Filmjölksbröd

Introduktion och förberedelse

Filmjölksbröd är ett grovt bröd bakat med bakpulver eller bikarbonat som går snabbt, är nyttigt och kan varieras på massor av vis.

Kallas även skärgårdslimpa eller snabblimpa då den bakas utan att jäsas med jäst.

Serveringsförslag

  • Passar som bröd till frukost, fika, mellanmål, soppa eller när som.
  • Gott med smör, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt eller med leverpastej och smörgåsgurka eller liknande.

Varianter

  • Du kan ha i godsaker efter tycke som torkad frukt, torkade bär, nötter, frön, fibrer, lingonsylt med mera.
  • Rågkross - lägg gärna i blöt dagen innan; vetekross - lägg gärna i blöt dagen innan; kruskakli; hela linfrön; pumpafrön; solrosfrön; råriven morot och liknande passar också i brödet.
  • Filmjölk kan bytas mot naturell yoghurt.

Du behöver

  • Du behöver en avlång brödform.
  • Vidare kan man baka brödet i småbrödsform för portionsbröd; eller som 2-3 cm höga scones; eller 2-3 cm hög stor rund eller fyrkantig rågkaka - nagga då med gaffel och markera ut tårtbitar innan du bakar brödet.

Vegan

Vill du baka en vegan filmjölkslimpa så byt ut filmjölken (degvätskan) mot rismjölk, havremjölk eller mandelmjölk samt använd bakpulver när du bakar brödet.

Filmjölksbröd med maxade nyttigheter som filmjölk, rågkross, torkad frukt, torkade bär, nötter, frön med mera.
Filmjölksbröd med maxade nyttigheter som filmjölk, rågkross, torkad frukt, torkade bär, nötter, frön med mera.

1 filmjölksbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1,5 dl havregryn
  • 2,5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat eller 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk brödkrydda
  • 1 dl hasselnötter (valfritt)
  • 0,75 dl hackade torkade fikon (valfritt)
  • 0,75 dl hackade torkade aprikoser (valfritt)
  • 1 dl russin (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem, torkade aprikoser och nötter grovt. Dessa är valfria att ha i.
  3. Blanda alla ingredienser utom 0,5 dl havregryn (spara att garnera limpan med) i en stor bunke till en kladdig deg - dvs tillsätt filmjölk, sirap, nötter (valfritt), torkad frukt (valfritt), havregryn, rågmjöl, vetemjöl, solrosfrön, bikarbonat eller bakpulver, brödkrydda och russin (valfritt).
  4. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform och klipp bort papper som sticker ut över kanten.
  5. Fyll formen med degen och strö över resten av havregrynen.
  6. Grädda filmjölksbrödet i cirka 45 minuter i nedre delen av ugnen.
  7. Ta ut och låt svalna något i formen. Stjälp upp ur formen, linda in i en ren kökshandduk och låt svalna helt på galler. Låt gärna ligga någon timme innan du skär i brödet.
E-mail
Medel: 4 (173 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-12