AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Spenatpaj med fetaost

Spenatpaj med fetaost Spenatpaj med fetaost är en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten.
Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill.
Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenatpajen och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 14)
6 port spenatpaj
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg att pensla pajskalet med
  • Fyllning: 450 gram fryst bladspenat eller motsvarande färsk spenat, ca 800 gram
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 vitlök
  • 200 gram fetaost
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde eller blanda hälften var
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Tina fryst spenat om du använder det. Lägg upp i god tid på en bricka eller tina i mikron eller i en panna på låg värme.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Gör först pajskalet: Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Kavla eller tryck ut i en stor pajform (ca 26 cm diameter). Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 5 minuter.
  5. Vispa upp ett ägg i en stor bunke och pensla pajskalet med ägget. Använd vad som är klar till äggstanningen sedan.
  6. Grädda pajskalet i ytterligare 3 minuter.
  7. Skala och hacka löken.
  8. Fräs löken med pressad vitlök i olivoljan.
  9. Krama ur spenaten i ett durkslag om du använder tinad fryst spenat. Färsk spenat sköljer du noga.
  10. Tillsätt spenaten till löken och fräs den några minuter. Färsk spenat ska du fräsa tills den skrumpnat ihop.
  11. Tärna fetaosten under tiden.
  12. Bred ut spenaten i pajskalet.
  13. Fördela fetaosten över spenaten.
  14. Blanda äggstanning genom att vispa ihop ägg, mjölk (ev. grädde), salt och peppar i en stor skål.
  15. Häll äggstanningen i pajskalet och över fyllningen.
  16. Grädda spenatpajen mitt i ugnen i 30 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stelnat.
  17. Ta ut och låt spenatpajen svalna något innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Spenatpaj med fetaost:

Äppelpaj med havregryn
Äppelpaj med havregryn. En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj med havregryn brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Smuldeg kan du blanda på olika vis: du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret.
Eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det.
Eller använda en matberedare med kniven på. Då kan fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa.
Ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med rumsvarmt eller kallt smör.

Äppelkaka med hasselnötter
Äppelkaka eller äppeltarte med hasselnötter. En god äppelkaka i pajskal fyllt med äpplen och hackade hasselnötter. Servera äppelpajen med vaniljsås, glass eller vaniljyoghurt eller vispad grädde smaksatt med en tsk vaniljsocker och 1 krm kanel.
Denna äppelpaj sätts i press - pajskalet fylls upp med klyftade äpplen, socker och hackade hasselnötter, bakas och pressas med en tyngd sedan ihop till en kompakt äppelkaka som kan serveras varm eller kall.
Paj med svamp, svamppaj
Paj med svamp. Svamppaj. Detta recept på paj med svamp och ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Svamppaj passar också till nattamat.
Riktigt god blir svamppajen med riven pecorinoost, västerbotten eller mozzarellaost.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Spontansallad med bacon och ägg
En blandad sallad med bacon, ägg, grönsallad, kidneybönor, paprika, bönor, lök, majs och tomater i vinäger och olivolja smaksatt med lite chili.
Du kan ta andra och laga din egen spontansallad ex. med andra bönor, tärnad ost, skinka, kassler, grillad kyckling, rivna morötter, rivna betor, kokt bulgur, kokt vete, groddar, babyspenat, riven rotselleri, rostade nötter som valnötter, solrosfrön, frukt som tärnat äpple, päron, ädelost osv efter tycke och blanda din egen spontansallad.
Vill du ha en vegetarisk sallad kan du ersätta baconet och ägg med soltorkad tomat samt tofu eller tärnad ost.
En god och nyttig sallad som passar som egen rätt till lunch eller lätt middag eller som tillbehör. Gi- och LCHF-anpassad (skippa ev. majsen). Tack Björn som GI-bantar.
Inlagd gurka
Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).
Små gurkor blir knapriga och goda inlagda i ättikslag.
Pressgurka och inlagd gurka är gott till husmanskost och smörgåspålägg.
På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar.
Grönsaker i sötsursås
Grönsaker i sötsursås. En asiatisk sötsur grönsaksgryta eller wok med paprika, färsk ananas, gul lök samt champinjoner.
Kan serveras med jasminris, råris eller basmatiris. Breda bandnudlar passar också till.
Andra grönsaker som är goda i är kokt broccoli, kokt blomkål, strimlad morot, vaxbönor, kokta linser, kokta vit bönor mm.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Svamptapas tapas med svamp
Svamptapas. Ett slags tapas med svamp som champinjoner med soltorkad tomat, vitlök i tomat- och örtsås. Blir också god med annan fast matsvamp.
En god sidorätt eller tillbehör, passar också som tapas eller drinktilltugg. Här kan du ta vilken svamp du vill.
Ös på med vitlök om du gillar det.
Guacamole med gräddfil
Guacamole med gräddfil. Gräddfil är perfekt att späda ut dyr avokado med och gott blir det också.
Om du vill kan du ta några msk avokadoolja i guacamolen. Istället för limesaft kan du ta citronsaft.
Grillad kycklinglårfilé
Grillad kycklinglårfilé. Här på marinerad på spett. Du kan servera kycklingspetten som du vill. Här med grillad potatis och paprika, två enkla kalla såser med crème fraiche och pesto samt sweet chili samt sallad.
Du behöver fyra grillspett. Är de av trä så lägg dem i blöt innan.
Kycklinglårfilé är urbenat kycklinglår. Det är prisvärt och saftigt att grilla. Spetten kan även grillas i ugnen eller stekas i panna.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pasta med krabba, räkor och spenat
Pasta med krabba, räkor och spenat i sås med grädde, lök och vitlök. God pasta med krabbkött i en slags vitvinssås.
Vintips till krabbpastan blir ett vitt fylligt vin av valfri sort.
Lax med saffransaioli
Lax med saffransaioli, bulgursallad med broccoli och spenatsallad med svarta bönor, tomat samt riven morot. Gott och nyttigt.
Blir också gott med kokt potatis eller klyftpotatis istället för bulgursallad.
Det finns smidiga portionsförpackningar av lax som funkar bra. Eller köp fin färsk lax med skinn - räkna runt 125-150 gram per portion. Låt då steka klart på skinnsidan.
Fish'n Chips
Fishn chips är panerad friterad fisk med pommes frites. Gott att fritera är torsk eller annan vit fisk.
Fish and chips blev vanligt i slutet på 1800-talet i England. Grytor med kokande olja friterade pommes och panerad fisk till arbetarna i varje hörn. Grönsaker kan också friteras i samma smet.
Fish and chips kan serveras med en klyfta citron samt majonnäs eller remouladsås. Klassiskt är mosade gröna ärtor - mushy peas. Koka då gröna ärtor och mosa dem sedan. Eller vanliga kokta ärtor. Vidare kan man ha vinäger till pommes fritesen.
Du kan använda en fritös eller en stor högsmal kastrull med lock, en hålslev i metall och en termometer.
Istället för hemgjorda pommes kan du köpa frysta.
Istället för frityrsmeten nedan kan du köpa färdig frityrmix på den asiatiska hyllan. Riktigt gott blir det att först vända fisken i frityrsmeten från frityrmixen och sedan i panko ströbröd.
Du behöver bara använda en omgång olja (alltså bara köpa 2 liter olja till nedan recept). Fritera först pommes och sedan fisk. Man kan sila upp oljan och använd den igen om du vill några gånger.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Libapizza med salami, mozzarella och oliver
Libapizza med salami, mozzarella och oliver. Pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Italiensk fin stor tunt skivad salami är såklart att godaste valet men det går också bra med billigare salami.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Kokt grönsakstillbehör
Kokta grönsakstillbehör. Förslag på kokta grönsaker som passar som tillbehör till det mesta. Här har jag valt knippmorötter, bönor sk haricots verts samt knipp-, vår- eller salladslökar.
Du kan såklart ta andra grönsaker som vaxbönor, strimlad purjolök, broccolibuketter, blomkålsbuketter, brysselkål, rotselleri i stavar osv.
Väljer du vanliga morötter så slanta dem snett eller skär dem i stavar innan du kokar dem.
Renklämma renklämmor
Renklämma. En klassisk smörgås eller tilltugg med tunnbröd, rökt renkött, pepparrot och smör eller färskost. Man kan också bre sina renklämmor med messmör.
Vidare kan man ha lite vad man gillar i renklämman som salladsblad, skivad rödlök och/eller gräslök.
Renklämmorna blir extra goda om de får ligga lite i kylen några timmar.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pasta med tomatsås och svamp
Pasta med tomatsås, svamp (skogschampinjon), rödvin, vitlök, chili och örter. En smakrik vegetarisk tomatpasta toppad med fräst svamp.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan god matsvamp.
Utan smör, grädde och ost blir pastan vegan. Ersätt gärna grädden med sojagrädde och smöret med olivolja.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Servera gärna med grönsallad, dressing och bröd.
Färsk pasta utan ägg
Färsk pasta utan ägg. Pastadegen kan du forma till ex. trofie (en slags avlånga skruvar) som är vanliga i Ligurien i norra Italien.
Du kan dubbla receptet och göra pastadeg på ett kilo durumvetemjöl (blir ca 1 dl över till utknådning av pasta). 400 gram mjöl är ca 6,5 dl.
Pastadegen håller sig inslagen i gladplast i kylen, i frysen eller så gör du helt enkelt en stor omgång färsk pasta som du lägger ut och torkar på en bricka blandade med lite mjöl, förvarar i kylen eller fryser in.
Pastan är mättande även om det ser mindre ut än när du serverar vanlig pasta.
FÖRSLAG TILLBEHÖR: valfri pastasås; pesto; valnötspesto; pesto på soltorkad tomat; pressad vitlök och chili fräst i olivolja samt hackad basilika, soltorkad tomat och riven parmesan.
Varma snittar med getost och honung
Varma snittar med getost eller fårost (chevre) och honung. Om du vill kan du utesluta honungen.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor
Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Med ben kan du räkna 2 kg till 6 portioner.
Laga en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Gratinerade bönor i grädde och ost är gott till och blir som en extra sås.
Potatisgratäng är annars en klassiker till lammstek med rödvinssky.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Lax med citronsås
Lax med citronsås. Gott med kokt potatis samt grönsaker som fräst vitkål, morötter och purjolök.
Andra goda tillbehör är pressad potatis, ris, broccoli, blomkål, ärtor, sockerärtor med mera.
Här har jag stekt laxen men du kan också grilla den eller ugnssteka den. Gnid då in den med lite olja, salt och peppar innan.
Rostade rotfrukter med potatis
Rostade rotfrukter med potatis. Enkelt, nyttigt, billigt och gott. Du kan blanda rotfrukter som du vill. Vitlök är valfritt.
Det som blir över kan du spara och värma igen.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Crème brûlé
Crème brûlé. Otroligt smaskig fransk dessert. Servera Crème brûlé med bär som färska hallon, jordgubbar, hjortsonsylt eller andra bär. Krusbärssylt, körsbär, passionsfrukt eller vinbär passar också.
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott. Servera gärna med färska hallon, hjortonsylt eller andra bär. Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera - först då karemelliserar du den och serverar.
Hemlagad majonäs majonnäs hemgjord
Hemlagad majonnäs som är lätt och går snabbt att göra. Använd gärna nyttig solrosolja. Rapsolja eller olivolja blir också bra. Mycket godare än köpt majonnäs.
Här är majonnäsen smaksatt med lite fransk senap som också hjälper att binda ihop majonnäsen.
Med någon msk citronsaft blir det citronmajonnäs; lite cayennepeppar och vitlök blir god vitlöksmajonnäs (Rouille) som du kan ha till kebab, grillat, kött, fisk, fisksoppa mm.
Några gillar någon droppe worcestersås i också.
Sen kan du göra skagenröra med räkor mm.
Välj gärna en solrosolja men det går bra med annan matolja. Solrosolja är rik på omega-6 fettsyran linolsyra och innehåller mycket E-vitamin.
Bearnaisesås med citron
Bearnaisesås med citron. Hemlagad Beaarnaise smaksatt med citronsaft istället för vitvinsvinäger. Här garnerad med lite chiliflakes.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook