AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Har du inte redan plockat fram grillen så är det dags. Här kommer lite recept på grillat som hjälp på...
Sök
Android

Grovt råg- och solrosbröd

Grovt råg- och solrosbröd Grovt råg- och solrosbröd. Ett grovt gott bröd med knaprig yta och goda solrosfrön i. Ett kalljäst bröd som får jäsa 1,5 timmar totalt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
1 stort eller två mindre grova bröd
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser:

  • 11-14 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 msk honung
  • 1 pkt jäst, 50 gram
  • 6 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt

Tillagning:

  1. Blanda 11 dl grahamsmjöl, allt rågmjöl och solrosfröna i en stor bunke.
  2. Tillsätt vatten, honung salt och smula ner jäst.
  3. Arbeta hastigt ihop till en kladdig deg.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö över någon mer dl mjöl och vänd runt degen med en degskapa. Den ska inte knådas något vidare.
  6. Mjöla en stor brödkorg eller forma två avlånga bröd som du stjälper upp på en bakplåt med bakplåtspapper.
  7. Låt degen jäsa övetäckt en gång till i ca 30 minuter.
  8. Dags att baka brödet: sätt ugnen på 250 grader.
  9. Använder du brödkorg så stjälp upp försiktigt upp brödet upp och ner från korgen direkt till en plåt med bakplåtspapper.
  10. Baka brödet i 15 minuter först på 250 grader i mitten av ugnen.
  11. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 30 minuter tills brödet fått fin färg och gräddat klart med en mörk hård skorpa.
  12. Låt svalna på galler.
  13. Grovt råg- och solrosbröd är klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Grovt råg- och solrosbröd:

Piroger med parmaskinka och ost
Piroger med parmaskinka och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
GI-bröd, bröd med lågt GI
GI-bröd eller bröd med lågt GI. Brödrecept med lågt glykemiskt index. Gott, nyttigt och enkelt bröd med dinkelmjöl och filmjölk.
Blötlägg dinkelkorn kvällen innan sedan går brödet snabbt att baka med bikarbonat.
Ankarstock bröd mörkt rågbröd
Ankarstock. Ett rågbröd bakat på råg. Ankarstock är ett hållbart nyttigt och klassiskt hembakt militärbröd utan konserveringsmedel. Egentligen blir det inte så mörkt utan rätt ljust.
Ankarstock bakas på rågmjöl, vete- och rågmjöl, smör, mörk sirap, jäst (fördeg) och salt. Jästen jäser du dagen innan med råg och vatten så att den blir som en fördeg. Dagen efter bakar du Ankarstocken.
Ankarstock är ett gammalt brödrecept och klassiskt i militären. Först nämnt i en brödförteckning från 1669 (enligt August Srindberg). 1752 infördes ankarstocken som militärt bröd att ersätt skeppsskorporna. Ankarstocken hade dock högre status och var främst var avsett för befäl. Varje bröd skulle väga 1,7 kg och vara två dagars brödranson. Bröden bakades på Kronobagerierna men när det var krigssituationer fick stadens invånare också leverera bröd. På så sätt kom recepten på Ankarstock ut till allmänheten. Att brödet kallas ankarstock beror på att brödet hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel. En nordafrikansk och indisk touch på denna kycklingmarinad. Passar till couscoussallad med yoghurtsås eller raita; kokt basmatiris med jordnötssås och grönsallad; eller med hummus, marinerade bönor och råris. Eller valfria indiska tillbehör.
God också att serveras kall eller uppvärmd på buffé förslagsvis delade i tre delar.
Vitlöksbröd med flingsalt
Vitlöksbröd med flingsalt. Gott som tillbehör eller aptitretare till det mesta. Du kan laga vitlöksbröd med olivolja eller smör.
Här har jag valt bake-off baguette men du kan såklart ta valfritt ljust bröd som surdegsbaguette, rostbröd, lantbröd, chiabatta med mera.
Fryst hackad persilja är smidigt att använda.
Hallonmuffins
Hallonmuffins. Muffins med hallon är enkelt och supergott.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook