Grekisk spenatpaj

Grekisk spenatpaj sk Spanakopitta. Hemgjord paj med filodeg och spenatfyllning. Spenatpajen är god till lunch, middag eller buffé gärna serverad med tomater, gurka, rödlök, oliver i olivolja samt vinäger.
En sås med matyoghurt blandad med smulad fetaost och en grönsallad är också gott till spenatpajen.

8 portioner grekisk spenatpaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 8 ark filodeg
  • 0,5 kg fryst spenat eller motsvarande färsk och fräst spenat
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 krm mald muskot
  • 4 salladslökar eller en purjolök
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 4 msk hackad dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 gram färskost naturell (typ philadelphia)
  • 100 gram keso

Tillagning

  1. Tina fryst spenat samt filodeg.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rensa och skölj färsk spenat noga samt stek den lätt i en stor panna eller kastrull. Låt svalna något.
  4. Lägg spenaten i ett durkslag och pressa ur vätskan. Hacka spenaten grovt.
  5. Skala och hacka lök, vitlök samt salladslök.
  6. Skölj och hacka bladpersilja samt dill.
  7. Stek all lök lätt i olivolja och tillsätt spenathacket. Rör runt.
  8. Smaksätt spenaten med muskot, persilja, dill samt salt och svartpeppar. Ta av från värmen.
  9. Rör ner mjukost samt keso i spenatblandningen.
  10. Pensla en pajform ca 24 cm diameter med lite olivolja.
  11. Täck botten och kanter med 4 ark filodeg. Vrid dem gärna så att de överlappar varandra över kanten. Pensla lite olivolja mellan varje ark.
  12. Lägg i spenatfyllningen och bred ut den i ett jämt lager.
  13. Täck med resterande fyra filodegsark. Pensla lite olivolja mellan varje ark.
  14. Skär bort deg som går mer än 2 cm utanför pajkanten. Vik in resten mot pajen.
  15. Tips är att skära pajen i 8 eller 12 portionsbitar redan nu med en vass kniv.
  16. Pensla översidan av pajen med vatten.
  17. Grädda spenatpajen i 30 minuter tills den fått fin färg och är frasig på översidan.
  18. Låt spenatpajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer