Mörkt bröd utan jäst

Introduktion och förberedelse

Mörkt bröd utan jäst eller jäsning som bakas med bikarbonat och bakpulver som jäsmedel.

Degen är bara att blanda ihop och behöver ej knådas eller jäsa. Snabbt, lätt och gott.

Vidare smaksatte jag brödet med mörk sirap, stött fänkål och pomerans.

Serveringsförslag

Varianter

  • Annat som passar att blanda i degen är honung; frön som solrosfrön, pumpafrön och/eller linfrön; nötter som hackade hasselnötter eller valnötter; torkad frukt som russin, hackade aprikoser och/eller fikon; tärnat äpple, lingon med mera.
  • Vetemjöl kan bytas mot grahamsmjöl. Vidare passar vetekross, vetegroddar och vetekli i brödet.
  • Brödet kan även bakas i annan form som förslagsvis portionsform för småbröd. Eller mindre långpanna på ca 20x25 cm. Då kan gräddningen gå snabbare.
  • Fänkål och pommerans är valfritt att ha i.
  • Gott i är även en påse brödkryddor eller 1 msk mald anis. 

Variant till jul

Lägger du till 1 msk kanel, 1 msk mald nejlika och 1 msk mald ingefära så får du ett mörkt bröd med julsmak som passar till julbord. Tillsätt i början med övriga torra ingredienser.

1 mörkt bröd utan jäst, ca 20 skivor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 300 gram vetemjöl, ca 5,5 dl
  • 170 gram rågsikt, ca 3 dl
  • 1 msk stött eller mald fänkål
  • 1 msk mald pomeransskal
  • 1 msk bikarbonat
  • 1/2 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3 msk mörk sirap
  • 3 dl filmjölk
  • 3 dl mjölk 3%
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Mät upp torra ingredienser i en bunke - vetemjöl, rågsikt, fänkål, pomeransskal, bikarbonat, bakpulver och salt.
  3. Blanda väl.
  4. Tillsätt filmjölk, mjölk och sirap. Rör väl till en jämn smet/deg.
  5. Smörj en brödform på insidan med smör.
  6. Häll ut degen i formen och bred ut jämnt med en slickepott.
  7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 1 timme tills limpan fått fin färg. Kolla med en baksticka så det ej är kladdigt i mitten eller med en termometer - det ska vara 96-98 °C.
  8. Ta ut och låt svalna något i formen innan du tar ur brödet och låter svalna på galler. Du får en mjuk skorpa om du lägger över bakduk. Skorpan blir hård om brödet får svalna utan bakduk på galler.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-12

Tillbehör och liknande recept: