AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Grovt råg- och solrosbröd

Grovt råg- och solrosbröd Grovt råg- och solrosbröd. Ett grovt gott bröd med knaprig yta och goda solrosfrön i. Ett kalljäst bröd som får jäsa 1,5 timmar totalt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
1 stort eller två mindre grova bröd

Ingredienser:

  • 11-14 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 msk honung
  • 1 pkt jäst, 50 gram
  • 6 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt

Tillagning:

  1. Blanda 11 dl grahamsmjöl, allt rågmjöl och solrosfröna i en stor bunke.
  2. Tillsätt vatten, honung salt och smula ner jäst.
  3. Arbeta hastigt ihop till en kladdig deg.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö över någon mer dl mjöl och vänd runt degen med en degskapa. Den ska inte knådas något vidare.
  6. Mjöla en stor brödkorg eller forma två avlånga bröd som du stjälper upp på en bakplåt med bakplåtspapper.
  7. Låt degen jäsa övetäckt en gång till i ca 30 minuter.
  8. Dags att baka brödet: sätt ugnen på 250 grader.
  9. Använder du brödkorg så stjälp upp försiktigt upp brödet upp och ner från korgen direkt till en plåt med bakplåtspapper.
  10. Baka brödet i 15 minuter först på 250 grader i mitten av ugnen.
  11. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 30 minuter tills brödet fått fin färg och gräddat klart med en mörk hård skorpa.
  12. Låt svalna på galler.
  13. Grovt råg- och solrosbröd är klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Grovt råg- och solrosbröd:

Formfranska med surdeg
Formfranska med surdeg. Vitt ljust bröd bakat med vetesurdeg. Gott som bla rostbröd.
Degen kan också bakas som släta ljusa bullar. Då är det gott att ha i 2 tsk stött kardemumma i degen om du gillar det.
Du kan baka med egen surdeg - då får du räkna med några dagar för att få igång surdegen. Det finns också färdig vetesurdeg att köpa och då tar det bara 3 timmar att baka formfranskorna.
Matbröd med örter
Matbröd med örter är ett gott enkelt bröd att baka med torrjäst. Ett bröd smaksatt med hackade örter som basilika, timjan, oregano eller dragon.
Istället för torrjäst kan du baka med färsk jäst - ta då 1,5 paket ca 75 gram färsk jäst. Rör först ut smulad jäst i fingervarmt vatten.
Piroger fyllda bröd
Piroger. Fyllda bröd med skinka och ost eller köttfärsfyllning. Gott till utflykt, kräftskiva, buffé, midsommarbord eller vickning.
Välj en lagrad smakrik riven ost eller riven mozzarella eller valfri sort.
Vegetariska piroger får du med hackad soltorkad tomat istället för skinka.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Bakpotatis med räkröra
Bakpotatis med räkröra. Här med avokadosallad med tomat och babyspenat som är gott till men valfritt.
Bakad potatis med variant på skagenröra.
Bakad potatis fylld med röra av räkor. Köp billigare räkor till röran samt några fina att handskala som du kan ha överst.
Citronklyfta och dillkvist eller hackad dill kan man garnera med om man önskar.
Hallonkaka
Hallonkaka. En mjuk sockerkaka med färska hallon. Hallonkaka är god till fika eller buffé.
Du kan dubbla eller tredubbla receptet och baka en jättestor hallonkaka i en långpanna. Skär sedan upp i rutor.
Istället för färska hallon kan du ta frysta hallon eller andra bär eller rabarber.
Focacciapizza
Focacciapizza. En variant på focaccia bakad med pizzapålägg. Ett pizzabröd i långpanna med skinka, tomat, ost, rosmarin, oliver och rödlök.
Hembakt focacciapizza passar till utflykt, buffé eller soppa.
Garnera gärna pizzafocaccian med riven parmesan på toppen.
Du kan variera påläggen på focacciapizzan ex. byta ut skinkan mot mer soltorkad tomat för en vegetarisk pizza. Vidare kan du ha på alla pålägg som är goda på vanlig pizza ex. champinjoner, kronärtsskocka eller inlagd paprika.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook