AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Grovt råg- och solrosbröd

Grovt råg- och solrosbröd Grovt råg- och solrosbröd. Ett grovt gott bröd med knaprig yta och goda solrosfrön i. Ett kalljäst bröd som får jäsa 1,5 timmar totalt.
Du får ut ett stort runt eller avlångt bröd eller två mindre.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
1 bröd
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser:

  • 14 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 msk honung
  • 50 gram färsk jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt

Tillagning:

  1. Blanda 11 dl grahamsmjöl, allt rågmjöl och solrosfröna i en stor bunke. Spara resten av grahamsmjölet till utbakning.
  2. Tillsätt vatten, honung salt och smula ner jäst.
  3. Arbeta hastigt ihop till en kladdig deg.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö över någon mer dl mjöl och vänd runt degen med en degskapa. Den ska inte knådas något vidare.
  6. Mjöla en stor brödkorg eller forma två avlånga bröd som du stjälper upp på en bakplåt med bakplåtspapper.
  7. Låt degen jäsa övertäckt en gång till i ca 30 minuter.
  8. Dags att baka brödet: sätt ugnen på 250 grader.
  9. Använder du brödkorg så stjälp upp försiktigt upp brödet upp och ner från korgen direkt till en plåt med bakplåtspapper.
  10. Baka brödet i 15 minuter först på 250 grader i mitten av ugnen.
  11. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 30 minuter tills brödet fått fin färg och gräddat klart med en mörk hård skorpa.
  12. Låt svalna på galler.
  13. Grovt råg- och solrosbröd är klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Grovt råg- och solrosbröd:

Brytbröd med skållat rågmjöl
Brytbröd med skållat rågmjöl. Bröd med grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika.
Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Här recept på en sats till en ugnsplåt med runt 24 bullar.
Piroger med skinka och ost
Piroger med skinka och ost. Andra goda fyllningar är soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra sk tapenade.
Pirogerna passar till utflykt, buffe, mellanmål eller soppa.
Surdegsbröd och surdeg
Surdegsbröd och surdeg. Bröd bakat med surdeg blir gott, nyttigt, har lågt gi, håller längre och smakar mer. Går bra att frysa.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent
Tidsangivelsen stämmer ej men räkna med att det tar 4 dagar att få igång surdegen och 2 dagar att använda den till bröd. När du väl har surdeg igång så går det snabbare att baka surdegsbröd.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Grillspett från Marocko
Grillspett från Marocko med marockanska kryddor och fin gul färg av saffran. Gör spetten med mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré.
Servera förslagsvis med couscous; yoghurtsås av matyoghurt, citronsaft och mynta; sallad av spenat, fetaost, cocktailtomater, olivolja och vinäger. Vidare är en chiliröra av olivolja blandat med harissa gott till. Samt chermoula. Man kan också ha en couscoussallad eller bulgursallad till.
Du kan också göra mindre spett och servera på buffé eller som tilltugg.
Spetten kan grillas eller lagas i ugnen. De kan också stekas i vanlig stekpanna eller grillpanna.
Paj med citron och fläder
Paj med citron och fläder. Hembakt citron- och fläderpaj till fika eller dessert. God citronpaj med flädersaft att servera på buffé eller till fest.
Tartiflette
Tartiflette är en fransk variant av potatisgratäng med fläsk, smakrik ost Reblochon och vitlök.
Tartiflette serveras som en hel rätt. Dock gärna med en god grönsallad och tomatsallad till.
Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och görs med den nötiga vitmögel- och kittosten Reblochon. Du kan också ta liknande ost ex. raclette-ost eller annan blandning mellan mjuk vitmögel och kittost.
Det går bra att använda tärnat bacon i nödfall.
Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace.
Istället för fläsk kan du ta tärnad bacon i nödfall.
Tartifletten är smidig att bjuda på då du kan förbereda och läggas ihop den i formen innan (förvara övertäckt i kylen). Sedan gräddar du den i ugnen till servering.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook