Bakpulver

Recept med bakpulver eller bikarbonat som jäsmedel till bakning av ex. scones, bröd och kakor. Bakpulver har fördelen att det ej behöver jäsa innan utan jäser när man bakar med det.

Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - som filmjölk, citronsaft eller yoghurt. Tar du annan degvätska som ej är syrlig så använd bakpulver istället som är färdigblantat med syra och kan bakas utan extra syrligheter tillsatta - ex. om du bakar scones. Eftersom bakpulver är bikarbonat som spätts med syra så får du ta dubbelt så mycket bakpulver som bikarbonat. När man tillsätter vatten så reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och bakverket jäser. Om man byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron.

1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages