AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Spenatpaj med fetaost

Spenatpaj med fetaost Spenatpaj med fetaost är en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten.
Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill.
Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenatpajen och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.5 av 5 (Antal röster: 10)
1 spenatpaj, 4-6 port (el 8 mindre bitar)
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • Pajdeg till en paj:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 - 3 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 1 ägg att pensla pajskalet med
  • Till fyllning: 1-2 pkt fryst bladspenat (450 gram fryst) eller motsvarande färsk spenat ca 800 gram
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 vitlök
  • ca 200 gram fetaost
  • Äggstanning till en paj: 4 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde eller blanda hälften var
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Tina fryst spenat om du använder det. Lägg upp i god tid på en bricka eller tina i mikron eller i en panna på låg värme.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Gör först pajskalet: Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Kavla eller tryck ut i en stor pajform (ca 26 cm diameter). Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 5 minuter.
  5. Vispa upp ett ägg i en stor bunke och pensla pajskalet med ägget. Använd vad som är klar till äggstanningen sedan.
  6. Grädda pajskalet i ytterligare 3 minuter.
  7. Skala och hacka löken.
  8. Fräs löken med pressad vitlök i olivoljan.
  9. Krama ur spenaten i ett durkslag om du använder tinad fryst spenat. Färsk spenat sköljer du noga.
  10. Tillsätt spenaten till löken och fräs den några minuter. Färsk spenat ska du fräsa tills den skrumpnat ihop.
  11. Tärna fetaosten under tiden.
  12. Bred ut spenaten i pajskalet.
  13. Fördela fetaosten över spenaten.
  14. Blanda äggstanning genom att vispa ihop ägg, mjölk (ev. grädde), salt och peppar i en stor skål.
  15. Häll äggstanningen i pajskalet och över fyllningen.
  16. Grädda spenatpajen mitt i ugnen i 30 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stelnat.
  17. Ta ut och låt spenatpajen svalna något innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Spenatpaj med fetaost:

Äpplepaj
Smulpaj med äpple, äpplepaj eller äppelpaj. Enkel och god äpplepaj med smuldeg.
Servera äpplepaj med kall vaniljsås eller glass.
Paj med lax och spenat
Paj med lax och spenat samt ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Laxpaj med spenat passar också till nattamat.
Paj med citron och fläder
Paj med citron och fläder. Hembakt citron- och fläderpaj till fika eller dessert. God citronpaj med flädersaft att servera på buffé eller till fest.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Morotssoppa med Oatly havremjölk
Morotssoppa med Oatly havremjölk. En god soppa med morot och vegetabilisk havremjölk, havregrädde, potatis och vitlök.
Välj helst ekologiskt odlade svenska morötter som har god fyllig söt smak.
Morotssoppan passar till lunch, soppbuffé eller förrätt till middag. Soppan passar veganer, vegetarianer och alla andra som gillar god morotssoppa.
Oatly havremjölk och havregrädde hittar du som Oatly havredryck och Oatly Imat och funkar samt smakar finfint istället för vanlig mjölk och grädde.
Ett gott bröd som baguette eller surdegsbröd passar till. Salt tapenade är då gott som pålägg till brödet då det passar till söta morotssoppan.
Salladsdressing med Balsamvinäger
Salladsdressing med balsamvinäger. Balsamvinäger, olivolja och parmesan blir en god dressing till blandad sallad men också färsk spenat. En lite lyxigare sidosallad till buffe eller huvudrätt.
Dressingen räcker till ca 200 gram blandad grönsallad.
Majssoppa
Majssoppa som är en smidig och enkel soppa på färsk kokt majs, fryst majs eller burkmajs.
Godast blir soppan med färsk kokt majs från majskolv. Till 400 gram majskorn behöver du ca 4 majskolvar. Du kan spara majs som blir över. Ta bort blasten på majskolvarna och koka dem i 40 minuter. Låt svalna och dela i tre delar på tvären. Skär loss majskornen från kolvarna och använd majsen till ex. majssoppa.
Andra goda kryddor i majssoppa är något krm curry samt chili som sambal oelek.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Marockansk kycklinggryta
Marockansk kycklinggryta. En mustig och värmande gryta med kyckling, kikärter, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.
Istället för pumpa kan du ta paprika, aubergine eller utesluta helt.
Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft.
Hummus - kikärtsröra är också gott till.
Ett rött medelfylligt ev. spanskt vin, lageröl, mjölk, citronsaft eller ayran drickyoghurt passar att dricka till.
Tempura med lax
Tempura med lax och grönsaker. Knapriga och goda bitar av lax och grönsaker som friterade med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Cobbsallad
Cobbsallad med grillad kyckling, bacon, ägg, avokado, romansallad, isbergssallad, tomat, grönmögelost, salladslök och dressing.
Servera din Cobbsallad med gott bröd om du vill.
Istället för roman- och isbergssallad kan du ta valfri blandning grönsallad samt välja salladsdressing efter tycke.
Cobbsallad sägs vara döpt efter den amerikanske restaurangägaren Robert Howard Cobb. Salladen skapades en sen kväll då kocken tog vad han hade över från dagen som kokt ägg, grillad kyckling, bacon, ost osv och slängde ihop till en sallad. Resultatet blev så bra att salladen sedan blivit en klassiker världen över.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Quorn Stroganoff
Quorn Stroganoff. En vegetarisk Stroganoff med quorn i tomatsås. Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till. Lägg gärna till strimlad paprika, svamp och kokta bönor.
Istället för quorn kan du använda blötlagda sojakuddar - sojaprotein.
Koka potatis koka färskpotatis
Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Nästan nyttiga morotskakan
Nästan nyttiga morotskakan. En superenkel och väldigt god variant av morotskaka, med mindre socker och fett, men med lika mycket smak.
Passar den som har kort om tid, den tar ca 30 min att göra!
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Surdegsbröd med färdig rågsurdeg
Surdegsbröd eller surdegsbaguetter med färdig rågsurdeg från burk. Nu finns färdig surdeg att köpa på burk som ger surdegsbröd på under 4 timmar. Du behöver alltså inte föda upp en egen surdeg för att baka gott surdegsbröd.
Om du vill kan du jäsa dem i runda eller avlånga jäskorgar för att få ett runt randigt bröd som det på bilden.
Kokta vårprimörer
Kokta vårprimörer som blomkål, vårlök och knippmorötter är goda att koka och smaksätta med smält smör eller olivolja, salt och peppar.
Vårprimörer är gott tillbehör till det mesta.
Kokt potatis
Kokt potatis. Ett grundrecept på hur man kokar potatis som vinterpotatis, fast potatis med skal, mandelpotatis, delikatesspotatis och färskpotatis.
Någon dl av potatisvattnet kan användas att späda ex. gräddsås med som då får fin konsistens då stärkelsen i potatisvattnet reder såsen något.
Kokar du färskpotatis till ex. midsommar eller till sillbord så kan du ha i några stjälkar dill under kokningen.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Ugnsrostad blomkål
Ugnsrostad blomkål är mycket gott och enkelt att laga. Perfekt som tillbehör, fest eller buffé. Indiska kryddor som garam masala, curry och gurkmeja passar bra till blomkål.
Rosta blomkålsbuketterna i ex. en ugnsfast stekpanna eller ugnsform med kryddor, salt, peppar och lite olivolja.
Ugnsrostade blomkål är smidigt tillbehör till det mesta och speciellt till fest eller buffé till många personer. Du kan rosta en hel långpanna med blomkål (ex. tre blomkålshuvuden), förvara i kylen och servera på fat eller skål småvarmt eller kallt.
Couscous
Kokt couscous. Koka couscous i vatten eller buljong. Nötter, gurkmeja, russin, aprikoser, bladpersilja eller mynta ger god smak åt couscousen.
Vidare kan du göra en couscous-sallad med grönsaker och kryddor till ett matigt tillbehör som i Marocko. Gott som tillbehör.
Havregrynsgröt
Havregrynsgröt. Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer.
Havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv.
Välj gärna ekologiska havregryn. Tillsätt krossad linfrön för mer fibrer.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Viltfärslimpa med bacon
Viltfärslimpa med bacon. God på älgfärs, hjortfärs eller rådjursfärs.
Gott med klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär); lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad osv.
Frittata fritata med blomkål och soltorkad tomat
Frittata eller fritata med blomkål och soltorkad tomat. En spansk tjock omelett i panna eller form.
God att skära kall i 5x5 cm rutor som tapas eller decimeter stora rutor och servera med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung. Eller kan du ta med den kall i rutor på picknick.
Lasagne med ostsås
Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Bagels med bacon och ägg
Bagels med knaprig bacon och kokt ägg, grönsallad, färskost, tomat, lök och gurka. Passar till lunch, utflykt eller enkel kvällsmat.
Köp färdiga bagels eller baka egna - sök efter bagelrecept här på receptfavoriter.se
Tjocka våfflor
Tjocka våfflor. Belgiska våfflor med jäst våffelsmet blir mycket goda med florsocker eller grädde, sylt, glass, lönnsirap, chokladsås, kanel och socker och så vidare.
Du behöver ett våffeljärn för tjocka Belgiska våfflor. Det går också att grädda smeten till vanliga våfflor i vanligt våffeljärn.
Tiramisu med Marsala
Tiramisu med Marsala. En klassisk italiensk kall dessert med ägg, mascarpone, Savoiardikex, kaffe och Marsala sött dessertvin toppad med kakao.
Blir godast efter en natt i kylen.
Servera gärna Marsala och espresso till Tiramisun.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook