AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Grovt råg- och solrosbröd

Grovt råg- och solrosbröd Grovt råg- och solrosbröd. Ett grovt gott bröd med knaprig yta och goda solrosfrön i. Ett kalljäst bröd som får jäsa 1,5 timmar totalt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
1 stort eller två mindre grova bröd
Förberedelse: 50 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser:

  • 11-14 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 msk honung
  • 1 pkt jäst, 50 gram
  • 6 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt

Tillagning:

  1. Blanda 11 dl grahamsmjöl, allt rågmjöl och solrosfröna i en stor bunke.
  2. Tillsätt vatten, honung salt och smula ner jäst.
  3. Arbeta hastigt ihop till en kladdig deg.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö över någon mer dl mjöl och vänd runt degen med en degskapa. Den ska inte knådas något vidare.
  6. Mjöla en stor brödkorg eller forma två avlånga bröd som du stjälper upp på en bakplåt med bakplåtspapper.
  7. Låt degen jäsa övetäckt en gång till i ca 30 minuter.
  8. Dags att baka brödet: sätt ugnen på 250 grader.
  9. Använder du brödkorg så stjälp upp försiktigt upp brödet upp och ner från korgen direkt till en plåt med bakplåtspapper.
  10. Baka brödet i 15 minuter först på 250 grader i mitten av ugnen.
  11. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 30 minuter tills brödet fått fin färg och gräddat klart med en mörk hård skorpa.
  12. Låt svalna på galler.
  13. Grovt råg- och solrosbröd är klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Grovt råg- och solrosbröd:

Kavring grovt mörkt bröd
Kavring är ett grovt bröd med skållad rågmjöl och smak av kummin, anis och fänkål. Hembakt kavring blir inte lika mörk som köpt kavring som är färgad. Vill du ha mörk kavring kan du tillsätta 1 tsk koloritsoja (eller efter tycke) i degen.
Kavring passar att skiva i tunna skivor och servera med pålägg som smör till sill, ost, förrätter, lax, smörgåstårtor, landgångar mm.
Langos langosrecept
Langos eller langosrecept. Laga hemgjorda langos. Langos är goda som ex. förrätt. Fritera egna ungerska langos och toppa med det du gillar.
Gillar du vitlök kan du göra vitlökslangos genom att toppa langosen med pressad vitlök blandat med gräddfil eller pensla langosen med vitlökssmör.
Nedan förslag på lyxig langostopping med räkor, gräddfil, rom, hackad rödlök samt riven ost.
Klassiskt är också med stenbitsrom samt hackad rödlök, gräslök, riven ost och creme fraiche.
Servera langosbröden nyfriterade, ljumma eller rumsvarma och fördela toppingen på dem. Langos är ej goda kalla och gamla.
Surdegsbröd med färdig surdeg
Surdegsbröd med färdig surdeg. Blir också goda surdegsbaguetter. Köp färdig vetesurdeg eller använd hemgjord surdeg till detta grundrecept på naturellt surdegsbröd. Gott och saftigt surdegsbröd på under 4 timmar.
Kronjäst säljer numer färdig vete- eller rågsurdeg som är smidig och god att baka surdegsbröd med.
Vill du sätta igång en egen surdeg att baka med så sök recept här på receptfavoriter.se.
Tillsätt gärna andra ingredienser om du vill ex. grovt hackade valnötter eller andra nötter; torkade tranbär, lingon eller blåbär; hackade oliver; soltorkade tomater; hackad lök; frön som solrosfrön; örter som hackad basilika; hackad spenat osv.
Vill du ha runt mönster på bröden som på bilden så jäser du bröden sista gången i mjölade brödkorgar och stjälper sedan upp dem direkt på bakplåtspapper och plåt för att sedan grädda dem.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Köttfärsrulle
Köttfärsrulle. En variant på köttfärslimpa som är rullad med leverpastej och bakad i ugnen.
Kokt potatis, grönsallad, lingon, saltgurka samt gräddkokt grönkål (sök recept här på receptfavoriter.se).
Gillar du bacon kan du linda in köttfärsrullen med ett paket skivad bacon innan du ugnsbakar köttfärsrullen. Vidare kan man ha i någon dl skivad smörgåsgurka i köttfärsrullen.
Kycklingfilé med broccoligratäng
Kycklingfilé med broccoligratäng samt tomat- och grönsallad. Gott och nyttigt.
Vill du ha en smalare gratäng så skippar du osten och grädden.
Istället för kycklingfilé kan du ta kotlett, lax eller quornfilé (för vegetariskt alternativ).

Frittata med spenat
Frittata med spenat, ruccola, salladslök och parmesanost. Spenatfrittata eller rucculafrittata är gott som lätt lunch, middag eller på buffé (räcker då till 6 portioner).
Du kan steka klart frittatan på låg värme på spisen också istället för att ställa in den i ugnen (vilket jag tycker är lättare då den ej bränns i botten så lätt).
Istället för parmesan kan man ta fetaost eller pecorino.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook