Bönsallad med svarta bönor

Bönsallad med svarta bönor, rödlök, paprika, zucchini, tomat och majs. En kall bönsalsa som passar till det mesta.
Majs kan uteslutas om du äter GI eller LCHF.
Räkna ca 2,5 dl eller 1 pkt eller burk svarta bönor.
Du kan byta ut svarta bönor med andra bönor efter tycke ex. vita bönor, adzukibönor eller annan god sort.
Godast (och billigast) blir det med hemkokta bönor. Detta förbereder du lämpligen dagen innan ex. lägger bönor i blöt samt följer anvisningarna på paketet. Koka gärna ett paket och spara resten i omgångar i påsar i frysen.
Du kan byta ut grönsaker efter tycke som ex. zucchini mot gurka.

4 portioner bönsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 250 gram kokta svarta bönor
  • 1 liten rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 stor tomat
  • 0,5 zucchini
  • 100 gram majs
  • 2 msk fin mild rödvinsvinäger
  • 3 msk fin olivolja
  • 0,5 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka bönor enligt paket och låt svalna. Detta gör du lämpligen dagen innan. Koka ett paket och spara resten i frysen.
  2. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga i durkslag innan.
  3. Lägg bönorna i en skål.
  4. Skala och hacka löken. Lägg i skålen.
  5. Skölj, kärna ur och tärna paprikan i 1x1 cm bitar. Lägg i skålen.
  6. Skölj och skala zucchinin och tärna den som paprikan. Lägg i skålen.
  7. Skölj tomaten och tärna den samt lägg i skålen.
  8. Tillsätt vinäger samt olivolja.
  9. Smaka av bönsalladen med socker, salt och peppar samt vinäger.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer