Inlagd smörgåsgurka

Västeråsgurkor eller saltgurka i ättikslag.
Små gurkor sk Västeråsgurkor blir jättegoda att lägga in.
Gott till leverpastejsmacka, söndagsstek och allt annat som smörgåsgurka är så gott till.
Här har jag valt att lägga in gurkorna med lite bitar av färsk pepparrot, senapsfrön och dillfrön. Annat gott i är några blad från svarta vinbär; dillkronor; några bitar skivad färsk eller torkad ingefära och strimlad gul lök.
Vill du ha extra krispig gurka kan du tillsätta 0,5 tsk alunpulver som du hittar i kryddhyllan.
Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge. Du kan diska burkarna i diskmaskin men helst ska du koka dem eller värma dem i ugnen på 100 grader i 10 minuter.
Tillagningstiden stämmer ej då kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckors inläggning.

1 sats inlagd smörgåsgurka

  • Förberedelse: 1 dag 1 tim
  • Tillagning: 3 dagar 2 tim 30 min
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 kg Västeråsgurkor små gurkor
  • 2 liter vatten
  • 0,5 dl grovt salt
  • Ättikslag: 4 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 liter vatten
  • 0,75 dl salt utan jod
  • 4 msk socker
  • 1 färsk pepparrot
  • 1,5 tsk vitpepparkorn
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 3 dillkronor eller några msk dillfrön

Tillagning

  1. Tvätta och borsta gurkorna i vatten.
  2. Rör ut 2 liter vatten med grovsalt i en stor bunke eller hink.
  3. Lägg ner gurkorna och låt stå svalt ett dygn.
  4. Ta sedan upp dem och fördela dem i glasburkar hela eller grovt skivade eller delade. Lägger du in dem hela så pricka gärna små hål i gurkorna med en gaffel så tränger lagen in bättre.
  5. Blanda ättikslagen med ättika, socker, vatten samt kryddor som , senapsfrön, skalad grovhackad pepparrot, dillkronor eller dillfrön samt vitpeppar i en kastrull.
  6. Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Låt lagen kallna.
  7. Häll lagen över gurkorna så att det täcker i burkarna.
  8. Sätt på lock. Förvara svalt och mörkt.
  9. Gurkan kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
  10. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (16 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer