AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Grovt råg- och solrosbröd

Grovt råg- och solrosbröd Grovt råg- och solrosbröd. Ett grovt gott bröd med knaprig yta och goda solrosfrön i. Ett kalljäst bröd som får jäsa 1,5 timmar totalt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
1 stort eller två mindre grova bröd

Ingredienser:

  • 11-14 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 msk honung
  • 1 pkt jäst, 50 gram
  • 6 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt

Tillagning:

  1. Blanda 11 dl grahamsmjöl, allt rågmjöl och solrosfröna i en stor bunke.
  2. Tillsätt vatten, honung salt och smula ner jäst.
  3. Arbeta hastigt ihop till en kladdig deg.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö över någon mer dl mjöl och vänd runt degen med en degskapa. Den ska inte knådas något vidare.
  6. Mjöla en stor brödkorg eller forma två avlånga bröd som du stjälper upp på en bakplåt med bakplåtspapper.
  7. Låt degen jäsa övetäckt en gång till i ca 30 minuter.
  8. Dags att baka brödet: sätt ugnen på 250 grader.
  9. Använder du brödkorg så stjälp upp försiktigt upp brödet upp och ner från korgen direkt till en plåt med bakplåtspapper.
  10. Baka brödet i 15 minuter först på 250 grader i mitten av ugnen.
  11. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 30 minuter tills brödet fått fin färg och gräddat klart med en mörk hård skorpa.
  12. Låt svalna på galler.
  13. Grovt råg- och solrosbröd är klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Grovt råg- och solrosbröd:

Kalljästa baguetter, frallor eller bröd
Kalljästa baguetter, frallor eller bröd. Blanda degen kvällen innan och låt jäsa i kylen. Baka ut jäs och grädda bröden på morgonen.
Baka ut bröden på morgonen och låt jäsa ca 45 minuter. Grädda sedan bröden till frukost.
Perfekta bröd till frukostbuffé eller brunch.
Överblivna bröd eller frallor kan frysas in.
Knäckebröd hembakt
Knäckebröd. Två varianter av hembakt knäckebröd - en variant utan jäst där degen ska stå över natten och en med jäst som jäser någon timme innan bakning.
Baka eget gott knäckebröd till ostbricka, buffe, julbord, midsommar, kräftskivan, sos och all svensk god husmanskost.
Förvara torrt och svalt. Du kan rosta knäckebrödet lätt och låta det svalna så blir det som nybakt knaprigt igen.
Gillar du inte kummin och anis så kan du ha i vallmofrön eller sesamfrön i.
Knäckebröd med jäst går snabbare och behöver bara jäsa någon timme.
Chapatibröd indiskt tunnbröd
Chapatibröd som är ett indiskt plattbröd. Hembakt chapati är ett plattbröd som är gott som tilltugg med dipp, ex. hummus, raita eller yoghurt samt till indisk het mat. Chapatibröden gräddas i stekpanna eller i tandooriugn.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Parmesansnurror ostsnurror pestosnurror
Parmesansnurror, ostsnurror eller pestosnurror. Goda drinktilltugg till fördrink som är enkla att göra med färdig smördeg, riven parmesanost och pesto.
Snurrorna kan du förbereda och plocka fram från frysen så att det bara är att ta fram, tina lite, skära ut snurror och baka av dem några minuter innan gästerna kommer.
Blir också gott med fetaost och hackad spenat. Eller med pesto på soltorkad tomat och ost. Eller tapenade och ost. Eller någon av de andra färdiga tapasrörorna. Eller i pizzastil med tomatpure, ost och salami.
Gott till parmesansnurrorna är mousserande vin som champagne eller annan fördrink.
Rostade grönsaker med fetaost
Rostade grönsaker med fetaost, tomatsås och råris. En god vegetarisk rätt med sötma från rostade grönsaker kombinerat med sälta från fetaost samt sås av tomat.
Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till.
Du kan välja andra grönsaker efter tycke och tillgång ex. rotselleri, kålrot, vitkål, palsternacka, potatis,
Klyftpotatis
Klyftpotatis. Finns det något godare än knapriga klyftpotatisar? Klyftpotatis passar som tillbehör till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook