25 cm).
Viltfärslimpa med bacon
Viltfärslimpa med bacon. God på älgfärs, hjortfärs eller rådjursfärs.
Gott med klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär); lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad osv.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Bananpannkakor med kokos
Bananpannkakor med kokos. Fluffiga amerikanska tjocka pannkakor med mosad banan och kokosflingor i smeten. Goda till frukost eller dessert med skivad banan, bär som jordgubbar och blåbär, lönnsirap, hackade nötter, kokos, matyoghurt, sylt och grädde, chokladsås, glass och så vidare.
Spettekaka hemgjord i ugnen
Spettekaka. Hemgjord i ugnen. Här är en fuskbakt spettekaka i vanlig ugn (utan spett). Spettekaka är en Skånsk specialitet till födelsedagar och andra fester. Spettekaka bakas av massor med ägg, potatismjöl och socker.
Traditionellt så ringlas spettekakssmet mycket sakta på ett spätt och stelnar du efterhand till en stor konformad spettekaka. Förr i tiden bakades spettekakan över öppen eld men numer vanligtvis i en specialugn med gasollåga (på bageri).
Här är ett recept där du själv gör lager i en långpanna och bakar av dessa efterhand.
Traditonell spettekaka bakad över eld är såklart dyrare än vanlig köpt spettekaka. Den är också mörkare i färgen och har lite rökigare fylligare smak. Spettekaka dekoreras med sockerkristyr. Man har olika färg på sin spettekaka i olika delar av Skåne ex. rosa och grön kristyr på Österlen.
Kakan är (och ska vara) torr och måste förvaras lufttätt i dubbla plastpåsar om den inte serveras direkt (annars suger den åt sig fukt och blir mjuk). Skär du spettekaka med kniv så smular den bara sönder - bäst är att \\\\\\\"såga\\\\\\\" upp den med ett bågfilsblad eller i värsta fall en tandad brödkniv. Spettekaka äts som den är till kaffet. Gott är också spettekaka serverad med vaniljglass och sylt på jordgubbar eller annan frukt.
Kristyren kan färgas med någon droppe hushållsfärg.
Smörgås trekant med äggsallad
Smörgås trekankter med äggsallad som passar till bjudning, picknick och buffé. Små sandwich.
Äggsalladen blir gul och fin med gurkmeja men man kan också ta curry om man gillar det.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook