Filmjölksbröd

Filmjölksbröd är ett grovt bröd bakat med bakpulver eller bikarbonat utan jäst. Det går snabbt, är nyttigt och kan varieras på massor av vis. Kallas även skärgårdslimpa eller snabblimpa då den bakas snabbt, är enkel och ej behöver jäsas. Vidare håller den flera dagar. Och blir så nyttig du gör den. Du kan ha i godsaker efter tycke som torkad frukt, torkade bär, nötter, frön, fibrer, filmjölk, naturell yoghurt, lingonsylt med mera. Rågkross (lägg i blöt dagen innan), vetekross (lägg i blöt dagen innan), hela linfrön, pumpafrön, solrosfrön, råriven morot osv passar också i brödet. 

Du behöver en avlång brödform. Har du inte det så kan du baka brödet som scones likt platta 2-3 cm höga bullar likt tekakor. Vidare kan man baka brödet som en 2-3 cm hög stor rund eller fyrkantig rågkaka (nagga då och markera ut tårtbitar innan du bakar brödet). 

Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - i detta fall filmjölk. Har du inte bikarbonat så kan du ta dubbelt så mycket bakpulver. Byter du ut filmjölken som degvätska mot något som vatten eller mjölk som ej är syrligt så använd bakpulver istället som är färdigblantat med syra - annars jäser inte limpan. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. 

Vill du baka en vegan filmjölkslimpa så byt ut filmjölken (degvätskan) mot rismjölk, vatten eller liknande samt använd bakpulver när du bakar brödet. 

1 stort filmjölksbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1,5 dl havregryn
  • 2,5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat eller 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk brödkrydda
  • 1 dl hasselnötter
  • 0,75 dl hackade torkade fikon
  • 0,75 dl hackade torkade aprikoser
  • 1 dl russin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem, torkade aprikoser och nötter grovt.
  3. Blanda alla ingredienser utom 0,5 dl havregryn (spara att garnera limpan med) i en stor bunke till en kladdig deg - dvs tillsätt filmjölk, sirap, nötter, torkad frukt, havregryn, rågmjöl, vetemjöl, solrosfrön, bikarbonat eller bakpulver, brödkrydda och russin.
  4. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform på längden så det sticker upp över kanten. Du kan också baka två bröd i två brödformar om du inte fyller upp så högt med deg i formarna.
  5. Fyll formen med degen och strö över resten av havregrynen.
  6. Grädda filmjölksbrödet i cirka 45 minuter i mitten av ugnen. Lägg över bakplåtspapper efter halva tiden - speciellt om du ser att brödet börjar brännas på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer