Inlagd smörgåsgurka

Västeråsgurkor eller saltgurka i ättikslag.
Små gurkor sk Västeråsgurkor blir jättegoda att lägga in.
Gott till leverpastejsmacka, söndagsstek och allt annat som smörgåsgurka är så gott till.
Här har jag valt att lägga in gurkorna med lite bitar av färsk pepparrot, senapsfrön och dillfrön. Annat gott i är några blad från svarta vinbär; dillkronor; några bitar skivad färsk eller torkad ingefära och strimlad gul lök.
Vill du ha extra krispig gurka kan du tillsätta 0,5 tsk alunpulver som du hittar i kryddhyllan.
Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge. Du kan diska burkarna i diskmaskin men helst ska du koka dem eller värma dem i ugnen på 100 grader i 10 minuter.
Tillagningstiden stämmer ej då kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckors inläggning.

1 sats inlagd smörgåsgurka

  • Förberedelse: 1 dag 1 tim
  • Tillagning: 3 dagar 2 tim 30 min
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 kg Västeråsgurkor små gurkor
  • 2 liter vatten
  • 0,5 dl grovt salt
  • Ättikslag: 4 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 liter vatten
  • 0,75 dl salt utan jod
  • 4 msk socker
  • 1 färsk pepparrot
  • 1,5 tsk vitpepparkorn
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 3 dillkronor eller några msk dillfrön

Tillagning

  1. Tvätta och borsta gurkorna i vatten.
  2. Rör ut 2 liter vatten med grovsalt i en stor bunke eller hink.
  3. Lägg ner gurkorna och låt stå svalt ett dygn.
  4. Ta sedan upp dem och fördela dem i glasburkar hela eller grovt skivade eller delade. Lägger du in dem hela så pricka gärna små hål i gurkorna med en gaffel så tränger lagen in bättre.
  5. Blanda ättikslagen med ättika, socker, vatten samt kryddor som , senapsfrön, skalad grovhackad pepparrot, dillkronor eller dillfrön samt vitpeppar i en kastrull.
  6. Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Låt lagen kallna.
  7. Häll lagen över gurkorna så att det täcker i burkarna.
  8. Sätt på lock. Förvara svalt och mörkt.
  9. Gurkan kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
  10. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (16 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer