Yoghurtbröd

Ett grundrecept på grovt bröd bakat med yoghurt. Snabbt bakat utan jäst i brödformar. Gott bröd till frukost, soppa, buffé eller till husmanskost.

Du behöver 2 avlånga brödformar att baka i. Yoghurtbrödet kan smaksättas som du önskar ex. med brödkryddor, torkade frukter, nötter och frön enligt nedan. Du behöver inte ha i alla smaksättningarna utan ta det du gillar. Även mjölsorterna kan varieras ex. med dinkelmjöl osv. En del av yoghurten kan också ersättas med lingonsylt ex. 1 dl.

2 yoghurtbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 dl grahamsmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl (grovt eller vanligt)
  • 1 dl rågkross
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 liter naturell yoghurt
  • 1 msk mald kummin
  • 1 msk mald fånkål
  • 1 msk mald anis
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 1 dl hasselnötter
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 1 msk smör till formarna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl i en stor bunke med bikarbonat och salt.
  3. Tillsätt ev. smaksättning som brödkryddor och/eller torkade frukter, nötter och frön.
  4. Rör i sirap och yoghurt till en jämn deg.
  5. Smöra brödformarna.
  6. Dela degen på mitten och fördela i brödformarna.
  7. Grädda yoghurtbröden i nedre delen av ugnen i ca 60 min.
  8. Ta ut och låt svalna i formen eller lägg upp på galler om du vill ha hård yta.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer